2017. március 26., vasárnap

Mi a babahordozó klub?

Általában olyan helyi, de nem csak helybélieknek szerveződő baba-mama közösség, ahol a családok, anyukák és sokszor apukák is találkozhatnak, megoszthatják egymással kérdéseiket, kételyeiket, tapasztalataikat a kisbabás életmódról, örömeikről, nehézségeikről, s ahol ezek mellett a babahordozást illetően is információt, segítséget kaphatnak. Akár várandósként is érkezhetsz, hogy ismerkedj a babás életformával, lehetőségekkel. Országszerte egyre több hordozós klub működik, mindegyik saját külön rend alapján. Térképen itt lehet keresni.

Jó, ha vannak egy-egy klubnak segítségnyújtási irányelvei, ebből a látogatók előzetesen tájékozódhatnak, mire számíthatnak az alkalmakon.

(fotó: ZBK - Babaemlékek)

A klubokon csak alapvető tudnivalókat tudnak a hordozási tanácsadók elmondani, a már gyakorlás alatt álló kötéseket megigazítják, korrigálják vagy pontosítják a már meglévő technikákat, vagy az anyukák – és nem ritkán apukák is – kipróbálhatják a hordozást, illetve a különböző hordozóeszközöket. Ez ebben a formában felületes információ-átadásra korlátozódik, hiszen a klubok, ahogy a hordozóeszköz-forgalmazó üzletek, bababoltok, ingyenes tanfolyamok, bemutatók körülményei és a rendelkezésre álló rövid idő sem teszik lehetővé az egyénre szabott, biztonságos kötéstanítást.

Próbahordozáskor a hordozási tanácsadó a szülőkre köti a a kiválasztott hordozóeszközben a gyakorlóbabát vagy külön kérésre a saját gyermeküket, hogy megtapasztalják, milyen érzés a testükön hordozni a babát. A kötések lépéseit, aprólékos mozzanatait, a megfelelő feszességet, az apró praktikákat ekkor nincs lehetőség megtanítani, elmondani.