2017. január 7., szombat

Tandem hordozás - avagy két gyereket egyszerre?

A tandem hordozás ikrek vagy általában kis korkülönbséggel született testvérek esetében merülhet fel. Mindenképpen két eszközben történjen a hordozás, figyelembe véve, hogy mekkorák a gyerekek, hol tartanak a mozgásfejlődésben, s lehetőség szerint ezeknek megfelelően választani hordozót, illetve kötésfajtát.

Lehetséges kötési módok: kengurukötés-batyukötés, karikás elöl- batyu, karikás csípőn-batyu, csípőkenguru-batyu, csípőkenguru-karikás, karikás-karikás, kendő-egyéb eszköz kombinációja (mei-tai, félcsatos, csatos), két egyéb eszköz kombinációja (mei-tai, félcsatos, csatos).

Azt is szem előtt kell tartani, hogy az egyik eszköz terhelése visszavezetődik a másik hordozóban lévő babára, hiszen az eszközök fedik egymást.

(fotó: Török Ági)
Igaziból egyik megoldás sem optimális. Nagyon nehéz kivitelezni, mert mind a két rendelkezésre álló eszközzel jól, biztonsággal és gyorsan kell tudni bánni. Igen, gyorsan, mert a babák türelmüket vesztik, sírnak, bekakilnak stb. a kötések közben.

Természetesen van a tandem hordozásnak létjogosultsága, de csak ritkán, indokolt esetben hordozzunk így, és mindig figyeljük a testünk jelzéseit! A hordozó személy szervezetének ez rendkívül megterhelő, hiszen nagy súly nehezedik a testére.

Mindenképpen kérje a szülő speciális hordozási tanácsadó segítségét!


Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi