2020. március 16., hétfő

Hordozás és szoptatás betegség idején

A betegség a testi – lelki – szellemi egyensúly felborulása, ami akadályozza, nehezíti a beteg életfolyamatait, mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegségnek több fajtája van, lehet pl. örökletes, szervi eredetű, sérülésből eredő vagy pszichoszomatikus is.

Pár szó a koronavírusról
A SARS-CoV-2 egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19 elnevezésű megbetegedést okozza. A WHO világjárvánnyá minősítette. A vírus ezen típusa cseppfertőzés útján terjed. A koronavírus a szervezet felső légútjainak és bélrendszerének sejtjeit támadja meg. Tünetek lehetnek: láz, légzési nehézségek, száraz, majd hurutos köhögés, tüdőgyulladás és hasmenés is. A koronavírus-fertőzést is elkaphatja bárki, de az idősek, a gyengült immunrendszerűek, a szív- és érrendszeri betegségekkel rendelkezők, illetve a cukorbetegek, vesebetegséggel élők fogékonyabbak lehetnek rá. A gyerekek is megbetegedhetnek, de náluk általában enyhébb a betegség lefolyása. Folyamatban van az ellenszer készítése, ami a vírusnak e típusa ellen hathat. A kezelés célja a tünetek enyhítése, a szövődmények kialakulásának megelőzése. Fontos tudni, hogy mivel vírusfertőzésről van szó, hatástalan ellene az antibiotikum-kúra!

Sokat tehetünk a betegség megelőzésének érdekében:
  • alapos kéztisztítással és fertőtlenítéssel
  • gyakori szellőztetéssel
  • zsúfolt helyek elkerülésével
  • tüsszentéskor, köhögéskor zsebkendő használatával
  • szájmaszk használatával
  • ne nyúljunk az arcunkhoz, az orrunkhoz, a szemünkhöz és a szánkhoz!
  • részesítsük előnyben az online kapcsolattartást (e-recept, e-bank stb.), csökkentsük a kontaktust más emberekkel!
  • kerüljük a kézfogást és a puszit!
  • szedjünk C- és D-vitamint!
  • ne menjünk orvoshoz, hanem telefonáljunk az orvosnak!

Mit tegyünk, ha beteg az anya vagy a kisbaba?

A testkontaktus, az érintés élettani szükséglet, magzati kortól végigkíséri az egész életünket!
Az érintésnek, a simogatásnak rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja.
Az anya testhője segíti a baba hőszabályozását, ugyanis bőr-bőr érintkezésben a mama testhőmérséklete úgy változik, hogy a baba hője a termoneutrális (hőkomfortos) tartományban maradjon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az anya teste a hőségben vagy láz esetén hűti (illetve hidegben melegíti) a gyermekét.
Továbbá testközelben - ahol a baba hallhatja a mama szívdobogását, ahol anyaillat, anyameleg van, ahol ringatva van – tudjuk a számára folyamatosan biztosítani a biztonságérzetet, a szeretve létezést.

A hordozás további jótékony hatása sem elhanyagolható! A teljes mozgásszervrendszerre jótékony hatású: finoman edzi a baba izmait, javul a vérellátás, segíti a csontok izmok és ízületek fejlődését is. A mozgás hatására a baba egyensúlyérzéke és motorikus készségei is fejlődnek. A hordozott babát sokkal több inger éri, hiszen a mozgás a szinapszisok kiépülését segíti, több és más idegi kapcsolódások alakulnak ki. A szülei szemszögéből tanulja, tapasztalja meg a világot, az emberek szemből érkeznek felé, ami az egyenrangúság érzését erősíti meg benne.

(forrás: Mátyus Évi)

Ha a baba testközelben van, akkor a szülő sokkal gyorsabban tud reagálni a gyermek jelzéseire.
Hordozóeszközben is megvalósítható az igény szerinti szoptatás.
A bőr-bőr kontaktus segíti az oxitocin kiválasztását, ami a baba megnyugvásban és az ellazulásban játszik szerepet, de fájdalomcsillapító hatása (interperszonális szinkronizálás) is van!

Lázas, beteg baba hordozása
A láztól nem kell félni, hisz ez a szervezet hasznos kórélettani szerepe az infekciókkal szembeni immunreakció során (pl. bakteriális, vírus vagy gombás fertőzések). A láz 40–41 C-ig nem okoz klinikailag értékelhető károsodást. A láz csillapítás nélkül spontán nem emelkedik 41,7 C fok fölé. A magas láz (41 C-ig) biztosan nem okoz agykárosodást, fehérjekicsapódást, szöveti károsodást vagy halált, ill. csillapításával nem előzhető meg a lázgörcs. A láz és fájdalomcsillapítás legfontosabb célja az, hogy a gyermek közérzete javuljon. A fizikális lázcsillapítás (hűtőfürdő, priznic) ellenjavalt!

