2017. január 11., szerda

Apák és a hordozás

Manapság a férfiak már a fogantatástól kezdve gyermekük életének aktív részesévé válhatnak. Lehetőségük van bemenni a vizsgálatokra, ultrahangon nyomon tudják követni a magzat méhen belüli fejlődését, felvehetik a kapcsolatot a még párjuk pocakjában élő babájukkal.

Aktív részesei a szülésnek-születésnek. Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel születik a baba, ma már egyre több kórházban megoldható, hogy ha az édesanya állapota még nem teszi lehetővé, akkor az édesapja mellkasára tegyék a kis jövevényt. Ezt hívjuk szőr-bőr kontaktusnak. A baba megnyugszik, ha hallja a már jól ismert apa-hangot, ha hallja annak megnyugtató szívhangját.

Az érintés a szeretet legerőteljesebb megnyilvánulási formája. Kutatásokból is tudjuk, hogy az érintésnek mekkora jelentősége van. Oldja a stresszt, a szorongást. Csökkenti a fájdalomérzetet, gyógyít. Testnek és léleknek egyaránt szüksége van az érintésre - akár gyermekről, akár felnőttről van szó.

A magzatnak az anyaméhben folyamatos érintésben, masszírozásban van része. Megszületése után a baba stresszt él át: az anyaméh biztonságos, meleg, zárt világa helyett meg kell ismerkednie a számára ismeretlen és ijesztő kinti világgal. Ha az édesanya vagy az édesapa testére kerül születése után közvetlenül, akkor az újszülött megnyugszik, ellazul, elalszik.

A szülő teste szabályozza a baba testhőmérsékletét, a rajtuk található baktériumokkal találkozik először, melyek ellen már védelmet fog élvezni, s a testközelség stabilizálja az újszülött pulzusát, légzését, vérnyomását.

Az apák később a csecsemőgondozásból is ki tudják venni a részüket: pelenkáznak, dajkálnak, etetnek és hordozhatnak is, ezzel is tehermentesítve az anyát, s ami még fontosabb: erősítve a baba és az édesapja közt kialakuló kötődést.

(fotó: Török Ági)
Az apák aktívan részt vehetnek a hordozási tanácsadáson is, mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. A férfiak agya általában könnyebben dolgozza fel a térben megfigyelt információkat, sőt, gyakran mozgáskoordinációjuk is jobb, így sok esetben jobban átlátják a kötések térbeli futását, dinamikáját.

Ha mégsem tud az édesapa részt venni az oktatáson, akkor is érdemes önállóan kezelnie a hordozóeszközt, akár elöl-, akár csípőn- vagy háton, hiszen így kényelmesebb, pontosabb és mindenekelőtt biztonságosabb is lesz a végeredmény.
Ha a szülők mindketten részt vesznek az tanácsadáson, a későbbiekben egymást tudják segíteni a kötések kivitelezésében.

Az elölhordozás ajánlott súlyhatára 5-7 kg, ám ha figyelünk a testünk jelzéseire, akkor lehet, hogy már 3-4 kg-nál érdemes váltani csípőn- vagy hátonhordozásra.

Fontos, hogy az édesanyák mellett az apák is tisztában legyenek vele, hogy vannak belső szerveik, gátjuk! A medencealapi izmok tartják a belső szerveket (emésztő-, húgyúti-, nemi szervek). Ha még nagyobb terhelésnek tesszük ki az említett területet, az izmok elgyengülnek, s később lehet, hogy nem tudják a funkcióikat megfelelően ellátni (pl. inkontinencia, aranyér), melynek tünetei sokszor csak évtizedek múlva jelentkeznek. Habár a nők veszélyeztetettebbek (várandósság, szülés, változókor stb.), az elölhordozás a férfiak tekintetében is mérlegelendő. Háton hordozáskor sokkal kevesebb terhelés éri a gátat, gerincet.


(fotó: Mátyus Évi)
A baba életkori sajátosságait is érdemes szem előtt tartani, hiszen a nagyobbacska csecsemők kíváncsiak a tágabb világra, szívesen nézelődnének már, ennek lehetőségét pedig csípőn- ill. háton hordozáskor tudjuk a ideális módon biztosítani a számukra.

Kinyílik számukra a világ, mindent azonos szemszögből láthatnak, mint mi. Mi is szeretünk menetiránnyal szemben utazni, hát a babák is!

A fix derékpántos eszközök kiválasztásánál az édesanyákkal egyidejűleg édesapáknak is ajánljuk a próbát, hiszen a férfiakra jellemző egyenes törzs, magas hát és széles vállak meghatározzák, hogy kinek melyik hordozóeszköz lesz megfelelő, illetve egy-egy eszköz másképp viselkedhet az eltérő testalkatoktól függően. Fontos a vállpánt párnázottságának a hossza, a párnázás elhelyezkedésének állíthatósága, s a vállpánt body-ba kapcsolódásának magassága, hiszen a hevederek vághatnak hónaljban.

S ne feledkezzünk meg megemlíteni a kifejezetten férfiaknak megálmodott szövésmintákat és színeket, melyek megjelennek a hordozóeszközök széles palettáján, nem beszélve a hordozós öltözékekről, melyeket egyenesen az apukáknak gyártanak!

A hordozóeszközök megfelelő használatának, feszesre húzásának elsajátításához lehetőség szerint keress fel hordozási tanácsadót, vagy próbához látogass meg egy hordozós klubot!


Forrás:
Batyu Klán Hordozóiskola


Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi, Török Ági