2018. augusztus 10., péntek

Milyen hordozóeszközt válasszak? 2. rész - Szövött kendők

Korábbi bejegyzéseinkben megismerkedtünk a hordozóeszköz-választás alapjaival, valamint a különböző hordozók típusaival, most mélyebben foglalkozunk előbb a szövött kendőkkel, majd a fix derékpántos eszközökkel.

A szövött kendők a legsokoldalúbban alkalmazható hordozóeszközök, különleges szövésük lehetővé teszi a sávonkénti meghúzást, azaz a legjobban igazítható a babára, illetve a hordozó személyre egyaránt. Újszülött kortól a hordozós kor végéig használható. (Koraszülött babáknak keskenyebb kendőt ajánlatos használni.) Elöl-, csípőn- és háton hordozáshoz is alkalmas.
A kötéstől függően ideális mérete változó. Eltérő lehet még a szövés típusa (keresztsávoly, zsákárd, illetve gépi vagy kézi), összetétele (pamut, bambusz, kender stb.), a szövéshez felhasznált fonal vastagsága stb., s így az ár is.

LennyLamb Coffee Lace /zsákárd szövés/
(fotó: ZBK)
A klasszikus karikás kendő általában 160-220 cm hosszú, 60-70 cm széles, szövött hordozókendő anyagból készült hordozó, melynek egyik végére két fém karika van varrva. Az anyag karikákon való átbújtatásával és feszesre húzásával egyrétegű, a baba élettani, tehermentes pozícióját biztosító kötést tudunk kivitelezni. A kötés aszimmetrikusan terheli a hordozó személyt, ezért ajánlott váltogatni az oldalakat, azaz felváltva jobb és bal oldalon is hordozzuk a babát.

A szövött hordozókendők (hosszú és karikás) képesek arra, hogy a babát az élettani testhelyzetben tehermentesen pontról pontra, a gerincét csigolyáról csigolyára támasszák, illetve az optimális csípőfejlődést teljes mértékben támogassák.

A szövött kendőt, illetve karikás kendőt nem lehet kinőni, nem szükséges lecserélni a mozgásfejlődés előre haladtával, hiszen ezek mindig az optimális, tehermentes testhelyzetet biztosítják a gyermek számára.

Számtalan gyártó és márka van ma már a piacon, könnyű elveszni a kínálatban. Kezdő hordozós családoknak kisbaba hordozására a 100% pamut, középvastag, keresztsávoly szövésű, lehetőség szerint hosszában csíkos hordozókendőket ajánljuk. Érdemes vásárlás előtt próbálni, vagy hordozási tanácsadónak megmutatni a kiszemelt terméket.

Sok paraméter határozza meg a kendő minőségét, az alábbiakban nézzünk meg párat!

Kendő összetétele
Lehet pamut, len, gyapjú, selyem, bambusz, kender stb., de még teveszőrből is készülhet a szövet. Jó ismerni az anyagok tulajdonságait, s a velük való bánásmódot. Nyilván a pamut használata és kezelése a legegyszerűbb, s ennek ára a leginkább pénztárcabarát. (Értelemszerűen a speciális összetételű, drágább kendőnél a különleges alapanyagot fizetjük meg, nem pedig azt, hogy könnyebben bánunk majd vele.)

Néobulle Hugo /keresztsávoly szövés/
(fotó: ZBK)
Szövés
A kereszt- és gyémántsávoly szövésű anyag diagonálisan rugalmas, ez teszi lehetővé, hogy az anyagot sávonként feszesre tudjuk húzni, mely biztosítja a baba optimális testhelyzetét. Léteznek zsákárd szövésű kendők is, ezeknél az anyagukban mintás szöveteknél fontos figyelni arra, hogy a minta törésénél az anyag rugalmasabbá válhat, így kezdőknek nem javasolt a használatuk. A szövések tulajdonságairól itt található bővebb olvasnivaló.

Liliputi Ocean Breeze /gyémántsávoly szövés/
(fotó: ZBK)
A szövött hordozókendők anyagvastagságát a gsm vagy g/m2 érték jelöli, mely felületi sűrűséget jelent. "Azt mutatja meg, hogy a hosszanti fonalak és a keresztszálak milyen sűrűn helyezkednek el a szövésben, és ezek hogyan arányulnak a hordozókendő adott hosszához és tömegéhez. Lehet tehát, hogy ugyanazzal a gsm-mel rendelkező kendő lehet kisbabás és nagybabás, kemény és könnyen puhuló is. Ezt azonban a fenti adatokon túl a felhasznált alapanyagok minősége és milyensége is erősen befolyásolja, valamint a használt szövés “mintázata” is. Így lehetséges, hogy egy magas gsm-számú kendő kötés közben mégis nehezen kezelhető, pontatlanul húzható sávonként, vagy akár le is nyúlhat nagyobb súly alatt.
Hogy kisbabás vagy nagybabás a kendő, azt nagyban meghatározza az is, hogy hol, milyen szövőgépen vagy szövödében készült a hordozókendő.
További érdekesség lehet, hogy nehezebb babával hajlanánk a nagyobb sűrűségű kendőhöz nyúlni, de fontoljuk meg: a nagyon sűrű szövésű, vastag kendőt nehéz (lehet) pontosan meghúzni. Egy pontatlan kötésben megbújhat lazaság, egyenetlenség, ezáltal lehet épp kényelmetlenebb vagy “megereszkedhet” a kötés nagyobb gyermekkel használva."
/forrás: Tölcséry-Baranyi Flóra, BloomyLoom/

Festés
Az anyagok festéséről sem feledkezhetünk meg, hiszen biztonságosnak kell lenniük - babanyállal érintkezve sem oldódhatnak ki mérgező anyagok.

Itt is érvényes, hogy a használt kendők már be vannak törve, azaz puhábbak, könnyebben köthetők, jobban kézre állnak, ám attól függően, hogy hányszor voltak mosva, kötve, illetve a napsugárzás UV hatásának kitéve, gyengülhet is a szövet.

Hogy hol érdemes hordozóeszközt beszerezni, itt írtunk, itt pedig arról, hogy mi alapján válasszunk karikás kendőt.

Az egyrétegű alapkötések (kenguru, csípőkenguru, batyu) biztosítják a baba élettani, tehermentes testtartását. Ezen felül léteznek a többrétegű és az ún. gubancolós kötések is. Ezek általában nem támogatják a fiziológiás pózt, ill. nem lehet őket megfelelően feszesre húzni sem.

Didymos Ellipsen Rubin-Mandarin /zsákárd szövés/
(fotó: Mátyus Évi)
Számos facebook-os csoport foglalkozik a standard hordozók mellett egyedi, ritka eszközök, leginkább szövött kendők vándoroltatásával, hogy minél többen megismerhessék egy-egy dizájn, típus előnyeit-hátrányait. A klubok is csatlakozhatnak teszteléshez, esetlegesen a gyártók csak számukra állítanak össze bemutató csomagot. Érdemes keresni ezeket a lehetőségeket!

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub