2017. február 17., péntek

Szüksége van-e a babának napirendre?

“Nekünk van napirendünk.
Ma van egy mai napirendünk.
Holnap egy holnapi.
Holnapután egy holnaputáni.” (ismeretlen szerző)


Napirend fogalma: a gyermek napjainak óráról órára való tudatos megszervezése.

Egy csecsemőnek még nincs időérzéke, lényegében mindig a jelen pillanatban él.

A gyomra kicsi, az anyatej pedig nagyon gyorsan emésztődik és ürül ki a pocakjából.

(forrás: csikanyak.ma)
Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtar­tama a kisbaba szükségleteihez igazodik, a baba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy három perce vagy három órája szopott-e utoljára, és addig maradhat ott, amíg azt ő igényli.
A babák idegrendszerileg éretlenek, az alvásciklusaik is teljesen mások, mint nekünk, felnőtteknek. Nem tudnak segítség nélkül és egyedül elaludni, aludni.
A csecsemők elalvását, ébrenlétét szabályozó hormonális és idegrendszeri működés még instabil, ezért az alvásuk is rendszertelen lehet.

Ezek ismeretében a válasz nagyon egyszerű: a babáknak nincs szükségük napirendre.
Arra van igényük, hogy akkor kerüljenek mellre, amikor szeretnének, akkor aludjanak, ha álmosak, ha elfáradtak. Ez ellentétben áll az órához igazított etetésekkel és altatásokkal.

A kisbaba, aki állandóan változik, nem képes alkalmazkodni egy szigorú, órához kötött napirendhez. Bőven elég, ha van a napnak egy ritmusa, ha vannak rituálék, ezek biztonságot nyújthatnak a kicsi életében. Amikor a baba a fejlődése során változik (növekedési ugrások, fogzás, mozgásfejlődés, szeparációs szorongás stb.), akkor ezekhez a változásokhoz rugalmasan nekünk is alkalmazkodnunk kell.

A babák nem programozható gépezetek! A szoktatás eszközei arra szolgálnak, hogy akadályozzák a belső igények és ösztönök megélését és kielégítését. Kulturális tévhit az, hogy a pár hetes, hónapos babának egyedül kell tudnia aludni, szigorúan, órához kötötten, időre kell táplálkoznia. Fontos megemlíteni, hogy léteznek más szabályzók is az óra múlásán kívül is, pl. a baba belső szabályzó rendszere (bioritmus). Vannak persze olyan babák, kisgyermekek, akik igénylik azt, hogy bizonyos szokásos sorrendiség legyen az életében. Mindenképpen ezt is a gyermek igényeihez, életkori sajátosságaihoz igazítsuk és rugalmasan kezeljük!

A szülők, ha ragaszkodnak a napirendhez, gyakran a négy fal közé szorulnak, nem tudnak kimozdulni otthonról. Ez frusztrálttá teheti az otthon maradó anyát, depresszióra hajlamos édesanyáknál ez kifejezetten veszélyes lehet.
Ha az anyának igénye van a rendszerességre, vagy a nagyobb testvérek miatt fontos időpontokat betartani, akkor is ismerjük fel a kisbaba igényeit és rugalmasan, kreatívan alakítsuk ki úgy a napi rutint, hogy az a család minden tagjának komfortos legyen! Az édesanya próbáljon akkor pihenni, amikor a babája is alszik, ha szükséges, kérjen segítséget (pl. család, védőnő, szoptatási tanácsadó, hordozási tanácsadó, gyermekágyi dúla, gyermekágyas segítő, étel vagy bevásárlás házhoz szállítása stb.)!

Ha görcsösen ragaszkodunk az órához, a napirendhez, akkor elvész a baba igénye. Ha azonban figyelünk a babánkra, mikor éhes, mikor szeretne csak cicin komfortszopizni, mikor álmos, akkor ehhez tudunk igazodni, alkalmazkodni. Ahogy a baba egyre nő, úgy fog ő is változni, úgy fognak a napjaink is változni.

diszkrét szoptatás egy kompon (fotó: Török Ági)
Nem kell otthon ülni és várni, mikor lesz éhes a baba, mikor lesz álmos. Bátran ki lehet vele mozdulni bármikor, bárhová - akár babakocsival, akár hordozókendő segítségével. Akár anyatejes, akár tápszeres a baba, megoldható mindig, mindenhol a baba diszkrét etetése. Ha megadjuk neki a lehetőséget, hogy akkor aludjon, akkor egyen, akkor bújjon hozzánk amikor szeretne, akkor szeretve és biztonságban fogja érezni magát, mi pedig ezzel hatalmas szabadságot kapunk. A baba ott érzi otthon magát, ahol a szülei vannak.

Egy éves kor körül kezd a napirend kialakulni, s csak egy évvel később számolhatunk annak állandósulásával.
A gyermekünket, s az ő igényeit, életkori sajátosságait ismerve, hozzá igazodva lehet fokozatosan kialakítani rugalmas napirendet. A rugalmasság, kreativitás nagyon fontos! 

(fotó: Mátyus Évi)

Forrás:
szody.hu
szoptatasportal.hu


Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi