2017. május 12., péntek

Hol érdemes hordozóeszközt beszerezni?

Sokszor javasoljuk, hogy a család vásárlás előtt lehetőség szerint szakszerű segítséggel próbáljon, vagy kölcsönözzön, hogy végül a számukra a legmegfelelőbb hordozóeszközt tudják megvenni. Kölcsönzés esetén a kinézett hordozóeszközzel több napon át ismerkedhetnek a különböző, rájuk jellemző élethelyzetekben. Mindezt úgy, hogy akár hordozási tanácsadó véleményét is kikérhetik a használattal kapcsolatban.

Vásárlási döntés előtt kérjük figyelembe venni, hogy a klubos hordozók paraméterei sok esetben eltérhetnek a piacon megtalálható, azonos márkájú és típusú hordozóktól, hiszen a babahordozás, illetve hordozókészítés egy dinamikusan fejlődő terület!

Az alábbi szempontokat érdemes megvizsgálni a választás előtt:
  • a baba kora, mérete, de elsősorban mozgásfejlődési szintje, esetleges különleges körülményei
  • a szülők milyen élethelyzetben, mire szeretnék használni a hordozást
  • a szülők esetleges különleges körülményei
  • a hordozóeszközök tulajdonságai, azok babára gyakorolt hatásai 
  • a hordozóeszközök kihasználhatósága (hogyan, meddig lehet használni őket), esetleges állítási lehetőségeik
  • ár, átvételi lehetőségek és költségek
A személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadás a legtöbb esetben segít eligazodni a fenti szempontok, illetve a különböző eszközök, esetleg márkák közt, amellett, hogy annak keretében el is sajátíthatják a szülők a választott hordozóeszköz használatát - akár úgy, hogy még nincs saját eszközük, hiszen a tanácsadók sokszor tudnak egy időre kölcsönhordozót biztosítani.

A klubokban a próba, illetve kölcsönzés kapcsán is tudnak segíteni a tanácsadók, de akár  kedvezményes kuponkódokhoz is hozzájuthatunk.

Ha a családnak nem áll módjában saját hordozóeszközt vásárolni, egyes klubok tudnak rászorulóknak karitatív alapon kölcsönözni, vagy ebben a facebook-os csoportban szintén ingyenesen igényelhetnek meghatározott időtávra hordozót.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy otthon nem tanácsos szakértelem nélkül hordozóeszköz-varrásba kezdeni!

A kendők és a hordozóeszközök minőségével, eredetiségével, hibáival, s azok javításával kapcsolatban itt lehet kérdéseket feltenni, segítséget kérni.

Lehetőség szerint minőségi hordozóeszközt válasszunk, s azt megbízható forrásból szerezzük be! 
A Zuglói Babahordozó Klub által ajánlott lelőhelyek, ahol nem csak használt hordozókat, hanem gyártói kedvezményekkel is találkozhatunk:
- Babahordozó eszközök adás-vétele, cseréje...
- Kenguruk és hordozókendők eladás vétel csere csoportja
Használt hordozóeszköz vásárlása esetén érdemes megtudakolni a hordozó korábbi életútját, esetleges javításait! Figyelembe kell venni, hogy sok esetben nem visszakövethető a kinézett eszköz útja, használódása, s azt sem tudjuk, hogy csak állásukban is mennyit amortizálódnak a hordozók, illetve azok varrása, csatjai, hevederjei stb. Nem tudhatjuk biztosra azt sem, hogy a korábbi tulajdonosok hogy bántak a hordozóeszközzel. Az eladónk értékesítési múltjáról, megbízhatóságáról feedback csoportokban tájékozódhatunk.
Szerencsésebb esetben megvan a számla, és a garancia is él még a használt hordozóra.
Tartsuk szem előtt azt is, hogy a hordozókészítés egy dinamikusan fejlődő terület, gyakran eltérés lehet az azonos márkájú és típusú eszközök között, valamint egy-egy gyártmánynak rejtett hibái is lehetnek, melyekre csak évek múltán derül fény. Ilyen esetben, ha tudjuk, keressük meg a gyártót!
Lehetőség szerint még vásárlás előtt személyesen vizsgáljuk meg a hordozót (méret, folt, szakadás, szálkihúzódás, csatok, hevederek, tartozékok stb.)!

- hazai kézműves hordozóeszköz-készítők saját facebook-os csoportjai, honlapjai: