2017. november 9., csütörtök

Kötődő Körút XIV. kerület, Zugló - Molnár Gabriella vendégcikke

Megjelent a Kötődő Körút blogján 2017. júliusban

Zuglót Pest tüdejének is nevezik, hiszen a kerület nagy része zöldövezet, és a területéhez tartozik a Városliget is.
Nevének eredetére kétféle magyarázat létezik. Vagy a zugot, sarkot jelentő “szuglyó/zugla” szavakból ered, hiszen a 19.században a pesti határ egy kis sarkát alkotta a kerület, vagy a német eredetű, mocsárlyukat jelentő “szugló” szóból.


Területén helyezkedett el a Rákos mezeje, a középkori országgyűlések helyszíne.
(Ennek tiszteletére olvasható több várostáblán székely rovásírással is az üdvözlés.)
Az 1800-as évek közepén nyaralók és villák épültek, majd a század végén felgyorsult a terület beépítése, az ipartelepítés és a millenniumi ünnepségekre elkészültek a Városliget híres épületei is.
1935-ben lett önálló kerület Rákosváros néven, a Zugló nevet 1950 óta viseli.


Andival mindketten a Városliget közelében lakunk, így egyértelmű volt, hogy itt is együtt készítjük el a képeket.

Az Andrássy út végén elterülő Hősök tere a Világörökség részét képezi. Két oldalról a
Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok veszi körül.
A Millenniumi Emlékmű közepét adó oszlop tetején Gábriel arkangyak, a talapzatán a honfoglaló vezéreink foglalnak helyet. A bal oldali oszlopcsarnokban leghíresebb Árpád-házi valamint Anjou királyaink kaptak helyet, míg a jobb oldalin többek között Mátyás király és Kossuth Lajos.


A Fővárosi Állat- és Növénykert az ország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje, 1866 óta látogatható.


A gyakran csak Szecskának becézett Széchenyi gyógyfürdő nem csak a város, hanem Európa legnagyobb fürdőkomplexuma is. Kül- és beltéri medencékkel, valamint különböző gyógykezelésekkel várja a látogatóit.


A Városligeti-tó Széchenyi-szigetén elhelyezkedő Történelmi Épületcsoportot mindenki csak Vajdahunyad váraként emlegeti.

A 21 részből álló kompozíciót először főként fából építették fel, majd a nagy sikerre való tekintettel tartósabb alapanyagokból újraépítették.


Az épületcsoport részeit román kori (Például a Jáki-kápolna, mely felszentelt római katolikus miséző hely, ahol szentmisét és esküvőket is tartanak gyakran.), gótikus (Például a névadó vajdahunyadi vár homlokzata, és a Nebojsza-torony) és reneszánsz-barokk (Például a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete) stílusú épületelemekből válogatták.


A várban kapott helyett P.mester, vagyis Anonymus, valamely Béla királyunk jegyzőjének a szobra.


A várnak otthont adó kis szigetet víz veszi körül, négy hídon keresztül közelíthetjük meg.


Ha Zugló, akkor nem maradhat ki az Örs vezér terén lévő IKEA sem, ahol biztos mindig összefuthatunk legalább egy hurcis anyukával :).


A Zuglói Babahordozó Klub szintén a kerülethez köt, lassan már egy éve
Pont beleesett az Országvándor látogatási idejébe az egyik nyári klubnapunk, így itt búcsúztam el a kendőtől, amelyet továbbadtunk Melindáéknak.

Szereplők: Csordás Andrea és Panna, Molnár Gabriella és Tomi

Szerző: Molnár Gabriella, Zuglói Babahordozó Klub
Fotók: Csordás Andrea, Molnár Gabriella

Az Országvándor kendő országos babahordozó klubos vándorlásának Zuglói Babahordozó Klub állomásáról itt olvasható bejegyzés.