2017. február 3., péntek

Tradícionális hordozóeszközök - kanga

Ha keresnétek, előzetes kérésre a klubban próbálható (azonban nem kölcsönözhető!) két eredeti tradícionális Tanzániából érkezett hordozóeszköz: egy kanga és egy batik. A kanga hagyományosan egy téglalap alakú, kb. egy méter széles, három méter hosszú, széltében félbehajtott vászonanyag, melyet különbözőképpen díszítenek, s melyet tulajdonosuk a babahordozáson kívül bármire fel tud használni (terítő, takaró, ruhadarab, csomaghordó eszköz stb.). A batik hasonló ehhez, csak épp kisebb a mérete és batikolt a festése.
(fotó: ZBK)

Pár szó az afrikai autentikus babahordozásról
Miben hordoznak?
Szinte bármiben: sokfunkcionális textilben, bőrben amit használhatnak akár asztalterítőként, akár törölközőként, akár zöldség szállításra stb. is. Ezeket a vászonszövésű anyagokat nem lehet sávonként meghúzni, ami elengedhetetlen a pontos és feszes kötések kivitelezéséhez, ugyanakkor ezek a kelmék általában igen vékonyak is.
Miért hordoznak?
Az afrikai anyák, családok életmódja nagyban különbözik a miénktől: másképp táplálkoznak, sokkal többet mozognak, mozogva dolgoznak, mások a fizikai, genetikai felépítésünk is.
Mivel az életvitelük sokszor a túlélést szolgálja, nem foglalkoznak a hordozáskor az élettani optimummal, a gerinc-, csípőfejlődéssel, a kötödő, válaszkész gondoskodással.
Ki hordoz?
Mivel az afrikai, természetközeli családoknál általában több generáció él együtt, így a babagondozásban szinte mindenki részt vesz: a csecsemő kézről kézre jár, hordozza a nagytesó, a nagynéni, a nagymama, a törzs bármely nőtagja. A nagy hőség miatt a babákat sokkal többször szoptatják meg. Ezekből következik, hogy a kicsi soha nincs hosszú időn keresztül ugyanabban a testhelyzetben.
Mi a különbség?
A gyermek a hordozó személyen a súlyeloszlás szempontjából ajánlottnál jóval lejjebb helyezkedik el, szinte annak keresztcsontján támaszkodik (afrikai asszonyoknak szélesebb a csípőjük illetve a munkavégzés szempontjából kényelmesebb számukra így) mely igazán megterhelő lehet a mi vázrendszerünknek, különösképpen, hogy nálunk általában több órán kersztül egy személy hordoz. A baba lábtartása is jelentősen eltér az ortopédiailag optimálistól, bekötött lábakkal csak fokozódik a gyermek szervezetére ható terhelés.
 
A fentiek tükrében nem érdemes összehasonlítani az afrikai hordozást a miénkkel. Nem javasoljuk az afrikai hordozóeszközök (kanga, lesso, batik, csitenge, kikoy stb.) "életvitelszerű" viselését sem, pláne a törzsbéli használati útmutatók gyakorlati követését, kivitelezését! 

Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Török Ági, Mátyus Évi