2018. február 15., csütörtök

Formázott hordozók karbantartása

Hogy sokáig szolgálhassanak minket, érdemes odafigyelni formázott hordozóink gondozásának mikéntjére. Ehhez adunk most pár támpontot.

Lehetőség szerint minőségi hordozóeszközt válasszunk, s azt megbízható forrásból szerezzük be! Használt eszköz vásárlása előtt érdemes megtudakolni az eszköz korábbi életútját, esetleges sérüléseit és javításait (ebben az esetben feedback csoportban tájékozódhatunk az eladónk múltjáról)!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy otthon nem tanácsos szakértelem nélkül hordozóeszköz-varrásba kezdeni.

Elsőként elengedhetetlen, hogy az állítható hordozókat babánk és saját méretünk figyelembe vételével állítsuk be (pl. a body szélessége a baba térdhajlatától térdhajlatáig érjen, s combjai alatt egyenletesen legyen eloszlatva a body anyaga, így a térdhajlatoknál nem gyűrődik, s ezzel nem nyúlik az anyag), felvételnél-levételnél engedjük ki a hevedereket, hogy azok se nyúljanak, s így ne szakadjanak ki a body-ból stb. Az eszköz megfelelő feszessége (ne legyen túl szoros, sem pedig laza!) szintén alapvető fontosságú.
Magasság és szélesség kizárólag tehermentes állapotban állítható! A cipzárak pontos végzáródását mindig ellenőrizzük (ellenkező esetben a fogak szétnyílhatnak).
Felvételkor a derék-, illetve vállpánton lévő gumin vagy textilbújtatón mindig át kell húzni a csatot, ez a biztonságot szolgálja.

Tartsd szem előtt, hogy a hordozót maximum mekkora súlyú babához ajánlja a gyártó!
Hordozott babával való testmozgást kizárólag speciálisan erre kiképzett személy irányításával végezz!

A hordozó élettartamát - ahogy minden textilneműét - rövidíti a sűrű mosás. Ehelyett a helyi, langyos vizes, enyhe mosószeres tisztítást ajánlják a gyártók, készítők.
A mosógép indítása előtt a cipzárakat húzzuk be, a csatokat csatoljuk be, a szűkítések kiengedésével a tépőzárak két oldalát illesszük össze! A derékpántot ne húzzuk ki a body bújtatójából. A body két oldalán található rugós behúzókat - mellyel a magasság-beállítás “finomhangolása” történik - szintén engedjük ki, hogy ne legyen a body-n semmilyen ránc, gyűrődés. Érdemes a hordozót mosózsákba, ennek hiányában párnahuzatba tenni, hogy megkíméljük a mosógép dobjában az esetleges sérülésektől.
Olyan - lehetőség szerint folyékony - színkímélő mosószert használjunk, ami nem tartalmaz optikai fehérítőt (pl. mosószóda). Kontrasztos színű hordozónál ajánlott a színfogó kendő használata. Maximum 40 C fokon mossuk, alacsony fordulatszámon centrifugázzuk. Öblítőt ne, legfeljebb csak ecetet használjunk! Mosódiót, mosószódát, fehérítő szereket kerüljük!
Ha lehet, fektetve száradjon a hordozó (szárítógép használata nem javasolt). A kendős részeket (body, kendős vállpántok) vasalhatjuk (kendőből készült hordozónál ezzel a szövésben esetlegesen keletkezett egyenetlenségek, pl. szálcsúszások helyre tudnak állni), de vigyázzunk, hogy a cipzárt, a csatokat, a tépőzárakat kerüljük el! A gyártók a szárítógép használatát nem javasolják.

Lehetőség szerint a pántokat a hordozó body-jának belső részére hajtsuk, s így befelé tekerjük össze a hordozót, hogy a body rész ne törjön, gyűrödjön. A derékpántot lazán kössük, csatoljuk össze.

(fotó: ZBK)

Ha bármi hibát észlelsz, ne használd a hordozóeszközt, hanem fordulj a készítőhöz vagy hordozóeszköz-javításban jártas szakemberhez!
Formázott hordozót átalakítani, megbontani nem célszerű, hiszen maga az alapvarrat is egy mechanikai behatás a szövetszálaknak, a bontás-újravarrás - főként a kritikus részeken, mint például derék- vagy vállpánt - újabb erőteljes roncsoló hatást jelenthet.

A készítők nem vállalnak felelősséget a hordozó nem rendeltetésszerű használatából eredő károkért (kérd hordozási tanácsadó segítségét!), a baba nem biztonságos öltöztetéséért, hordozás közbeni etetése, sporttevékenység végzése közben felmerült esetleges egészségügyi problémákért!
A garancia nem terjed ki az eszköz színének fakulása, nem rendeltetésszerű használatból adódó sérülések, szúró, bökő tárgyakba beakadás, kisállat általi rágcsálás, -szakadás, gyermek általi pántrágás, nap okozta fakulás, maró hatású tisztítószerek okozta foltok, sérülések, a tépőzár szerkezetében esett sérülések (pl. szakszerűtlen derékpánt kihúzás és szélesség-állítás) esetére.

A minőségi hordozók élettartama az anyag (pl. kendőanyag, hevederek) elöregedéséig tart. Sávoly hordozóknál ez normál használat mellett több év. Az élettartam függ a hordozóeszköz használatának gyakoriságától, s annak megfelelő technikájától (a lazán viselt hordozó nyúlhat, kophat, a túlfeszülő hevederek a varrást rongálhatják), valamint a hordozóval való alapvető bánásmódtól (ld. mosás, illetve garancia).
A használaton kívüli hordozót biztonságos, száraz, kisgyermek, kisállat elől elzárt helyen tároljuk.
Érdemes egy váltóeszközt tartani (jó esetben a cipőből sem csak egy pár van használatban).

Szerző: Török Ági, Zuglói Babahordozó Klub

Forrás:
www.sweetberry.hu
www.csengelino.hu