2017. február 3., péntek

Tradícionális hordozóeszközök - kanga

Ha keresnétek, előzetes kérésre a klubban próbálható (azonban nem kölcsönözhető!) két eredeti tradícionális Tanzániából érkezett hordozóeszköz: egy kanga és egy batik. A kanga hagyományosan egy téglalap alakú, kb. egy méter széles, három méter hosszú, széltében félbehajtott vászonanyag, melyet különbözőképpen díszítenek, s melyet tulajdonosuk a babahordozáson kívül bármire fel tud használni (terítő, takaró, ruhadarab, csomaghordó eszköz stb.). A batik hasonló ehhez, csak épp kisebb a mérete és batikolt a festése.
(fotó: ZBK)
Fontos megemlítenünk, hogy a fenti hordozóeszközök életvitelszerű viselését nem javasolja a tanácsadók többsége, hiszen teljesen más mind a magunk, mind a babánk fizikai, genetikai felépítése, valamint életmódunk is, mint az afrikai asszonyoknak.
A gyermek a hordozó személyen a súlyeloszlás szempontjából ajánlottnál jóval lejjebb helyezkedik el, szinte annak keresztcsontján támaszkodik, mely igazán megterhelő a vázrendszernek. A baba lábtartása is jelentősen eltér az ortopédiailag optimálistól (jóval nagyobb a lábak közötti terpesz szöge), s bekötött lábakkal csak fokozódik a gyermek szervezetére ható terhelés.
Mindezek mellett a vászonszövésű anyagokat nem lehet sávonként meghúzni, ami elengedhetetlen a pontos és feszes kötések kivitelezéséhez, ugyanakkor ezek a kelmék igen vékonyak is.

Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Török Ági