2024. március 26., kedd

Kérdések és válaszok #2

“Nem szeretnénk kötözgetni.”

Ha a család nem akar kendőt használni, habár a baba mozgásfejlődési szintje még ezt indokolná, érdemes körbejárni a témát: miért ózdkodnak a szülők a szövött kendő használatától, mit tudnak a hordozás anatómiai szempontjairól, mit tudnak a hordozóeszközökről és azok babára gyakorolt hatásairól.

A szövött kendő megkötéséhez nem feltétlenül szükségesek a finom, apró mozdulatok.


Érdemes a kendők, hordozóeszközök használatát is gyakorolni: minél többször kötjük a kendőt, minél többször gyakoroljuk a kötéseket, annál szebb, feszesebb, pontosabb lesz az eredményünk is. Ha az alapkötéseket begyakoroljuk, akkor akár a bonyolultabbakkal is lehet próbálkozni. Ha bizonytalanok vagyunk a kötésben, ha bárhol elakadunk, ha segítségre van szükségünk a hordozásban, érdemes hordozási tanácsadóval konzultálni (személyesen vagy online, illetve hordozóklubban).

Ha a szülők az információ birtokában vannak és esetleg ki is próbálták a kendőket, de ennek ellenére mégsem szeretnék használni, akkor számukra a baba szempontjából a legkisebb komromisszummal járó hordozóeszközök használatát javasoljuk vagy azt, hogy várjanak a hordozással.

Sokszor nem egyszerűbb a csatosok használata, mint a szövött kendőké, hiszen a sok-sok heveder megannyi állíthatósági lehetőséget rejt magában. Ezek használatát is kitartóan gyakorolni, tanulni kell.