2018. március 19., hétfő

Vegyek cumit a kisbabámnak?

Cumira alapvetően egyik babának sincs szüksége!
A cumi jelképpé, státuszszimbólummá vált, a bababoltok kínálata, a védőnőtől, a szülészeteken kapott termékminták, sőt egyik-másik mesefilm és reklám is mind azt üzenik, hogy a cumi, cumisüveg elválaszthatatlan a babától. Pedig ez nem így van…

A szoptatás a csecsemő gondozásának és táplálásának a biológiai normája! Viszonyítani ehhez lehet, vagyis a normához képest nem a szoptatásnak vannak előnyei, hanem a mesterséges táplálásnak vannak hátrányai.

A szoptatás nem csak az anyatejes táplálást jelenti!
Jóval többről van itt szó: a szoptatás multifunkcionális tevékenység: rengeteg szükséglet kielégítésére szolgál, nem csak az éhség csillapítására! A szoptatás a baba és a mama közötti kommunikáció szerves része. Azzal tudjuk támogatni a szoptatást, ha nem adunk cumit, cumisüveget a babának.

(fotó: Török Ági, ZBK)
Nézzük meg a fentieket kicsit részletesebben!

Az újszülött baba az életben maradáshoz elengedhetetlen, veleszületett viselkedési formája a szopási ösztön, mely különböző erősségű lehet. A szopás helyes technikáját viszont tanulni kell.
Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtartama a kisbaba szükségleteihez igazodik (nem órához vagy könyvhöz). A kisbaba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy mikor szopott utoljára.

Az anyatej az optimális táplálék a csecsemő számára, élete első hónapjaiban nincs is szüksége másra! A szoptatás erősíti a a baba és anya közötti kötődést. Az anyatejben megnyugtató, ellazító, fájdalomcsillapító anyagok is vannak, a tápanyagok mindig a baba szükségleteihez igazodnak, így összetétele a kisbaba növekedésével, de akár napszakonként is változhat, illetve maga a szopómozgás is megnyugtatólag hat a babára.

Mi az a cumizavar?

A cumival, az etetőcumival és a bimbóvédővel összefüggésbe hozható szoptatási problémák összességét nevezzük cumizavarnak. Ennek oka az anyamell és a műanyag eltérő tulajdonságai és eltérő viselkedésük a baba szájában.

A cumi, a cumisüveg használata a természetes folyamatokba avatkozik bele. Rövidíti a baba mellen töltött idejét, ezzel veszélyezteti az anyatej termelődését, a baba megfelelő gyarapodását. A babáknál tapasztalható az orális imprinting, ami azt jelenti, hogy ha anyamellet kap, akkor megfelelően vésődik be a szopizás technikája. Ha mást is szopik, pl. cumisüveget, cumit, az megzavarhatja őt, és elkezdhet rossz technikával szopni, ami vagy nem hatékony, vagy fájdalmat okoz az anyukának (kisebesedett mellbimbó), vagy akár a kettő együtt is előfordulhat. A mellbimbó szopás közben a kisbaba torkáig hátranyúlik, a cumi erre a megnyúlásra nem képes. Ahhoz, hogy a cumisüvegből folyjék a folyadék, ahhoz a babának rá kell harapni. A ráharapás a mellen fájdalmas. A mellet a babának fejnie, a cumit viszont szívnia kell. Az anyamellnek van tejleadó reflexe, a cumisüvegnek nincs. Ha a baba rájön, hogy a cumisüvegből folyamatosan és egyenletesen jön a folyadék, az anyamellből pedig szakaszosan (a tejleadó reflex miatt időnként erősebben, időnként pedig gyengébben), ezért elutasíthatja az anyamellet, a baba elkezdheti a cumit előnyben részesíteni.

(fotó: szuletesmese.blog.hu)
Van olyan baba, akinél nem okoz zavart a cumi, viszont van olyan is, akinél a szoptatás végét jelentheti az üveges pótlás és/vagy a játszócumi használata. Nem tudhatjuk előre, hogy kinél okoz problémát az etetőcumi, a cumisüveg, ezért célszerű úgy tekinteni rá, hogy minden babánál megvan rá esély. Az anyamellet utánzó vagy a „fogszabályzósnak” ígért kialakítás is csupán marketingfogás!
Vannak szoptatásbarát eszközök is, célszerű ezeket használni, ha esetleg pótlásra van szükség (fecskendő, pohár, kiskanál stb.).

