2019. március 11., hétfő

Hordozós ruházat - Papp-Kádár Veronika vendégcikke

Amikor ősszel megérkezik az első hideg szél, akkor érdemes beszerezni azokat a ruhadarabokat, amelyek melegen tartják a hordozó személyt és a babát egyaránt téltől egészen tavaszig. Sokféle típus, forma és gyártó közül válogathatunk, cikkemben szeretném összefoglalni nagy vonalakban, hogy milyen hordozásra kitalált ruhafélékből áll a kínálat.


Hordozós kabát
(forrás: Papp-Kádár Vera)
A közös kabát több szempontból is előnyös.

Ha külön-külön öltöznénk, az kétszer annyi időbe telik, és amelyikünkre előbb kerül a kabát, valószínűleg bemelegszik, mire mind elkészülünk. Továbbá a legtöbb babaoverál anyaga csúszós, így nehezen lehet kendőben vagy formázott hordozóban pontosan megkötni-beállítani. Az overál anyaga begyűrődhet és akadályozhatja a babát a mozgásban. És ha ezek még nem győztek meg, akkor ott van az a tipikus élethelyzet, amikor a baba hordozás közben elalszik, és mi be szeretnénk menni egy meleg helyre. Ekkor vagy nagyon bemelegszünk vagy a levetkőztetéssel nagy eséllyel felébresztjük az alvó csöppséget, ugyanis a baba a hordozóeszközben rajtunk maradhat, a kabát kettőnkről lekerülhet.

Mennyivel egyszerűbb az élet egy jó hordozós kabáttal! A baba már akár korábban is felkerülhet a kendőbe/hordozóba és el is aludhat benne, hiszen amikor indulni kell, csak sapkát és sálat kell rá adni óvatosan és aztán a hordozós kabáttal beborítani.

A legtöbb gyári kabát softshell anyagú, ami nem vastag, de víz- és szélálló. A variálható kabátokban külön zipzárral lehet a bababetétet a kabáthoz csatlakoztatni. Így hordható elöl vagy hátul, de betét nélkül „sima” kabátként is.

Egy már meglévő kabátunk is átalakítható hordozóssá, egy ügyesebb hobbivarrónő otthon bátran nekiállhat.

Hordozós pulóver
Möbius hordozós pulóver (forrás: ZBK)
Átmeneti időben jól kihasználható a hordozós pulcsi. Kialakítását tekintve vagy a nyaki rész van mélyebbre varrva elöl és hátul; vagy hasonlón a hordozós kabáthoz, ki van alakítva a baba fejének egy nyílás. Enyhébb időben, vagy hordozós kabát alatt is tudjuk hordani.

Szintén elkészíthető otthon is a hordozós pulcsi.

Poncsó
Ha nem akarunk hordozós pulcsit, akkor könnyen kivitelezhető egy poncsó átalakítása „hordozóssá”. Csak ki kell vágni (és eldolgozni) még egy fejnyílást és már kész is. A bővülő forma alá meg biztosan ketten is kényelmesen beférünk.

Csőtop
Möbius csőtop
Érdekes hordozáshoz kitalált ruhadarab, egy széles cipzárral záródó babatakaró, amely a körbeveszi a babát és a hordozó személyt is kartól lefelé. Anyaga nagyrészt puha rugalmas anyag, csak a cipzárja mellé van két oldalt mintás dekoranyag varrva. Szeretem használni kabát alatt plusz egy rétegnek, vagy otthon szoktam felvenni, amikor elalszik a hátamon a kislányom. Mozgékony babáknak viszont nem javaslom, mert könnyű kihúzni alóla a kis karokat.

Hordozós takaró
(forrás: Papp-Kádár Vera)
A babát védő kis takaró, amelyet a hordozóhoz vagy a (hagyományos) kabáthoz is lehet rögzíteni. Praktikus, ha nem használunk hordozós kabátot, de a babát szeretnénk a hordozón kívül hordott takaróval megvédeni a hidegtől. Formája lehet szögletes vagy ovális, sok esetben külön van belevarrva egy a baba lábát védő rész. Én elöl hordozáskor használtam, volt egy dupla gombsoros kabátom, amihez a kis takaróra megvarrtam a gomblyukakat, így egyszerűen mindkét oldalon rá tudtam gombolni a takarót a kabátomra.
Hátonhordozáskor érdemes figyelembe venni, hogy ha a kabáton kívül hordozott babára terítettük a hordozótakarót, csak ezt a réteget tudjuk magunkról levenni, amikor bemegyünk egy fűtött helyre (bolt, busz stb.), s így nagyon bemelegedhetünk.
A hordozós takarók méretét se hagyjuk figyelmen kívül, háton, nagyobb babánál, fix derékpántos eszköznél fontos, hogy szélességében is megfelelő legyen, jól fedje a gyermek mindkét lábát!

Átmeneti időben népszerű a vidám színű fonalakból horgolt csillagtakaró, amely alakjával igazodik a babához.

forrás: pinterest.com


Lábszárvédő/kamásli/babylegs
(forrás: natte.eu)
A totyogóknál fordul elő, hogy az a nadrág méret, ami pont jó rájuk, a hordozóban felcsúszik és kilóg a lábszáruk. Vannak kimondottan hordozáshoz varrt rugalmas anyagú, és állítható hosszú nadrágok, ahol ez nem jelent problémát.

Hagyományos nadrág esetében viszont a kivillanó területet egy plusz anyagréteggel megvédhetjük a hidegtől. Többféle anyagból választhatunk (kötött, polár, szélálló impregnált vászon). Én annak idején egy nagyobb vastag térdzokninak vágtam le a végét és szegtem vissza, így egyszerűen egy könnyen feladható, vidám gyerekmintás lábszármelegítőt kaptam.

Űrhajós sapka
(forrás: ManyMonths)
Olyan babasapka, ahol a sapka és a nyakvédő rész egybe van varrva. Előnye, hogy a baba nehezen tudja levenni, és a hordozós kabát felvételekor sem sodorjuk le. A méretnek viszont pont jónak kell lennie, mert ha nagy, akkor a gyermekünk feje a sapka alatt fog elfordulni, és úgy csak előre fog kilátni…

Baba kabát csíptető, pulcsitróger
Ez a jópofa találmány azt akadályozza meg, hogy a kabáton kívül hordott baba saját pici babakabátja, vagy pulóvere ne csússzon fel a derekán, amikor hátra tesszük. Kettő, három vagy négy, a végein hózentróger kapocsban végződő gumis heveder van összevarrva, amit a kabát, vagy a pulóver alsó szegélyéhez lehet csatlakoztatni, majd a baba popsija alatt elvezetve elöl meg lehet fogatni vele a ruhát. Nagyon praktikus, de vigyázni kell, hogy a hordozó személy ruházatát – a dörzsölődés miatt - nehogy kikezdje a hózentróger csipesz.

Az elérhető ruházatok palettája láthatóan nagyon színes, viszont az áruk a minőségi hordozóeszközökhöz hasonlóan elég borsos lehet. Érdemes vásárlás előtt felpróbálni babával együtt, kitapasztalni, hogy a felvétel és levétel mennyire egyszerű vagy bonyolult.

A hideg ezután már nem fog akadályt jelenteni. Sok közös hordozós programot kívánok!

Szerző: Papp-Kádár Veronika