2017. november 23., csütörtök

Országvándor kendő a Zuglói Babahordozó Klubban

Megjelent a Kötödő Körút 2 blogján 2017 novemberében.

2012-ben született első gyermekem. Ekkor még nem szereztük be a babakocsit, a nővéreméktől kapott hordozókendő azonban bevetésre készen állt. Évi – akinek már akkor sokéves hordozási tanácsadói tapasztalata volt – el is jött, meg is tanította a kendő használatát. Sőt, annyira megszerettette velem, hogy elkezdtem mélyebben érdeklődni a téma iránt. Elhatároztam, hogy – csak úgy kíváncsiságból – elmegyek egy hordozási tanácsadói tanfolyamra, így második kisfiam 4 hónapos korában részt vettem a ClauWi Hordozóiskola alapkurzusán, ahova Évi is velem tartott.

Pár hónappal később már azon kaptam magam, hogy hiánypótlásként szeretném újra beindítani a Zuglói Babahordozó Klubot. Újra, mert korábban létezett, egyszer voltunk is, de már nem működött, mert a szervezők visszamentek dolgozni és a hely is bezárt már.

Társamul szintén nővéremet választottam, aki akkor már a Belvárosi Babahordozó Klub egyik szervezője volt. Szóval kerestünk egy helyet…

Első helyszínünk egy nagy játszóház különterme volt, saját hordozóinkat vittük és vártuk, hány anyuka érkezik. Tízen jöttek, kényelmesen befértünk, beszélgettünk, kötést igazítottunk. Két hét múlva már vendégünk is volt, a PoppyBaby!

Kéthetente szervezett alkalmainkon 5-15 család vett részt, témától függően, hiszen mindig hívtunk előadót.


Pár hónap múlva azonban el kellett költöznünk jelenlegi helyszínünkre, a Dzsumánia Játszóházba. Ez a hely – habár kicsit túl zöld  – ideális kisgyermekes családoknak, hiszen abszolút bababarát és kényelmes: babakocsival az előtérben van hely parkolni, ám az autós hordozót be lehet vinni a terembe, a mosdóban pelenkázóasztal áll rendelkezésre, s ha véletlenül otthon maradt volna bármi, a fali zsebes tárolóban biztosan van a szükséges kellékből! Alkalmainkon természetesen szoptatásra is van lehetőség, ám a diszkrét etetés is megoldható, az anyukák és babáik kényelmét párnák és fotelek szolgálják.

A klub harmadik évét kezdve úgy láttuk, hogy szükséges a találkozókat sűríteni, így azóta már hétről hétre szervezzük a programokat. Adott hónapok első szerdáin a klubot hordozóeszközzel, vagy komoly vásárlási kedvezménnyel segítő Támogatóink a meghívottaink. Ők próbálási és esetleges – akár kedvezményes – vásárlási lehetőséget biztosítanak. A második szerdákon vendégünk az IBCLC szoptatási tanácsadó, az egyes témák körbejárása után mindig van idő az egyéni kérdésekre és beszélgetésre is. A hónap harmadik szerdáján különböző kisbabákkal, kisgyermekekkel foglalkozó előadót hívunk, legyen az gyógytornász, logopédus vagy védőnő. A hó utolsó szerdáján pedig a környezetvédelemé a főszerep, ekkor mosható pelenka készítőkkel és a más öko-szakemberekkel találkozhatnak a hozzánk látogatók!

A meghirdetett programmal párhuzamosan az előtérben dolgozunk mi, hordozási tanácsadók, akik segítünk a már megtanult kötéseket korrigálni, hordozóeszközöket próbálni és különféle hordozós kérdésekkel is bizalommal lehet hozzánk fordulni.

Nyáron háromhetente igyekszünk lehetőséget biztosítani a segítségnyújtásra és a kölcsönzésre.

Az évek során több mint 70 hordozót sikerült gyűjtenünk, melyeket kölcsönzünk is egyéb hordozós eszközök (pl.játékhordozók stb.) mellett, valamint van könyvtárunk és moshatós pelenka készletünk is.


A klubok mellett igyekszünk nagyobb eseményeken is részt venni. Az elmúlt három évben a Nemzetközi Babahordozó Hétre külső helyszínre szerveztünk rendezvényt, a Koraszülöttek Világnapjára előadással készültünk, tavalyelőtt, tavaly és idén is csatlakoztunk a Születés Hete országos rendezvénysorozathoz, melyekre egész napos programmal vártuk a családokat május elején. Emellett különböző rendezvényeken próbahordozást, bemutatókat, ingyenes előadásokat vállalunk babahordozás témában (Országos Gyermekegészségügyi Intézet, Mackórendelő, KOREXPO, Zuglói Civilek Utcája stb.).

Tavaly ősszel indítottuk el blogunkat, ahol a klubéletről, s egyéb hordozós témáról jelentetünk meg cikkeket (zugloibabahordozoklub.blogspot.com).

A második évben Faragó Timi, a harmadik évtől Molnár Gabi segíti munkánkat, mint klubos tanácsadó, de szívesen fogadunk akár tanácsadó tanoncokat is, hiszen egyre több család kér segítséget tőlünk.

A klubba járó anyukák (s néha apukák) közül többen már második-harmadik gyermekkel jönnek vissza hozzánk s végigpróbálják az új hordozókat, sokan visszatérnek a munka világába, s leiratkoznak havonta küldött hírlevelünkről, de vannak, akik a már nem hordozott nagyokkal látogatnak meg minket.


S hogy milyen a testvéremmel együtt dolgozni? A legtöbben azt látják, hogy könnyű, ám sokszor pont a közeli kapcsolat okoz nehézséget. Ráadásul nagyon különbözünk, így, ha nézeteltérésünk van, igazán hevesen érvelünk, hiszen a célok megvalósításához vezető ötleteink mások, habár mindkettőnk céljai ugyanazok.

Az erősségünk pedig abban rejlik, hogy összeszokott páros vagyunk, s jól kiegészítjük egymást.


Az Országvándor kendő klubunkba érkezésének napján 32 család vett részt az előadáson, s az MTV egyik családi műsora is forgatott nálunk.


Az Országvándor kendő országos vándorlásának Budapest, XIV. kerületi, zuglói állomásáról itt olvasható bejegyzés.

Szerző: Török Ági, Zuglói Babahordozó Klub
Fotók: Zuglói Babahordozó Klub