2018. március 10., szombat

Milyen hordozóeszközt válasszak? - 1. rész

Munkánk során sokszor találkozunk a kérdéssel, milyen hordozóeszköz használható bátran már a kezdetektől, illetve mi a különbség az egyes eszközök közt. Az eszközválasztás alapjairól itt írtunk bővebben.

Elsőként röviden az egyes hordozókról írunk, a következő, második részben pedig az egyes eszközök paramétereket vitatjuk meg.

A szövött kendők a legsokoldalúbban alkalmazható hordozóeszközök, különleges szövésük lehetővé teszi a sávonkénti meghúzást, azaz a legjobban igazítható a babára, illetve a hordozó személyre egyaránt. Újszülött kortól a hordozós kor végéig használható. (Koraszülött babáknak keskenyebb kendőt ajánlatos használni.) Elöl-, csípőn- és háton hordozáshoz is alkalmas.
A kötéstől függően ideális mérete változó. Eltérő lehet még a szövés típusa (keresztsávoly, zsákárd, illetve gépi vagy kézi), összetétele (pamut, bambusz, kender stb.), a szövéshez felhasznált fonal vastagsága stb., s így az ár is.

(fotó: ZBK)

A klasszikus karikás kendő általában 160-220 cm hosszú, 60-70 cm széles, szövött hordozókendő anyagból készült hordozó, melynek egyik végére két fém karika van varrva. Az anyag karikákon való átbújtatásával és feszesre húzásával egyrétegű, a baba élettani, tehermentes pozícióját biztosító kötést tudunk kivitelezni. A kötés aszimmetrikusan terheli a hordozó személyt, ezért ajánlott váltogatni az oldalakat, azaz felváltva jobb és bal oldalon is hordozzuk a babát.

(fotó: ZBK)

A mei-tai (rövidítve a 'mt' megnevezéssel találkozhatunk) ázsiai eredetű hordozóeszköz, egy body részből, és hozzá kapcsolódó két kötős vállpántból, illetve derékpántból áll, melyet szintén szükséges megkötni. Baby-tai-nak a kisméretű mei-tai-okat szokás nevezni. Félcsatos eszközöknél a derékpánt csattal záródik. Inverz félcsatosnál a vállpánt csatos, a derékpánt kötős.

Csatos hordozónak (SSC) nevezzük azokat az eszközöket, melyek body részből, valamint csatolható váll- és derékpántokból állnak. A különböző gyártmányok típusai (hagyományos, popópántos stb.), méretei, és lehetséges állítási megoldásai eltérőek, ezért minden esetben próbát ajánlunk vásárlás előtt.

Rugalmas anyagú hordozónak hívjuk azokat az eszközöket, melyek anyaga kötött, esetlegesen elasztánnal vagy spandexszel keverve, így valamely (hosszában, ill. keresztben, vagy mindkét) irányban nyúlnak. Rugalmasságuk miatt csak elöl- és esetleg csípőnhordozásra alkalmasak és szigorúan három rétegben kötve biztonságosak. Az igénybevételtől kinyúlnak, elhasználódnak - általában csak egy gyermek tudnak megfelelően kiszolgálni.

Az egyéb hordozók általában valamilyen módon előre formázottak, illetve fix kialakításúak, használatuk eltérő bármely más nagyobb csoport (szövött kendők, fix derékpántos hordozók stb.) alkalmazási módjától.

A baba hordozására újszülött kortól a hordozós kor végéig az optimális hordozóeszköz a hosszú szövött-, illetve a karikás kendő. Ezek képesek a babát az aktuális élettani testhelyzetben tehermentesen pontról pontra megtámasztani, szemben az előre formázott, szabott hordozókkal (erszény, mei-tai, félcsatos, csatos stb.). Minél kisebb a baba, minél éretlenebb a csípője, minél korábban tart a mozgásfejlődésében, annál inkább ajánlott az élettani tartáshoz közelíteni hordozáskor.

A fix derékpántos hordozókban (mei tai, félcsatos, csatos) az eszköz felépítéséből adódóan a baba a fiziológiástól eltérő testhelyzetben lesz (széles terpesztés, vízszintes combok, az előbbiekből fakadó egyenes hát), valamint a törzse nem lesz megtámasztva pontról pontra.

(fotó: ZBK)

Ennek értelmében a szövött kendők újszülött kortól hordozós kor végéig használhatók, ám a fix derékpántos hordozók használatát csak későbbi mozgásfejlődési szinttől ajánljuk, de minden esetben utóbbiak kompromisszumos megoldásnak számítanak.

Ezeket mérlegelve, többféle hordozóeszközt kipróbálva (az optimálishoz képest milyen a baba testhelyzete benne, mit szeretnénk elérni hordozáskor, mire szeretnénk használni a hordozást, milyen a baba-mama páros, milyen a család élethelyzete, van-e valami más, hordozást befolyásoló tényező (koraszülöttség, izomtónus eltérés, csípőprobléma, Down szindróma stb.)) érdemes kiválasztani a család számára a megfelelő hordozóeszközt.

A szülő a legkompetensebb a babát érintő kérdésekben, ezért mindenképpen a család dönt, választ hordozóeszközt a babája számára. Nem a gyártó, nem a forgalmazó és nem a hordozási tanácsadó!