2017. május 15., hétfő

Miért sír?

Miért sírnak a babák?
A síró baba hangja a szülő számára, aggasztó, sürgető, frusztráló, akár dühítő is lehet. Az anya, az apa pedig biológiailag be van programozva, hogy a sírásra reagáljon.
Minden megteszünk, hogy a baba sírásának okát felderítsük és megnyugtassuk a kicsit. Viszont a sírás felismerése nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez egy hosszabb- rövidebb ideig tartó tanulási(!) folyamat. Gyorsabb, ha a babánk a közelünkben van.

A babák szoktak sírni, ez teljesen természetes jelenség. Kommunikációjuk e típusával jelzik, ha valami nem stimmel, ha valami fáj, ha segítségre szorulnak… A kisbabák sírásának rengeteg oka lehet. Mindegyik ok ugyanolyan fontos. Sírhatnak azért is, mert éhesek, szomjasak, fáznak vagy melegük van. Sírhatnak azért is, mert fáj a hasuk, mert álmosak vagy mert magányosak és ölelésre vágynak. Többet sírhatnak növekedési ugrások idején is. A bennük felgyülemlett feszültséget (anyaméhben történt hatások, születés-élmény, napközben átélt események, rossz álmok) is sírással tudják levezetni, de sokszor ok nélkül is lehetnek bánatosak, ahogy mi, felnőttek is.


(fotó: Török Ági)

Elkényeztetem, ha mindig felveszem?
Szeretettel, gondoskodással nem lehet elkényeztetni, elrontani, felkapatni a babát. Ha válaszolunk a baba jelzéseire, a sírására, azzal nem lehet elkényeztetni őt. Ha a csecsemő megkapja, amit kér, ha ki vannak elégítve a szükségletei, akkor azt fogja megtanulni, hogy számíthat a szüleire, hogy érdemes megszólítani a világot. Így alakul ki a bizalma a szülei felé, majd a tágabb környezete, a világ felé. Megtapasztalja a szeretve levést is, ezeket felnőttkorában is kamatoztathatja majd a társas- és párkapcsolataiban. Önálló, önbizalommal teli, kreatív ember válik majd belőle.
Ha azt tapasztalja a baba, hogy rögtön reagálunk a sírására, ha azonnal válaszolunk rá, akkor kevesebbet fog sírni.

Melyek a legjobb babanyugtató módszerek?
  • szoptatás (az anyatejben nyugtató, ellazító, fájdalomcsillapító anyagok vannak)
  • testkontaktus, hordozás, ringatás
  • babamasszázs
  • összebújás, együttalvás
  • együtt fürdés
  • átöltöztetés (lehet, hogy fázik/melege van, zavarja a címke), pelenkacsere
Szoptatás
Ha sír a baba, próbáld megszoptatni őt. Az anyatej, a szopómozgás nyugtatóan hat rá. A gyomra kicsi, az anyatej pedig nagyon gyorsan emésztődik és ürül ki a pocakjából. Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtar­tama a kisbaba szükségleteihez igazodik, a baba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy három perce vagy három órája szopott-e utoljára és addig maradhat ott, amíg azt ő igényli. A kizárólagos szoptatás azt jelenti, hogy a csecsemő nem kap cumit, cumisüveget, nem adnak neki vizet, teát és tápszert sem. A szopás rengeteg szükséglet kielégítésére szolgál, nem csak az éhség csillapítására! A komfortszopás is nagyon fontos!
Tápszeres babákat is etessük igény szerint - természetesen betartva a tápszerkészítés szabályait és az orvos utasításait! Minél többször biztosítsuk a számukra is a testkontaktust, ölelést, ringatást!

Testkontaktus, hordozás, ringatás
Az testkontaktus élettani szükséglet. Az érintésnek, a simogatásnak rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. Az érintés egész életünk folyamán rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri az egész életünket!
A hordozást is érdemes kipróbálni! Tudományosan igazolt tény, hogy a hordozott babák kevesebbet sírnak (ez nem azt jelenti, hogy a hordozott kisbabák nem sírnak!). Nemcsak a léleknek jó, de a testnek is! Az enyhe terpesztés és a felhúzott térdek adta testhelyzet támogatja a csípőfejlődést. A hordozás a teljes mozgásszervrendszerre jótékony hatású: a szülő ritmikus, lágy mozgása edzi a baba izmait, javul a vérellátás, segíti a csontok, izmok és ízületek fejlődését is. Szintén a mozgás hatására fejlődik egyensúlyérzéke és motorikus készsége is. A hordozott babát sokkal több inger éri - ez az idegrendszer fejlődését segíti. A szülő szemszögéből tanulja, tapasztalja meg a világot, az emberek szemből szólítják meg, ami az egyenrangúság érzését erősíti benne.
A mozgás, a ringatás a anyaméhbeli élményekre emlékezteti a babát, ez megnyugtatóan hat rá.

Babamasszázs
A masszázs szavak nélküli kommunikáció anya és gyermeke között. Hatásai: stimulálja a bőrt, javítja vérkeringést, az emésztést, stabilizálja a nyirok-, ill. a keringési rendszert. Támogatja az immunrendszert. Segít a stresszoldásban. A masszírozott babák kevesebbet sírnak, az alvásuk minősége is javul.

Összebújás, együttalvás
A kisgyermekek idegrendszere fejlődésben van, alvásciklusaik pedig különböznek a felnőttekétől. A kisbaba nem tud segítség nélkül, egyedül elaludni és aludni. Ehhez idegrendszerének, illetve az alvásciklusának érése szükséges. A szülő testközelében alvó baba szívverése egyenletes, a légzése stabil és ritmikus, testhője állandó, a vér oxigén- és a vércukorszintje kiegyensúlyozott.
Hordozáskor a baba biztonságban érzi magát, így a mikroébredések (az alvási ciklusok közötti, 1-2 perc hosszú, közel ébrenléti állapot, mely a kisbabáknál fiziológiás, élettani jelenség) közben nem ébred fel teljesen, hanem - a szülő közelében tudva magát - békésen visszaalszik.

(fotó: Mátyus Évi)

Miért ne hagyjuk sírni a babát?
A kisbaba a sírással kommunikál, így adja a tudtunkra, hogy valami baj van, hogy segítségre van szüksége. A sírás stresszhormont (kortizol) termel, ami károsan hat az idegsejtekre, ez pedig később, felnőtt korban is problémát okozhat (szorongás, önértékelési zavar stb.)
Nem javaslom a cumi használatát a baba megnyugtatására. Ha azonnal cumit dugunk a baba szájába, amikor sír, azzal csak elodázzunk a problémát. Nem hallgatjuk meg, hogy mit szeretne velünk közölni, ha nem keressük meg a sírása okát, nem is tudunk rá adekvát választ adni.

A baba hisztizik?
Nem! Egy kisbaba nem tud még hisztizni! A csecsemő nem tudja irányítani a szüleit, nem tud szándékosan rosszalkodni, másokat manipulálni!
A tiszta gondolkodás képességéhez szükség van arra, hogy a glutamát nevű agyi vegyület megfelelően működjön a homloklebenyében. A glutamátrendszer az első életévben kezd kifejlődni, érése huszonéves korig tart. 
A sírás nem manipuláció, hanem kommunikáció!

Ha a hasfájás az oka a sírásnak
  • vizsgáljuk meg, hogy megfelelő-e a baba mellretapadása
  • próbáljunk ki más szoptatási pozíciót
  • ha sokat sír a baba szoptatás előtt, akkor túl sok levegőt nyelhet
  • ellenőrizzük a pisis, kakis pelusok számát
  • ellenőrizzük a kaki állagát, színét, szagát
  • konzultáljuk szoptatási tanácsadóval, gyermekorvossal (esetleges allergia, reflux lehet-e a háttérben)

Nyűgösebb, sírósabb lehet még a baba, ha
  • fogzik
  • betegség idején
  • beindul a mozgásfejlődése (az értelmi fejlődés előbbre jár, mint a mozgás fejlődése)
  • növekedési ugrások idején
  • oltások után
  • szeparációs szorongás miatt
  • feszültség van a családban
  • frontok váltakozásánál

Ha sír a baba tegyünk meg minél többet, hogy kiderítsük az okát, nyugtassuk meg őt, szeretgessük, dédelgessük! Ha nem tudjuk, hogy miért sír, ha nem találjuk az okot, akkor is maradjunk vele, éreztessük, hogy számíthat ránk, hogy bízhat bennünk, mert meghallgatjuk akkor is, ha bánatos, ha fáj valamije. Ha már nagyon kimerültünk, idegesek vagyunk a sok sírástól, a kisbabával való egész napos foglalkozástól, ne féljünk segítséget kérni (családtagok, védőnő, gyermekorvos, szoptatási-, hordozási tanácsadó, gyermekágyi dúla vagy segítő, alapítványok, komatál vagy ebéd- és bevásárlás házhozszállítási lehetőségek stb.)!

Forrás: 
www.lll.hu
www.magye.hu
Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell
Sheila Kitzinger: Miért sír a baba?
(a könyvek szabályzat szerint kölcsönözhetők a Zuglói Babahordozó Klubtól)


Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi