2018. szeptember 14., péntek

Tévhitek 2. - Hordozóeszköz-választás

Tévhitek cikksorozatunkban a hordozással kapcsolatos gyakran felmerülő kérdéseket, kijelentéseket igyekszünk áttekinteni, körüljárni.
Nézzük most a gyakran ismételt kérdéseket, különös tekintettel az eszközválasztásra!

“A rugalmas kendő a legjobb kisbabám számára?”
A rugalmas hordozóeszközök alkalmasak újszülött baba hordozására, kötött anyaguk miatt azonban csupán pár hónapig lehet őket használni, csak elöl- és esetleg csípőnhordozásra használhatók. Háromrétegű kötéseivel tudják megfelelően és biztonságosan támasztani a babát. A rugalmas anyagot nem lehet sávonként feszesre húzni, így nem tudja a baba gerincét csigolyáról csigolyára alátámasztani. Rugalmas kendővel nem lehet biztosítani az élettani, tehermentes testtartást.
Az igénybevételtől kinyúlik, elhasználódik - általában csak egy gyermeket tud megfelelően kiszolgálni.
Újszülött baba hordozására elsősorban a hosszú szövött kendőt és a szövött karikás kendőt javaslom. Ezek képesek teljes mértékben arra, hogy a baba gerincét csigolyáról csigolyára megtámasszák, valamint az optimális csípőfejlődést támogassák.

“Rugalmas kendőbe próbáltam otthon felkötni, nem tetszett neki, biztos nem tetszik neki a hordozás!”
Annak, hogy a kisbaba sír, nyűgös kötés/csatolás közben vagy után, rengeteg oka lehet.
Érdemes ezeket lezongorázni: hol tart a kicsi a mozgásfejlődésben, milyen hordozóeszközt használunk, mi alapján használjuk azt, milyen ruha van a picin hordozás közben stb. Továbbá, hogy időre született-e vagy koraszülött, van-e esetleg csípőproblémája, izomtónus eltérése stb. De akár egyszerűen éhes is, álmos is lehet a kisbaba.
Rugalmas eszköz esetében szempont lehet a baba mozgásfejlődési szintje és a súlya is, izomtónus-, csípő rendellenesség fennáll-e, illetve a hordozó használt-e (ki van-e esetleg nyúlva), milyen feszesre van húzva a kendő, milyen ruha van a babán, mennyire izzadékony a baba (a rugalmas kendő háromrétegű kötései melegítenek).
Ezek könnyedén orvosolható problémák, nem jelentik azt, hogy a babának nem tetszik maga a hordozás! Érdemes hordozási tanácsadó segítségét kérni, ha bárhol akadályba ütközünk a kötés folyamatában, mert néha elég egy-egy apró mozdulat, praktikus javaslat a sikerhez. 

Koraszülött babám számára a rugalmas kendőt kell választanom?”
A koraszülött babáknál rendkívül fontos a kötések feszes, precíz kivitelezése és az optimális terpesztett guggoló lábtartás biztosítása (enyhe terpesztés (max. 30 fok), köldökig felhúzott térdek). Szövött kendőben kenguru kötésben vagy karikás kendőben javasolt az idő előtt született kisbabák hordozása, mert ezekben valósítható meg az élettani, tehermentes testtartás. Fontos, hogy olyan egyrétegű kötésben legyen a baba, ahol az arca mindig látható, és hogy gyorsan ki lehessen venni őt a kendőből.
Ennek fényében a rugalmas anyagú hordozóeszközök nem alkalmasak koraszülött babák hordozására! A rugalmas anyagot nem lehet sávonként feszesre húzni, így nem tudja a baba gerincét csigolyáról csigolyára alátámasztani. Kötéseikkel nem lehet teljes mértékben biztosítani az élettani, tehermentes testtartást. (Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a rugalmas kendő használata indokolt lehet.)
A koraszülött babáknak ajánlott kendők keresztsávoly szövésűek és keskenyebbek, mint a standard kendők, így kevesebb kendőanyag kerül a térdhajlatokba. Speciális hordozási tanácsadóktól kölcsönözhetők koraszülött babáknak készült hordozókendők.

“Milyen a kisbabás kendő, milyet keressek?”
Kisbaba hordozására elsősorban a hosszú szövött kendőt és a szövött karikás kendőt javaslom. Ezek képesek teljes mértékben arra, hogy a baba gerincét csigolyáról csigolyára megtámasszák, valamint az optimális csípőfejlődést támogassák. A kisbabáknak ajánlott kendők általában vékonyabb sűrűségűek, pamut, selyem, ill. bambusz felhasználásával készült szövött kendők. A szövött kendők kereszt-, gyémántsávoly vagy zsákárd szövéssel készülnek. Szövésük lehetővé teszi, hogy az anyagukat sávonként feszesre lehessen húzni, ez pedig a gerinc csigolyáról csigolyára való alátámasztását biztosítja. Egyrétegű kötéseivel is kivitelezhető a tökéletes támasztás.

“Mit jelent a gsm?”
A szövött hordozókendők anyagvastagságát a gsm vagy g/m2 érték jelöli, mely felületi sűrűséget jelent. "Azt mutatja meg, hogy a hosszanti fonalak és a keresztszálak milyen sűrűn helyezkednek el a szövésben, és ezek hogyan arányulnak a hordozókendő adott hosszához és tömegéhez. Lehet tehát, hogy ugyanazzal a gsm-mel rendelkező kendő lehet kisbabás és nagybabás, kemény és könnyen puhuló is. Ezt azonban a fenti adatokon túl a felhasznált alapanyagok minősége és milyensége is erősen befolyásolja, valamint a használt szövés “mintázata” is. Így lehetséges, hogy egy magas gsm-számú kendő kötés közben mégis nehezen kezelhető, pontatlanul húzható sávonként, vagy akár le is nyúlhat nagyobb súly alatt.
Hogy kisbabás vagy nagybabás a kendő, azt nagyban meghatározza az is, hogy hol, milyen szövőgépen vagy szövödében készült a hordozókendő.
További érdekesség lehet, hogy nehezebb babával hajlanánk a nagyobb sűrűségű kendőhöz nyúlni, de fontoljuk meg: a nagyon sűrű szövésű, vastag kendőt nehéz (lehet) pontosan meghúzni. Egy pontatlan kötésben megbújhat lazaság, egyenetlenség, ezáltal lehet épp kényelmetlenebb vagy “megereszkedhet” a kötés nagyobb gyermekkel használva."
/forrás: Tölcséry-Baranyi Flóra, BloomyLoom/

“Melyik kötésben tudom fektetve hordozni a babám?”
Fektetve, vagyis bölcsőtartásban nem javasoljuk a hordozást! A baba gerincének függőleges, pontról pontra való megtámasztása nem valósul meg így, ez a póz nem tehermentes a csípőízület számára sem. A kicsi légutai nem szabadok, ezért fulladásveszélyes lehet.
Ha szoptatni szeretnénk hordozás közben, akkor lehetséges bölcsőtartásba helyezni őt, de a szopi befejezése után a babát javasoljuk újra függőleges testhelyzetbe tenni.

“Mit jelent, hogy álomporos a kendő?”
Akkor szokták azt mondani egy kendőre vagy egyéb hordozóeszközre, hogy álomporos, ha a baba nagyon gyorsan elalszik benne. Pedig nem a hordozóeszköz maga, ami ilyen hatással bír. A testkontaktus és a mozgás az, ami megnyugtatja a gyermeket, aki így gyorsabban vagy hosszabban tud aludni, pihenni a szülei testén.

Mit jelent, hogy ergonomikus a hordozó?
Az ergonómia az ember-gép-munkakörnyezet kapcsolatát vizsgáló tudományág. Jelentése tervezésben: a test és a lélek sajátosságait tudatosan figyelembe vevő; kivitelezésben: a használó testét és lelkét nem károsító. (forrás: wikipedia, Idegen Szavak Gyűjteménye)
A hordozóeszköz gyártók előszeretettel használják ezt a kifejezést, lássuk, e tekintetben mit jelenthet az ergonomikus!
A hordozásban két értelmezésben vizsgálhatjuk ezt a jelzőt: a hordozóválasztásra, valamint magára a hordozóeszközre. Az eszközválasztás ergonomikus lehet, ha látszólag nem szükséges sokat gyakorolni annak kényelmes használatához. Nos, ez mindenkinél más és más lehet, van, akinek egy kendő jobban kézre áll, mint egy formázott hordozó.
A hordozóeszköz kapcsán pedig arra utalhat, hogy a baba számára kényelmes, rá és a hordozó személyre jól idomul a hordozó. Az eszközválasztás szempontjairól itt írtunk.

Milyen tanúsítvánnyal ellátott hordozót vásárolhatok meg?
Az OEKO-TEX szabvány textil- és bőripari termékek és az azokon alkalmazott kellékek (cérnák, gombok, cipzárak, tépőzárak, címkék stb.) számára kidolgozott, humánökológiai szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszer. Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. Tehát ez a tanúsítvány nem azt jelenti, hogy teljes mértékben vegyszermentes a hordozóeszköz. 
A GOTS minősítés ezekkel szemben egy teljesen átfogó rendszer, amely a gyapot termesztése, a pamutszövetek gyártása mellett a kereskedők ellenőrzését is saját maga végzi. Több területet is lefed egyszerre, így biztosítva, hogy a textilek alapanyagai megfelelően ellenőrzött termesztésből származnak és feldolgozásuk, kereskedelmük is ellenőrzött feltételek mellett, az előírt ökológiai, környezetvédelmi, illetve társadalmi előírások maximális betartásával történik.
A Hip Dysplasia Institute által kiadott oklevél sajnos nem garantálja azt, hogy az eszköz valóban az élettani, tehermentes testtartást, az optimális csípőfejlődést támogatja a kisbaba számára. Az elismerés megvásárolható, nem feltétlenül fűződik hozzá egzakt szakmai tartalom.

“Szükség van több kendőre, más típusú hordozóra?”
Alapesetben egy hosszú szövött kendő vagy egy karikás kendő kiszolgál egy családot újszülött kortól hordozós kor végéig. Ám sok tényező felmerülhet a kisbabás-kisgyermekes élet során, mely indokolttá teheti egy másik hordozó kipróbálását, vagy akár megvásárlását. Ilyen ok lehet a család élet- és anyagi helyzete, a hordozós alkalmak motivációja, a hordozás ideje, a baba, valamint a szülők kényelme és egyéb befolyásoló körülmény is (pl. epilepsziás gyermek).
A fix derékpántos eszközökben (mei-tai, félcsatos, csatos) a derékpánt elhelyezkedéséből adódóan a hordozott gyermek combjai a vízszintesig vannak alátámasztva, a terpesztésének mértékét a szülő teste, törzse határozza meg - ez kompromisszumot jelent, akkor is, ha már önállóan felült, vagy elindult a gyermek.
Érdemes átgondolni, milyen szempontok állnak a háttérben, ha a kendőt lecserélnénk!

“Jó a használt rugalmas kendő?”
A rugalmas kendő az igénybevételtől, a baba súlyától kinyúlik, elhasználódik. A megnyúlt anyag nem képes a babát megfelelően és biztonságosan támasztani. Márkától függően általában csak egy gyermeket tud megfelelően kiszolgálni.

“Hol van a puszimagasság?”
A “puszimagasság” nem mérvadó a kötéseknél. Akkor kerül megfelelő magasságba a baba a szülő testén, hogyha a kendő felső szegése vízszintesen fut a baba füle magasságán át a hordozó személy hóna alatt, hiszen csak így lehet azt megfelelően feszesre húzni. Továbbá befolyásolhatja a baba helyzetét a hordozó személy testalkata, az anya mellének mérete, alakja is.

“Mikor kell váltanom szövött kendőről mei-tai-ra?”
A szövött kendők újszülött kortól a hordozós kor végéig optimálisak a gyermek számára. Váltani másik hordozóeszközre nem feltétlenül szükséges. Lehetőség van a kiegészítésre, cserére, ezt a hordozó(k) próbája után érdemes eldönteni.
A mei-tai használatát elsősorban stabil üléstől javaslom.

“Mikor van vége a hordozós kornak?”
A kisbaba újszülött kortól hordozható. Egy újszülött 24 órás testkontaktust igényelhet, míg egy már kúszó-mászó baba jelezni fogja, hogy mikor, mennyit szeretne szabadon mozogni. A totyogó gyermek még többet szeretne szabadon mozogni, felfedezni környezetét. Ameddig a gyermek igényli, ameddig a szülő bírja, tehát igény szerint, kb. 3-4 éves korig lehet hordozni.

“Lassan kinőjük a kendőt, milyen hurcit vegyek?”
A szövött, illetve a karikás kendőt nem lehet kinőni, mindkettő hordozós kor végéig használható, hiszen teljes mértékben a babára igazítható, elöl-, háton-, valamint csípőnhordozásra alkalmas, optimális, tehermentes testtartást biztosít a gyermek számára. Ha nincs más ok a váltásra, nem szükséges új hordozót venni.

Apa nem akar kendőt kötni, mégis hordozna, melyik a legapakompatibilisebb csatos?”
Az apák aktívan részt vehetnek a hordozási tanácsadáson is, mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. A férfiak agya általában könnyebben dolgozza fel a térben megfigyelt információkat, sőt, gyakran mozgáskoordinációjuk is jobb, így sok esetben jobban átlátják a kötések térbeli futását, dinamikáját, így érdemes lehet legalább kipróbálni a kendőzést is.
Azt javaslom, hogy minden szülő kezelje önállóan a hordozóeszközt, akár elöl-, akár csípőn- vagy háton, hiszen így kényelmesebb, pontosabb és mindenekelőtt biztonságosabb is lesz a végeredmény.
A férfiakra jellemző magas és széles hát meghatározzák, hogy kinek melyik hordozóeszköz lesz megfelelő, illetve egy-egy eszköz másképp viselkedhet az eltérő testalkatoktól függően. Fontos a vállpánt párnázottságának a hossza, a párnázás elhelyezkedésének állíthatósága, s a vállpánt body-ba kapcsolódásának magassága, hiszen a hevederek vághatnak hónaljban. Ezek figyelembevételével mindenképpen ajánljuk a próbát vásárlás előtt.

“Milyen nagybabás kendőt keressek?”
"Hogy kisbabás vagy nagybabás a kendő, azt nagyban meghatározza az is, hogy hol, milyen szövőgépen vagy szövödében készült a hordozókendő.
Nehezebb babával hajlanánk a nagyobb sűrűségű kendőhöz nyúlni, de fontoljuk meg: a nagyon sűrű szövésű, vastag kendőt nehéz (lehet) pontosan meghúzni. Egy pontatlan kötésben megbújhat lazaság, egyenetlenség, ezáltal lehet épp kényelmetlenebb vagy “megereszkedhet” a kötés nagyobb gyermekkel használva."
/forrás: Tölcséry-Baranyi Flóra, BloomyLoom/

"Mit jelent a béka-tartás?”
Ez a kifejezés nem helytálló!
A békapóz, békatartás a térdek felhúzott helyzetét jelenti, ám a baba terpesztésének ideális mértéke miatt a kifejezés hibás (a béka laposan ül, ez 180 fokra utalna - az optimális terpesztés ezzel szemben 60-90 fok körüli).
A bal oldalon lévő gyakorlóbaba testhelyzete a béka által felvett pózra hasonlít, vagyis a terpesztés nagy, a csípő síkjával egy vonalban helyezkednek el a térdek is. Ez az ízületek számára egy terhelt állapot. A jobb oldali demóbaba felveszi a terpesztett guggoló lábtartást, vagyis a térdek a törzs előtt helyezkednek el. A combok enyhe terpesztésben, a térdek pedig köldökmagasságig vannak felhúzva. Ez az élettani, tehermentes testhelyzet támogatja az optimális csípőfejlődést.
(forrás: ClauWi Magyarország)

“És mit jelent az M-tartás?"
Ez a kifejezés sem állja meg a helyét!
M-tartás: a térdek felhúzott helyzetét jelenti, ám a baba terpesztésének ideális mértéke miatt a kifejezés hibás (az M lapos, ez 180 fokra utalna - az optimális terpesztés ezzel szemben 60-90 fok körüli).
A fix derékpántos eszközökben a derékpánt elhelyezkedéséből adódóan a hordozott gyermek combjai a vízszintesig vannak alátámasztva, a terpesztésének mértékét a szülő teste, törzse határozza meg. A széles terpesztés a keresztcsonti ízületen keresztül hat a gerincre, mely így homorításra kényszerül, ebből fakadóan a baba az élettanitól eltérő testhelyzetben lesz.
A térdek egyszerű feltolásával még nem fixálható a baba testhelyzete, egyben ez a mozdulat a hordozóeszköz lazaságát is feltételezi. A medence billentése is csak átmeneti lehet, hiszen a hordozás közbeni mozgással (szülő, gyermek, ruházat) a gyermek testhelyzete is változik, vagyis a combok visszacsúsznak a hordozóeszköz kínálta pozícióba.

(forrás: www.manduca.com)

“Minél nagyobb terpesz és térdfelhúzás a jó.”
Tény, hogy a csípőfejlődés szempontjából az az optimális lábtartás, ha a baba lábai enyhe terpeszben vannak (60-90 fok) és a térdei fel vannak húzva a saját köldöke magasságáig (110-120 fok).
A koponya, a gerinc, a medence és lábak szoros kapcsolatban vannak egymással (a gerincet a lábakkal a medence, a medencét és a gerincet pedig a keresztcsont és a szakroiliakális ízület köti össze). Az egyik elmozdulása hatással van az összes többire.
Amíg a baba nem tudja önállóan tartani magát, ameddig nem kellően erősek a gerinc melletti izmok, célszerű olyan hordozóeszközt választani, ami képes a gerincét csigolyáról csigolyára, ill. a törzsét pontról pontra támasztani, illetve a csípőízület szempontjából fontos optimális terpesztő guggoló lábtartást fixálni. Az élettani, tehermentes testtartást azokkal a kötésekkel tudjuk teljes mértékben támogatni, ahol kivitelezhető az enyhe terpesztés és a térdek köldökig való felhúzott helyzete. Ilyen pl. a kenguru, csípőkenguru és a batyu kötések.

“A szomszédnéni azt mondta, hogy ha a baba háta görbül, az nem jó a gerincének, megijedtem, mit csinálok rosszul?”
A csecsemő fejlődésben lévő gerince nagyon érzékeny. A mozgásfejlődés (fej emelgetése, felülés, felállás, járás) következtében fentről lefelé haladva alakulnak ki a görbületek és erősödnek a gerincoszlop mellett futó, születéskor még fejletlen izmok. Ezért nagyon fontos, hogy a baba számára megfelelő és feszesre húzott hordozóeszközben, az élettani C görbületben csigolyáról csigolyára meg legyen támasztva a kisbaba gerince.
Az élettani, tehermentes testtartást azokkal a kötésekkel tudjuk teljes mértékben támogatni, ahol kivitelezhető az enyhe terpesztés és a térdek köldökig való felhúzott helyzete. Ilyen pl. a kenguru, csípőkenguru és a batyu kötések.

“Azt hallottam, hogy ha hordozok, a kisbabám elmarad a mozgásfejlődésben.”
A hordozás a teljes mozgásszervrendszerre jótékony hatású: finoman edzi a baba izmait, javul a vérellátás, segíti a csontok, izmok és ízületek fejlődését. A mozgás hatására fejlődik egyensúlyérzéke és motorikus készsége is. Tehát a hordozással támogatni tudjuk a baba mozgásfejlődését.
Fontos, hogy elegendő időt és mozgásteret adjunk a babának, hogy elsajátíthassa, gyakorolhassa a mozgásformákat, s erősödhessenek, fejlődhessenek izmai.

“Azt olvastam, hogy nem fontos a babám hátát pontról pontra támasztani, mert nem folyik el a törzse.”
A csecsemő fejlődésben lévő gerince nagyon érzékeny. A mozgásfejlődés (fej emelgetése, felülés, felállás, járás) következtében fentről lefelé haladva alakulnak ki a görbületek és erősödnek a gerinc mellett futó, születéskor még fejletlen izmok. Ameddig nem alakulnak ki a görbületek, ameddig nem erősödnek meg a baba hátizmai, vagyis stabil törzstartásig célszerű olyan hordozóeszközt választani, mely sávonként feszesre húzva képes a pontról pontra finoman alátámasztani az egész törzset. 

“Még nem tartja a babám a fejét, elöl már nehéz, de úgy tudom, nem szabad még csípőn és háton hordozni!”
Újszülött babát is lehet elöl-, csípőn- és háton biztonsággal hordozni. Ha a gyermek lábai enyhe terpesztésben vannak, ha a térdei fel vannak húzva a saját köldöke magasságáig, akkor a gerince fel tudja venni az élettani C görbületet. Ezt az optimális tehermentes testhelyzetet nyakcsigolyától kezdve sávonként feszesre húzott hordozókendőben tudjuk biztosítani. Így a baba a fejét a hordozó személyre fogja hajtani, ezért nem elvárás, hogy a csípőn- és háton hordozott baba önállóan tartsa a fejét.

“A babám már szépen ül a kanapén megtámasztva. Miben hordozhatom már?”
A csecsemő fejlődésben lévő gerince nagyon érzékeny. A mozgásfejlődés (fej emelgetése, felülés, felállás, járás) következtében fentről lefelé haladva alakulnak ki a görbületek és erősödnek a gerincoszlop mellett futó, születéskor még fejletlen izmok. Ha már kialakult a háti domborulat (megerősödtek a gerincet tartó izmok), akkor mondhatjuk, hogy a baba önállóan, stabilan, azaz megtámasztás nélkül ül. Ettől kezdve a babának kisebb kompromisszumot jelent egy fix derékpántos, kötős vállpántos hordozóeszköz használata. 

“Belül zsebes kötésben, mei-tai-ban és csatosban lejjebb kell lennie a baba popsijának, mint a térdének!”
Belül zsebes kötésnél a baba combjait vízszintesen támasztja alá a kendő, a gyermek terpesztésének mértéke szélesebb lesz, emiatt nem cél a térdeit a köldökmagasságig felhúzni. A fix derékpántos hordozóeszközök (pl. mei-tai, félcsatos és csatos eszközök) gyakran több réteg anyag összeillesztésével készülnek, de főként a kialakításuk miatt (derékpánt, vállpánt csatlakozik a body részbe) nem lehet sávonként feszesre húzni őket, ami azt jelenti, hogy nem képesek a baba gerincét csigolyáról csigolyára, illetve a baba törzsét pontról pontra támasztani. Ezekben az eszközökben azok felépítéséből adódóan a baba az élettanitól eltérő testhelyzetben van: széles terpesztés, egyenes vagy homorú gerinc. Ha a hát egyenes/homorú, akkor a terpesztett guggoló lábtartás feltétele nem valósulhat meg.
Ha lejjebb van a baba popsija fix derékpántos eszközben vagy belül zsebes kötésben, mint a térde, akkor a hordozóeszköz beállításában, kötésében lazaság feltételezhető.

“A WrapYouInLove csatorna videóit nézegettem…”
A “szivárványhajú lány” Hedwych Veeman, a WrapYouInLove hordozós oldal anyukája, hordozási tanácsadó, akit színes haja mellett kendőkötési videói, valamint hordozó-tesztelői blogja tett ismertté. Felvételeit nem ajánljuk, mert megtévesztő, hogy saját, együttműködő gyermekeivel mutatja be a kötéseket (nem feltétlenül tartanak ott mozgásfejlődésben, ahol a saját babánk, illetve már megszokták a kötés mozdulatait stb.), illetve sokszor azok biztonságossága (kendő foggal, állal való megtartása) is megkérdőjelezhető.

“...nagyon tetszenek a különféle, gubancolós befejezések”
Minden kendős háti kötés alapja a batyukötés. Érdemes ezt jól elsajátítani, s csak utána próbálkozni a gubancolós befejezésekkel. Tudni kell azonban ezekről, hogy habár máshova terhelnek, s a kötéseket lezáró csomók máshol helyezkednek el, amitől kényelmesebbek lehetnek, ám a legtöbb esetben nem lehet sávonként feszesre húzni a kendőt. A laza kötés húzhatja a vállakat, fájdalmat okozhat, emellett nem támasztja a babát megfelelően.

“Elkényeztetem, ha csak hordozom?”
Szeretettel, gondoskodással nem lehet elkényeztetni, elrontani, felkapatni a babát. Ha válaszolunk a baba jelzéseire, a sírására, azzal nem lehet elkényeztetni őt. Ha a csecsemő megkapja, amit kér, ha ki vannak elégítve a szükségletei, akkor azt fogja megtanulni, hogy számíthat a szüleire, hogy érdemes megszólítani a világot. Így alakul ki a bizalma a szülei felé, majd a tágabb környezete, a világ felé. Megtapasztalja a szeretve levést is, ezeket felnőttkorában is kamatoztathatja majd a társas- és párkapcsolataiban. Önálló, önbizalommal teli, kreatív ember válik majd belőle.

“Terpeszpelenkát kiváltja a hordozás/mosható pelenka?”
Ha az orvos a baba csípőjében eltérést állapít meg, és terpeszpelenkát vagy egyéb ortézist javasol, azt sem szülőként, sem hordozási tanácsadóként nem érdemes felülírni. A hordozás a terpeszpelenka vagy egyéb ortézis használata mellett kiegészítő terápiaként javasolható.
A mosható pelenka sem váltja ki ennek fényében az orvos által felírt terápiát.
A Pavlik-kengyel vagy a terpeszpelenka használata megakadályozza, hogy a baba kinyújtsa, ill. összezárja a lábait, annak érdekében, hogy a combcsont feje a ízületi vápában maradjon. A Pavlik-kengyelnél léteznek korszerűbb eszközök, pl. az Otto Bock csípőabdukciós ortézis (Tübinger), ami a csípőfejlődést optimális módon támogatja (enyhe terpesz, térdek köldökmagasságig felhúzva). Ezt a mosható pelenka nem tudja - se nem gyorsítja, se nem pedig lassítja a mozgásfejlődést!
A hordozás pedig csak az orvos által javasolt terápia kiegészítésére megfelelő. A hordozás stimulálja az izmokat, fejleszti az egyensúlyérzékelő rendszert, és az idegrendszert is. Emellett a testkontaktust is támogatja baba és a szülei között. Tehát NEM váltható ki az, amit az orvos előírt! Ez segíti a baba mielőbbi gyógyulását, a mozgásfejlődéshez szükséges megfelelő tér és idő biztosítása mellett.

“Azt hallottam, nem lehet rugdalózóban hordozni!”
Hordozni lehet rugdalózóban is! Azt szoktuk azonban javasolni, hogy a rugi pár számmal nagyobb legyen a babára, annak érdekében, hogy hordozáskor kényelmes legyen a babának, hogy a ruha anyaga ne feszüljön a baba talpacskáira és hogy ne akadályozza a térdfelhúzást sem.

“Lilul a babám lába hordozáskor, mit tegyek?”
Több oka lehet ennek. Meglehet, hogy a baba bőre olyan érzékeny, hogy a hajszálerek pattannak el és azonnal lilulni kezd a végtag. Van olyan is, amikor elszorít eret, ideget a kendő (ilyenkor általában tapasztalható zsibbadás is). Előfordulhat láblilulás a kötés túlzott feszessége miatt, vagy akár annak lazaságától, illetve a nem egyenletes feszesre húzásától. Akkor is tapasztalhatunk ilyet, ha nem jó helyen futnak a kendőszárak. Ha gyakran előfordul, érdemes hordozási tanácsadóval megnézni kötést vagy végső esetben orvossal ajánlott konzultálni.

“Alpakás alapanyagú kendőt szeretnék venni, olvastam, hogy puha és kezes!”
A szövött kendő összetételére vonatkozóan ma már elképesztően sok lehetőség közül választhatunk, csak a pénztárcánk szab határt a választáskor. Lehet pamut, len, gyapjú, selyem, bambusz, kender stb., de még alpakából és teveszőrből is készülhet a szövet. Jó ismerni az anyagok tulajdonságait, s a velük való bánásmódot. Nyilván a pamut használata és kezelése a legegyszerűbb, s ennek ára a leginkább pénztárcabarát. Értelemszerűen a speciális összetételű, drágább kendőnél a különleges alapanyagot fizetjük meg, nem pedig azt, hogy a kötés alapos megtanulása nélkül könnyebben bánunk majd vele.

“Azt mondták, hogy megfulladhat a babám hordozáskor, megijedtem!”
Nagyon fontos a baba biztonsága és egészsége érdekében, hogy függőleges testhelyzetben legyen a hordozó eszközben. Továbbá arra is figyeljünk, hogy a gyermek arca mindig látható legyen, ne takarja el az eszköz semelyik tartozéka. Így a légutak szabadok, a gyermek nem fulladhat meg.
Érdemes megtanulni és gyakorolni a kötések, eszközök gyors és biztonságos levételét is.

Hurcitroll a babám? Ha a babám mindig kirúgja magát, akkor ő hurcitroll?
Mit jelent a troll kifejezés?
A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon üzenetekkel bombáz egy online közösséget, vagy aki személyes hitbéli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja. A trollkodás inkább viccesebb gúnyolódást, élcelődést jelentő tevékenység.
Trollkodik a baba?
A kifejezés vicces, de általában a baba „trollkodása” hátterében egészen egyszerű, kézzelfogható dolog áll.
Ezek lehetnek:
· nem megfelelő hordozóeszköz választás
· nem megfelelően használt eszköz
· lazán használt eszköz vagy kötés
Ha a baba kötés közben oldalra kidől, ha kötés végén hátra tud dőlni, akkor feltételezhető a fent leírt ok valamelyike külön-külön vagy együttesen is. Pl. batyu kötésnél a baba kirúgja magát, fix derékpántos eszköznél hátradől. 

Hamarosan jelentkezünk a folytatással, melyben a fix derékpántos eszközöket nézzük meg részletesebben.

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub