2018. március 2., péntek

Miért jó hordozni? - HelloBaby! magazin

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. december-januári számában.

Az ember hordozott élőlény
A törzsfejlődést vizsgálva nagyon sok jel mutat arra, hogy az ember hordozott élőlény (csípő-, gerincfejlődése, az újszülött sípcsontjának görbülete, reflexei, barna zsírszövet eloszlása, agyának felépítése és működése). Az éretlenül született utód folyamatos gondoskodásra szorul, ezért legalább az egyik szülőnek szünet nélkül mellett kellene tartózkodnia, gondoskodnia róla: etetni, itatni, szárazon és melegen tartani, altatni, ölelni, szeretgetni. A babák megszületésük utáni fejlődési folyamathoz fontos lenne, hogy folyamatosan a szülei testközelében legyenek.

Az érintés szerepe
A testkontaktus élettani szükséglet. Az érintés, a simogatás a szeretet legerősebb megnyilvánulási formája, rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, oldja a stresszt, csökkenti a fájdalomérzetet, gyógyít, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. Egész életünk folyamán rendkívüli fontossággal bír!

Miért jó a babának a hordozás?
A magzatnak a pocakban folyamatos érintésben, masszírozásban van része.
Az baba az anyaméh védelmében folyamatosan hallgatja a mama szívdobogását és a kívülről érkező hangokat is. Meleg, sötét helyen él, állandó mozgásban van. Kilenc hónapon keresztül a mamával alszik együtt. Megszületése után ez a biztonságos, tökéletes világ megszűnik a számára.

A kisbabának meg kell ismerkednie a számára ismeretlen és ijesztő kinti világgal. Testközelben - ahol hallhatja a mama szívdobogását, ahol anyaillat, anyameleg van, ahol ringatva van – tudjuk a számára folyamatosan biztosítani a biztonságérzetet, a szeretve létezést.

A hordozás ráadásul a teljes mozgásszervrendszerre jótékony hatású: finoman edzi a baba izmait, javul a vérellátás, segíti a csontok izmok és ízületek fejlődését is. A szülő szabályozhatja a baba testhőjét is (pl. láz esetén lázcsillapító bőr-bőr kontaktusban). Szintén a mozgás hatására a baba egyensúlyérzéke és motorikus készségei is fejlődnek. A hordozott babát sokkal több inger éri, hiszen a mozgás a szinapszisok kiépülését segíti, több és más idegi kapcsolódások alakulnak ki. A szülei szemszögéből tanulja, tapasztalja meg a világot, az emberek szemből érkeznek felé, ami az egyenrangúság érzését erősíti meg benne.

Miért jó a szülőnek a hordozás?
A szülő nyer két szabad kezet és szabadságot kap: nem kell a négy fal között maradni, a közlekedés akadálymentessé válik, nem jelentenek gondot a szűk helyek, a lépcsők, a nagytesóval is lehet foglalkozni. Testközelben előbb ismerhetőek fel a baba jelzései, ezáltal a szülő kompetensnek érezheti magát a baba gondozásában. Erősíti a kötődést.

Mit szeretnénk elérni hordozáskor? Egy kis anatómia
A csecsemő gerince nagyon érzékeny, a mellette futó és a hát egyéb izmai fejletlenek. A mozgásfejlődés (fej emelgetése, felülés, felállás, járás) következtében fentről lefelé haladva alakulnak ki a baba gerincében a görbületek és erősödnek az azt tartó izmok is.

A kisbabák a fentieken túl éretlen csípővel jönnek a világra. Ez azt jelenti, hogy a csípőízületi vápa még sekély, lapos, a combcsont nyaka pedig kevésbé hajlított. Így a két csont összekapaszkodása még nem olyan stabil, mint nálunk felnőtteknél. A csípőfejlődés szempontjából az az optimális lábtartás, ha a baba lábai enyhe terpesztésben vannak, a térdei pedig a saját köldöke magasságáig fel vannak húzva.

Ha ebben a testhelyzetben támasztjuk meg a babát, akkor elérhetjük a számára élettani, tehermentes pozíciót.

Mit várunk egy hordozóeszköztől?
● finoman támassza meg a baba gerincét, lehetőleg az élettani C görbületben,
● stabilan, pontról pontra ölelje körül a baba törzsét,
● combjait teljes hosszában, egészen a térdhajlatokig támassza alá,
● biztosítsa az enyhe terpesztést, a köldökmagasságig felhúzott térdek helyzetét.

Minél kisebb a baba, minél éretlenebb a csípője, minél korábban tart a mozgásfejlődésben, annál inkább szeretnénk az élettani testtartáshoz közelíteni hordozáskor.

Újszülött hordozása

Pici baba hordozására elsősorban a hosszú szövött kendőt és a szövött karikás kendőt javaslom. Ezek képesek teljes mértékben arra, hogy a baba gerincét csigolyáról csigolyára megtámasszák, valamint az optimális csípőfejlődést támogassák.

A szövött kendők kereszt-, gyémántsávoly vagy zsákárd szövéssel készülnek. Szövésük lehetővé teszi, hogy az anyagukat sávonként feszesre lehessen húzni, ez pedig a gerinc csigolyáról csigolyára való alátámasztását biztosítja. Egyrétegű kötéseivel is kivitelezhető a tökéletes támasztás.

● hosszú kendő: újszülött (akár koraszülött) kortól a hordozós kor végéig használható. Elöl-, csípőn- és hátonhordozásra alkalmas, többféle kötésvariációval köthető. Hossza a kötés típusától, illetve a hordozó személy(ek) testalkatától is függ.
● karikás kendő: kb. 1,7-2,2 m hosszú. Elöl- és csípőnhordozás a fő profilja, de lehet vele háton is hordozni. Féloldalassága miatt váltogatni érdemes az oldalakat.

A rugalmas hordozóeszközök is alkalmasak újszülött baba hordozására, kötött anyaguk miatt azonban csak pár hónapig lehet őket használni, mivel a használattól és a baba súlyának gyarapodásától kinyúlnak (ezért használtan nem is érdemes venni). A rugalmas anyagot nem lehet sávonként feszesre húzni. Márkától függően kb. 5-6-7 kg-ot bírnak. A rugalmas eszközöket többrétegű kötésekben ajánlott kötni, mert csak így tudják megfelelően és biztonságosan támasztani a babát.

A koraszülött babáknál rendkívül fontos a kötések feszes, precíz kötések kivitelezése és az optimális terpesztett guggoló lábtartás biztosítása (enyhe terpesztés, köldökig felhúzott térdek). Szövött kendőben kenguru kötésben, vagy karikás kendőben javasolt a hordozásuk, mert ezekben megvalósítható az élettani, tehermentes testtartás. Fontos, hogy olyan egyrétegű kötésben legyen a baba, ahol az arca mindig látható, és gyorsan ki lehessen venni őt a kendőből. Így a rugalmas kendő nem alkalmas koraszülött babák hordozására!

A koraszülött babáknak ajánlott kendők keresztsávoly szövésűek és keskenyebbek, mint a standard kendők, így kevesebb kendőanyag kerül a térdhajlatokba.
Speciális hordozási tanácsadóktól kölcsönözhetők koraszülött babáknak készült hordozókendők.

Érdemes elmenni hordozós klubba vagy tanácsadótól személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadást kérni, kipróbálni a hordozást, a hordozóeszközöket.



Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub