2017. március 10., péntek

Negyedik trimeszter - Segítség! Letehetetlen a babám!

Sokszor hallom anyukáktól, hogy a babájuk nem szereti a babakocsit vagy a kiságyat. Tiltakozik, sír a kicsi, amikor a szülő beleteszi őt vagy csak kézben van el egész nap. Az is gyakran felmerülő kérdés, hogy a karban, az ölelésben lévő baba miért ébred fel és sír, ha letesszük őt a kiságyba. Miért van ez? Mi a baj a kisbabával?

Ilyenkor sok tanácsot kap az anyuka, például, hogy hagyja sírni a babáját, és majd megszokja a kicsi. Ezt nem ajánlom! A kisbaba a sírással kommunikál, így adja a tudtunkra, hogy valami baj van, hogy segítségre van szüksége. A sírás stresszhormont (kortizol) termel, ami károsan hat az idegsejtekre, ez pedig később, felnőtt korban is problémát okozhat (szorongás, önértékelési zavar stb.) Ha válaszolunk a baba jelzéseire, akkor azt fogja megtanulni, hogy számíthat a szüleire, hogy érdemes megszólítani a világot, mert választ fog kapni rá.

A pici babák természetes igényüket fejezik így ki azzal, hogy szüleik ölelésére, simogatására vágynak, így „működnek” jól.

Az érintés, a testkontaktus az ember élettani szükséglete. Nézzük meg ezt közelebbről!
A várandósság 9 hónapja alatt a baba az anyaméh védelmében volt: folyamatosan hallotta az anya szívdobogását, valamint a kívülről érkező hangokat is. Folyamatos mozgásban volt, folyamatos érintésben részesült. Megszületése után időre van szüksége ahhoz, hogy megismerkedjen a számára ismeretlen és ijesztő kinti világgal. Ebben mi, a szülei tudjuk őt segíteni. Leghatékonyabb babanyugtatási módszerek: a szoptatás (a tejben nyugtató, lazító anyagok is vannak), a ringatás, a testkontaktus. Ezt babakocsiban, kiságyban, távol a szülő testétől, nem tudjuk biztosítani a számára. Kutatásokból is tudjuk, hogy a testkontaktusnak mekkora jelentősége van. Oldja a stresszt, csökkenti a fájdalomérzetet, erősíti a kötődést. A testkontaktusban lévő babák szívverése, légzése, vérnyomása stabilabb, a vércukorszintje magasabb, testhőjüket a szülő teste szabályozza.

Az olyan kisbaba számára, aki sír a babakocsiban vagy a kiságyban, jó alternatíva lehet a hordozás is, érdemes kipróbálni! Nemcsak a léleknek jó, de a testnek is! Az enyhe terpesztés és a felhúzott térdek adta testhelyzet a csípőfejlődést támogatja. A hordozás a teljes mozgásszervrendszerre jótékony hatású: a szülő ritmikus, lágy mozgása edzi a baba izmait, javul a vérellátás, segíti a csontok izmok és ízületek fejlődését is. Szintén a mozgás hatására fejlődik egyensúlyérzéke és motorikus készsége is. A hordozott babát sokkal több inger éri - ez az idegrendszer fejlődését segíti. A szülő szemszögéből tanulja, tapasztalja meg a világot, az emberek szemből szólítják meg, ami az egyenrangúság érzését erősíti benne.

(fotó: Mátyus Évi)
Ennek tükrében nézzük meg, hogy miért nem szereti sok baba a babakocsiban vagy a kiságyban fekvést! Egyrészt, ha a biztonságot adó testkontaktus megszűnik, akkor azt a kisbaba valószínű jelezni fogja, másrészt az emberi szervezetnek lételeme a függőleges testhelyzet. Minden szervünk, szervrendszerünk ehhez alkalmazkodik (pl. emésztőszervrenszer, vázrendszer, idegrendszer stb.). 

(fotó: Mátyus Évi)
Az egyensúlyozó szervünk a fülünkben van, onnan tudjuk, hogy milyen a helyzetünk, hogy a fejünk milyen helyzetben van. Néhány csecsemő azért is felébredhet, mert először a feje ér az ágyra, a többi testrésze csak később, erre a bizonytalan testhelyzetre a baba azonnal reagálhat, felriadhat, sírni kezdhet.
A függőleges testhelyzet segíthet a hasfájós babáknak, hisz így könnyebben távoznak a pocakot bántó szelek. Bukós vagy refluxos gyerekeknek kifejezetten előnyős ez a pozíció.

A kisgyermekek idegrendszere fejlődésben van, alvásciklusaik pedig különböznek a felnőttekétől. A kisbaba nem tud segítség nélkül, egyedül elaludni és aludni. Ehhez idegrendszerének, illetve az alvásciklusának érése szükséges. A szülő testközelében alvó baba szívverése egyenletes, a légzése stabil és ritmikus, testhője állandó, a vér oxigén- és a vércukorszintje kiegyensúlyozott.

Hordozáskor a baba biztonságban érzi magát, így a mikroébredések (az alvási ciklusok közötti, 1-2 perc hosszú, közel ébrenléti állapot, mely a kisbabáknál élettani jelenség) közben nem ébred fel teljesen, hanem - a szülő közelében tudva magát - békésen visszaalszik.

Ha a te babád is sír a babakocsiban vagy a kiságyban, pihenőszékben, akkor vedd ki, vigasztald meg, ringasd, szeretgesd!
Lehet, pár hét vagy hónap múlva újra próbálkozhattok a babakocsival való közlekedéssel is.

Érdemes elmenni egy hordozós klubba vagy tanácsadóval beszélni, kipróbálni a hordozást, a hordozóeszközöket, amit akár babakocsival felváltva is lehet használni, vagy csak kizárólag hordozni a babát, ez is egy lehetőség.

Kívánom, hogy minden család megtalálja a számukra legjobb megoldást!

Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi