2017. augusztus 5., szombat

„Nyáron nagyon meleg van…”

A testkontaktus élettani szükséglet. Télen, tavasszal, nyáron és ősszel is. Az érintésnek, a simogatásnak rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. Az érintés egész életünk folyamán rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri egész életünket! 

A kánikula a szervezet számára extrém igénybevételt jelent, mely különösképp a kisbabák, kisgyermekek és a beteg, idős emberek számára megterhelő.
Mindenkinek melege van és mindenki izzad. Aki hordozza a babáját, annak még inkább melege van és az izzadása is nagyobb mértékű lehet.

Ha a szervezet hőháztartása valamiért felborul, elkezdődik az élettani izzadás, melynek célja mindig ugyanaz: hűteni a szervezetet. Az izzadság úgy hűt, hogy a szervezet belső hője a pórusokon keresztül vízzel távozik.
Nyáron a nagy melegben, kánikulában a szervezet a külső magas hőmérséklet miatt kezdi visszahűteni a testet és ezzel védi a szerveket a túlmelegedéstől. Az izzadság vízből, sóból, ásványi anyagokból és nyomelemekből, fehérjékből és enzimekből áll. Ez önmagában nem büdös, a kellemetlen szagokat olyan baktériumok okozzák, amelyeket pont a sós tartalmú veríték pusztított el - bomlásuk eredménye a testünk illata.

Az anya testhője segíti a baba hőszabályozását, ugyanis bőr-bőr érintkezésben a mama testhőmérséklete úgy változik, hogy a baba hője a termoneutrális (hőkomfortos) tartományban maradjon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az anya teste a hőségben vagy láz esetén hűti (illetve hidegben melegíti) a gyermeket. 

(fotó: Mátyus Évi)

Nyáron is bátran hordozzuk a babánkat! Az izzadság hűt minket, a baba testhőjét pedig az anya teste szabályozza, hűti.

A babakocsikban jóval melegebb van, mint a levegő hőmérséklete. Nincs benne olyan szerkezet, ami a baba túlhevült testét azonnal hűteni tudná. Soha ne takarjuk le a babakocsit semmivel, hiszen így nem tud a levegő szabadon áramlani benne. A letakart babakocsiban nem látjuk, halljuk, hogy mi történik a babánkkal.

Ha tehetjük, a legmelegebb órákban (10-16 óra között) ne tartózkodjunk a napon! Inkább reggel és késő délután mozduljunk ki a babával.

A babán mindenképpen legyen vékony pamut ruha. Bőre 10-11-szer vékonyabb, mint a felnőtteké, a pigmentáció megkezdődéséig (kb. 1 éves kor) nincs saját védekező rendszere. Ezért is sérülékenyebb és minden, ami a felületére kerül, sokkal könnyebben felszívódik. A fent említett bakteriális bomlás miatt fontos, hogy a baba testfelülete ezzel ne találkozzon közvetlenül. Az izzadság, rákerülve a baba érzékeny bőrére, irritálhatja azt. Emellett kellemetlen, fájdalmas is lehet, ha a csupasz bőrükön húzzuk feszesre az eszközöket.
Legyen mindig nálunk váltóruha (babának is, mamának is)!

Gondoskodjunk a folyamatos folyadék utánpótlásról is mindkettejük részére! Nemcsak a vizet, de az elvesztett sókat, ásványi anyagokat is pótolni kell. Az igény szerint szoptatott babát gyakrabban kínáljuk meg anyatejjel, számára plusz víz, tea itatása nem szükséges! Tápszeres és vegyesen táplált babákat is sokszor kínáljuk folyadékkal!

Egyrétegű kötéseket, vékonyabb hordozóeszközöket használjunk! Pamut, gyapjas, selymes kendők hűsíthetnek a nyári melegben. El is bújhatunk a babával nagyméretű napernyő alá.

A fényvédelemről gondoskodjunk, a baba szabadon lévő testrészeit kenjük be erre alkalmas naptejjel. Jó szolgálatot tehetnek a széles karimájú kalap, a lábszárvédő, a napszemüveg is. Léteznek UV szűrős ruhák is, ezeket UPF betűkkel jelölik.

Forrás: