2018. szeptember 3., hétfő

Milyen hordozóeszközt válasszak? 3. rész - Fix derékpántos eszközök

Korábbi bejegyzéseinkben megismerkedtünk a hordozóeszköz-választás alapjaival, valamint a különböző hordozók típusaival, most mélyebben foglalkozunk a előbb a szövött kendőkkel, majd a fix derékpántos eszközökkel, hordozókkal.

A fix derékpántos eszközökben a derékpánt elhelyezkedéséből adódóan a hordozott gyermek combjai a vízszintesig vannak alátámasztva, a terpesztésének mértékét a szülő teste, törzse határozza meg. A széles terpesztés a keresztcsonti ízületen keresztül hat a gerincre, mely így homorításra kényszerül, ebből fakadóan a baba az élettanitól eltérő testhelyzetben lesz. Emellett a fix derékpántos eszközökben a baba törzse nincs megtámasztva pontról pontra, mint egy szövött kendőben.

A különböző gyártmányok
  • típusai (hagyományos, popópántos stb.), 
  • méretei, 
  • lehetséges állítási megoldásai,
  • párnázottsági módjai, s annak mértéke (mind hosszban-szélességben, mind tömörségben)
  • alapanyaga, béleltsége,
  • alvócsuklya formái
eltérőek, ezért minden esetben próbát ajánlunk vásárlás előtt.

(fotó: ZBK)

Elsőként a típusok jelentését tisztázzuk!
- mei-tai: (rövidítve a 'mt' megnevezéssel találkozhatunk) egy body részből, és hozzá kapcsolódó két-két kötős vállpántból, illetve derékpántból áll /baby-tai-nak a kisméretű mei-tai-okat szoktuk nevezni/
- félcsatos: a derékpánt csattal záródik, a vállpántok köthetők /inverz félcsatosnál a vállpánt csatos, a derékpánt kötős/
- hagyományos csatos (ssc): a body oldalába kapcsolódnak be a vállpántok, a derékpánt csatos
- popópántos csatos: a vállpántok a derékrész középső részébe vannak bevarrva, a derékpánt csatos
- hibrid csatos: a vállpántok befűzhetők a derékpántba is, ill. a body oldalába is, a derékpánt csatos
- ring-tai: a body oldalába a vállpánt karikákon keresztül vezethető, ezáltal a hónaljat érő, hevederek okozta esetleges bevágás elkerülhető, a derékpánt csatos

A gyári, varrott hordozók többsége sajnos nem állítható, így csak egy szűk időintervallumban passzolnak egy adott babára - s így is sok eszköz túlzottan magas egy-egy kisbabának (értsd: a tarkója fölé ér feszesre húzott állapotban), vagy keskeny a szélessége (értsd: nem támaszt térdhajlattól térdhajlatig). Ezen problémák megoldásaként egyre több állítható hordozóeszközzel találkozhatunk.

Állíthatósági lehetőségek:
- cipzáros magasságállítás: a body felső harmadában elhelyezett cipzár összehúzásával csökkenthető, szétnyitásával növelhető annak magassága (ld. Lujzus, Maraya hordozók)
- átfűzős magasságállítás: a derékpánt alacsonyabb/magasabb állásba való átfűzésével növelhető/csökkenthető a body magassága (ld. pl. Csengelino, Ringa, SweetBerry hordozók)
- alvócsuklyával történő magasságnövelés: a bodyba varrt alvócsuklya vállpántra való rögzítésével növelhető a body magassága (ld. Hoppediz Bondolino)
- tépőzáras szélességállítás: a derékpántra, valamint a body aljába bevarrt tépőzár segítségével csökkenthető/növelhető a body szélessége, hogy a térdhajlattól-térdhajlatig való alátámasztást biztosíthassuk (ld. pl. Csengelino, Ringa, SweetBerry hordozók)
- megkötős szélességállítás: a derékpántba, bodyba, azok oldalára bevezetett zsinór segítségével csökkenthető/növelhető a body szélessége (ld. MyBabyHug hordozók)
- hevederes szélességállítás: a derékpántba bevezetett, annak középén lerögzített hevederek szorítón való behúzásával csökkenthető a szélesség (ld. Lujzus hordozók)
- gombolós/kötős szélességállítás: a body két oldalán a derékpántba, varrt kiegészítők  felgombolásával/felkötésével növelhető a body szélessége (ld. Hoppediz Bondolino)
- szélesség-bővítő (legtöbbször helytelenül "terpeszbővítő" néven található meg) kiegészítők: nem az eszköz állandó részei, de cipzárral, derékpántra való ráfűzéssel vagy más megoldással hozzáerősíthetők ahhoz, s így alakítják a derékpántot megfelelő szélességűre

Fontos megjegyezni, hogy bármely szélesség-magasságállítási lehetőség nem oldja meg a pontról pontra való támasztás problémáját, mindemellett sokszor így sem lehet pontosan a babára igazítani a body-t (ld. cipzározás esetén egyszerre 3-7 centiméterenként, átfűzésnél 9-10 centiméterenként állítható a magasság). A különböző állítási lehetőségek máshogy hatnak a babára is!
Cipzáros magasságcsökkentés esetén az összehúzott anyag a body belső részén egy vízszintes sávban megvastagítja az anyagot, mely akár nyomhatja is a baba hátát.
A szűkítés minden esetben összeráncolja az body-t, s így a combok alátámasztása nem teljes.
Szélesség-bővítéskor a kiegészítők felgombolása, cipzározása, kötése nem egyenletesen veszi fel a baba combjának súlyát, hiszen statikailag törik a hosszanti megtámasztás, a tartozék bővít, de nem támaszt.
Fontos figyelni arra, hogy a baba tarkójánál magasabb hordozó eltakarhatja a baba légutait, illetve a kilégzett levegő is meg tud rekedni!
Nem utolsósorban a body-ra varrott, body-n átvezető szélesség-magasság állítási lehetőségek, esetlegesen akár díszek, minták, zsebek varratai az arra érzékeny babák bőrét zavarhatja, így kényelmetlenné téve a hordozást számukra.

A váll- és derékpánt párnázottságai (hossz, keménység-puhaság) is eltérőek az egyes gyártmányokon, nyomhatnak vagy vághatnak különböző testalkatokat, illetve nem fekszenek fel a hordozó személyre, elállnak. A pántok szélessége sem mindegy: ha a derékpánt magasabb, mint a hordozó személy legalsó bordaíve, valamint csípőlapátjának távolsága, nem fekszik fel a derékra, így megtörhet; egy túl vaskos vállpánt viszony lecsúszik a keskenyebb vagy kerekebb vállakról.
Vékonyabb anyukákon a túl hosszan párnázott derékpánt körbeér a derékon, így nem húzható feszesre, ugyanígy csatos eszközöknél a vállpánt hossza is mérvadó, hogy azt megfelelően a hordozó személyre lehessen igazítani (ne legyen túl laza, ne nyomjon hónaljban a párnázottság vagy ne vágjon a heveder).

A fix derékpántos hordozók készülhetnek erős vászonszövött vagy sávoly anyagból, akár pamutvászon dekorral, ám a legnépszerűbbek mégis a szövött kendőből készült, úgynevezett kendős eszközök.

A hordozókendő használatával ellentétben a formázott hordozóeszközöknél nem valósul meg a sávonkénti meghúzás, illetve szabott, vagyis gyengített elemekből varrják, s emellett a terhelés is ugyanott lép fel minden alkalommal, így fontos, hogy strapabíró anyagot válasszunk. Ezenkívül egyéb erőhatásoknak is meg kell felelni, tehát nem elegendő csupán a kendő, mint alapanyag használata.

Hogy nagyobb súlyt hosszabb távon bírjon a kendős hordozó, szükségessé válik a sávolykötésű anyaggal történő megerősítés közbeiktatása, illetve az erősen igénybe vett, dörzshatásnak kitett felületek (pl. pántbelsők) sávollyal, erős keresztsávollyal helyettesítése. Varratás előtt mindenképpen konzultáljunk és pontosítsunk a gyártóval a felhasználni kívánt kendő típusáról, összetételéről, szövésmódjáról stb.!
Ha nincs bélelve a hordozó, azaz nincs sávolyerősítés a két kendőréteg közt a body-ban, nagyobb súlynál a baba popsija alatt kiöblösödhet az anyag. Ezzel a gyermek medencéje lejjebb kerülhet, így dupla nyújtóerőnek kitéve a csípőízületet: nem csak kifelé a széles terpesztésből adódóan, hanem lefelé is.

Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan hordozók, melyek a fenti sávolykötésű anyaggal való megerősítésen túl plusz bélést kapnak, meg akár egy vastagabb flíz anyagot is jelenthet. Ez a vatelin anyag télen melegen tart, ám nyáron melegíti a babát!

A fent említett kiegyenesedő gerinc, valamint a törzs pontról pontra való megtámasztásának hiánya okozza a fix derékpántos eszközökben elalvó gyermek fejének hátrabicsaklását.
Emiatt a formázott hordozók döntő többségén alvócsuklyát is elhelyez a gyártó, melyet bevarrással, gombokkal/patentokkal, megköthető zsinórokkal rögzít a body-ra, melyet a hordozó személy rövidebb-hosszabb pántokkal tud rögzíteni a hordozó vállpántján, ha elaludt a baba.

Alvócsuklya típusok:
- lapcsuklya: négyzet/téglalap alakú, fixálja a baba fejét
- manócsuklya: csúcsos, az alvó baba fejének, elhelyezkedésének, esetleges alvás közbeni mozgásának több teret enged

Felmerülhet még, hogy egy-egy gyártmány rendelkezik-e bevizsgálási tanúsítvánnyal. Ez a kérdés több tényezőből állhat: az alapanyagoknak (textil, heveder, csat stb.) vagy magának a kész hordozónak van-e minősítése. Előbbiről általában a gyártók a beszállítóiktól kérnek igazolást (GOTS, Oeko-text, TÜV stb.). Utóbbinál viszont kérdés, hogy milyen szervezet milyen szempontok szerint vizsgálta, ha vizsgálta-e egyáltalán, nem csak egy megvásárolható elismerés, mely mögött nem áll valódi ellenőrzés, illetve szakmai tartalom. Erre általában csak a nagyobb tőkével rendelkező - általában külföldi - gyártóknak van fedezete.

Látható, hogy a család számára megfelelő fix derékpántos hordozóeszköz kiválasztásánál rengeteg szempontra oda kell figyelni. Sokszor nem egyszerűbb a használatuk, mint a szövött kendőké, hiszen a sok-sok heveder megannyi állíthatósági lehetőséget rejt magában - a lazán viselt, nem megfelelő testtájakra terhelő eszközök sajnos számtalanszor jelentik a hordozás végét a fájdalom, kényelmetlenség miatt, a túlfeszülő hevederek pedig rongálhatják a hordozó felépítését.

(fotó: ZBK)
Az eszköz alapos megismerése mellett a baba biztonságos, önálló felvételét, levételét is javasolt elsajátítani.

A formázott hordozók karbantartására kiemelten oda kell figyelni! Fontos kérdés, hogy milyen anyag van a body belsején (sávoly vagy kendő)? A varratok, cérna, hevederek, csatok stb. nagyon sokat bírnak, egy felnőttet is simán képesek megtartani. Előfordulhat a kizárólag kendőből, bélés nélkül varrt hordozónál, hogy hosszabb használatnál megnyúlik az anyag vagy a szövetben a varrás mentén szálcsúszások lesznek. Ezek egy része mosással, vasalással helyreigazítható, de hosszú távon nem tesznek jót az eszköznek. Általánosságban igaz, hogy a kendős hordozóknál oda kell figyelni arra, hogy bizonyos időközönként, pár havonta (használattól függően természetesen) mossuk és vasaljuk, hogy a szövet szálai, cérnái vissza tudjanak rendeződni a helyükre.

A fentiek miatt ajánljuk előszeretettel minden eszköz - lehetőség szerinti hosszabb időre történő - próbáját, hogy azt a család minél több élethelyzetben ki tudja próbálni, s meg tudja ismerni a kinézett hordozóeszköz paramétereit.

Sajnálatos módon sok gyári hordozó marketingje erősebb, mint az adott hordozóeszköz "tudása", azaz azok a tulajdonságok, amit nyújtani tud a család s legfőképp a baba számára. A fentiek alapján például logikus, hogy a fix kialakítású hordozók a baba növekedése miatt nem fedik le a hordozós kort, a kifelé fordítás megoldható és még sorolhatnánk a sok-sok kialakult tévhitet.

Vásárlási döntés előtt kérjük figyelembe venni, hogy a klubos hordozók paraméterei sok esetben eltérhetnek a piacon megtalálható, azonos márkájú és típusú hordozóktól, hiszen a babahordozás, illetve hordozókészítés egy dinamikusan fejlődő terület!

Érdemes elmenni hordozós klubba vagy tanácsadótól személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadást kérni, kipróbálni a hordozást, a hordozóeszközöket!

Szerző: Török Ági, Zuglói Babahordozó Klub