A babák szoktak sírni, kommunikációjuk e típusával is jelzik, ha valami nem stimmel, ha valami fáj, ha segítségre szorulnak…
A kisbabák sírásának rengeteg oka lehet. Mindegyik ok ugyanolyan fontos. A síró baba hangja a szülő számára, aggasztó, sürgető, frusztráló, akár dühítő is lehet. Az anya, az apa pedig biológiailag be van programozva, hogy a sírásra reagáljon.
Ilyenkor mindent megteszünk, hogy a baba sírásának okát felderítsük és megnyugtassuk a kicsit. Viszont a sírás felismerése nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez egy hosszabb- rövidebb ideig tartó tanulási(!) folyamat.
Ha azonnal cumit adunk a babának, amikor sír, azzal csak elodázzunk a problémát. Nem hallgatjuk meg, hogy mit szeretne velünk közölni, vagyis ha nem keressük meg a sírása okát, nem is tudunk rá választ adni.
Ha sír a baba, tegyünk meg minél többet, hogy kiderítsük az okát, nyugtassuk meg őt, szeretgessük, dédelgessük! Először próbáljuk megszoptatni őt: az anyatej, a szopómozgás nyugtatóan hat rá. A gyomra kicsi, az anyatej pedig nagyon gyorsan emésztődik és ürül ki a pocakjából.

Amennyiben nem tudjuk, hogy miért sír, ha nem találjuk az okot, akkor is maradjunk vele, éreztessük, hogy számíthat ránk, hogy bízhat bennünk, mert meghallgatjuk akkor is, ha bánatos, ha fáj valamije.

Egy kisbaba nem tud még hisztizni! A csecsemő nem tudja irányítani a szüleit, nem tud szándékosan rosszalkodni, másokat manipulálni! A tiszta gondolkodás képességéhez szükség van arra, hogy a glutamát nevű agyi vegyület megfelelően működjön a homloklebenyében. A glutamátrendszer az első életévben kezd kifejlődni, érése huszonéves korig tart.

Télen sincs szükség cumira, nem fog a baba torka megfázni!
Az újszülött kizárólagos orrlégző, tehát csak az orrán tud levegőt venni, így megszűrődik, és felmelegszik a belélegzett hideg levegő, védelmet biztosítva a felső légúti betegségek ellen. A cumi (játszó- és etetőcumi egyaránt) körül az ajkak nyitva vannak, s így megnyílik az út a baktériumok, vírusok előtt, sőt kb. 40%-al növeli a szájlégzés kialakulásának kockázatát, ez később hangképzési, beszédfejlődési gondokat okozhat.
Továbbá, ha a kisbaba cumizik, a kifolyó nyál fagyásveszélyt jelenthet, így hidegben lehetőség szerint ezért se adjunk a szájába cumit! A csecsemő arca elé ne tegyünk sálat vagy ne takarjuk le, mert a kilélegzett lehelet páratartalma miatti nyirkosságtól, s az abban megtelepedő baktériumoktól is könnyebben megbetegedhet a gyermek.

Le kell szoktatni a cumiról?
Mi a szoktatás? A szoktatás eszközei arra szolgálnak, hogy akadályozzák a belső igények és ösztönök megélését és kielégítését. A cumizás a szülőktől függ: a felnőtt adja a kisbabának pótszerként, majd felnőtt veszi el, szoktatja le (esetleg jutalom, büntetés ígéretével) róla gyermekét.

Fogfejlődés
Fogorvosok sem ajánlják a cumi használatát. A fogak helyzetét, a szájpadlás alakját és az állkapcsok fejlődését is befolyásolja annak alkalmazása.

Beszédfejlődés
A cumihasználat a nyelvmozgások korlátozásával a nyelv ellapulását és a nyelvizmok renyheségét okozhatja, továbbá a nyelv rendellenes előre helyeződése és a gyengébb ajakizmok következtében 34%-ban kiejtési problémákhoz vezethet, később a beszédfejlődést is akadályozhatja.

Cumi vagy ujjszopás?



(fotó: Mátyus Évi)
Ugyanúgy, mint az cumi, az ujjszopás is befolyásolhatja a fogak helyzetét, a szájpadlás alakját és az állkapcsok fejlődését is. Viszont a cumi szinte egész nap a baba szájában lehet, hiszen szájában tartva a gyermek azzal is képes két kézzel játszani, az ujjacskával a szájában nem, csak akkor fogja használni, ha egy kis vigasztaló, megnyugtató, altató szopómozgásra van szüksége.
A cumi, cumisüveg alkalmazását csak komoly mérlegelés után, végszükség esetén vessük csak be, pl. ha az anya valamiért nem tud vagy nem szeretne szoptatni, akkor a cumira, cumisüvegre természetesen szükség lehet, hogy a baba a szopási igényét ki tudja elégíteni.

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub

Forrás:
http://www.szody.hu/
http://hellobaby.hu/
http://lll.hu
http://babaszoba.hu