Tehát a láz- és fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül is lehetséges!

Lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése indokolt, ha a baba:
· újszülött
· 3-6 hónaposnál fiatalabb csecsemő
· nem szopizik, nem iszik
· ha folyamatosan hány
· ha folyamatosan hasmenése van
· ha a tünetei nem javulnak 48 óra után sem

Lehetőség szerint maradjatok otthon a babával, kerüljétek a zsúfolt helyeket! Ha mégis el kell indulni, célszerű hordozva menni, mert a baba ilyenkor a felnőtt magasságban védettebb helyen van, hiszen jobban tudunk figyelni rá is és a környezetünkre is: elkerülhetjük, hogy bárki megérintse a kicsit (pl. elöl-, csípőnhordozás). A kendőt, hordozóeszközt, pántvédőt gyakrabban érdemes kimosni, gőzölős vasalással fertőtleníteni. A tépőzárakat, csatokat, cipzárakat minden használat után fertőtlenítő spray-vel, törlőkendővel át lehet törölni. Jó szolgálatot tehet egy váltó hordozóeszköz.

Lázas gyermek hordozásakor, bőr-bőr(szőr) kontaktus esetében a szülőn és a babán felülről ne legyen ruha, a gyermeken elég csak egy pelus ill. a lábára zokni, lábszárvédő.

Lázas, beteg baba szoptatása
Az anyatej összetétele nem állandó, a tápanyag tartalma mindig a baba szükségleteihez igazodik, így összetétele a kisbaba növekedésével hónapról hónapra, de akár napszakonként is változhat. Az anyatej összetételének antiinfektív sajátosságai (fagociták, limfociták, immunglobulinok, laktoferrin stb.) speciális védelmet nyújtanak a bacilusokkal, vírusokkal szemben is. Az anyatejben továbbá megnyugtató, ellazító, fájdalomcsillapító anyagok is találhatóak.

Szoptatás, ha az anya beteg
Lázas anya is szoptathat! Cél egyrészt az anyatej termelődésének fenntartása, másrészt a mellgyulladás kialakulásának kockázatának csökkentése, harmadrészt, hogy a kisbaba az anyatejen keresztül megkapja azokat az immunanyagokat, melyek segítik őt a fertőző kórokozók leküzdésében. Így a baba tünetei vagy jóval enyhébbek lesznek, vagy akár észrevétlenek is maradhatnak.
Ennek tükrében, betegség esetén is a baba minél gyakoribb - igény szerinti - szoptatása kiemelkedően fontos!
Ha beteg a mama, akkor szoptatáskor szájmaszk használata javasolt! Szükséges a használt eszközök alapos fertőtlenítése! Szoptatások előtt az anya alaposan mosson kezet! Ha az édesanya kórházba kerül, lehetőség szerint legyen vele a babája is a kezelés idején, és ott folytatódjon a szoptatás. Ha ez nem valósítható meg, akkor a kézi fejés, illetve a mellszívó használata ajánlott, a baba etetése pedig szoptatásbarát eszközzel (pohár, fecskendő stb.).

A szoptatás hirtelen felfüggesztése, az anya-baba szeparációja mindkét félnek hatalmas stresszhelyzet, ami az anyatej termelődését is gátolja, növeli a mellgyulladás kockázatát, illetve óriási lelki terhet ró mindkettőjükre.

COVID-os édesanyáknak sem kell elválasztania a babáját, bátran szoptathat tovább! Az anyatej tartalmazza a vírus ellen termelődött ellenanyagokat! A betegségen átesett anyukák teje, a betegség után hat hónappal is tartalmazza a védőanyagokat a baba számára.

Segítséget lehet kérni online is IBCLC szoptatási tanácsadótól (Skype, Viber, Messenger, www.ibclc.hu, www.szoptatasitanacsadok.hu), akár gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban is!

Ha az anya beteg, kérjen segítséget akár a baba táplálásában, akár a hordozásban, a napi teendők elvégzésében. Apukák, más családtagok is hordozhatják a gyermekeket vagy segíthetnek szoptatásbarát módon az etetésben.

Vigyázzatok magatokra és egymásra, jó egészséget kívánunk!

Forrás:
La Leche League International
National Perinatal Association
medicalonline.hu
anyatejut.blogspot.com

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub