2017. március 19., vasárnap

Hordozós sportok

Ha már letelt a gyermekágy, illetve ha a szülész-nőgyógyász szakorvos a kontrollon mindent rendben talál, természetes igénye lehet az édesanyának, ha mozgásra, s emellett közösségre vágyik. Ám felmerül a kérdés, hogyan oldja meg kisbabája felügyeletét, jó esetben igény szerinti ellátását, míg ő sportol. Ezen probléma megoldására alakultak ki a babával végezhető mozgásformák. S hiába öröm, hogy sok lehetőség közül választhatunk, a bőség zavarában nehéz a döntés, melyik a legmegfelelőbb az anya-baba páros számára.

A legtöbb helyszín és oktató ingyenes próbaórát biztosít, tehát érdemes testközelből kipróbálni a területileg elérhető lehetőségek mindegyikét, melyek akár már várandósan látogathatók.

A babás sportok helyszínét illetően elvárás, hogy a tökéletes tisztaság és a biztonság (parketta, bútorzat, sporteszközök, konnektorvédő stb.) mellett lehetőség szerint bababarát legyen (pelenkázó, gyerekmegőrző, babakarám stb.)!

Tekintsük azonban át, mire tanácsos még odafigyelni a választás során!
Nagyon fontos, hogy az órákon mindenki a saját felelősségére vesz részt!
Elsősorban az anya és a baba szempontjait szükséges szem előtt tartani, azt, hogy a kettejükre jellemző egyediséget (aktuális fizikai és egészségi állapot, teherbírás, baba súlya stb.) mennyire veszi figyelembe a sportoktató, akár előzetes felméréssel, illetve az edzés folyamán. A várandósság, a szülés megterhelő az édesanya szervezetének, ez és a hordozott baba súlya is hatványozottan hatnak a vázrendszerre, így a medencealapi izmokra, illetve a meglazult ízületekre. Kulcsfontosságú, hogy az óra felépítése megfelelő-e: van-e bemelegítés, minden izomcsoportot átmozgat-e, s végül van-e idő a nyújtásra, levezetésre. Az edzés folyamán van-e lehetőség megfelelő folyadékpótlásra, az edző figyelmezteti-e erre az anyukákat.

Eltérő lehet, hogy egy-egy edzés során végig hordozzák-e babáikat a résztvevők, vagy az órának van-e olyan része, melyben meghatározott helyre le kell tenni a kicsiket (gyerekmegőrző, babakarám, polifoam stb.).

A hordozás vonatkozásában elengedhetetlen, hogy az oktató tájékozott és lehetőség szerint elkötelezett legyen a babát érintő ortopédiai elvárások mellett főként a biztonságot illetően, valamint ismerje fel az anya hordozási ismereteit, eszközhasználatban szerzett jártasságát. Ha szükség lenne rá, legyen tapasztalata kötési segítségnyújtásban, illetve álljon készenlétben a helyszínen többféle gyártmányú és típusú - az elvárásoknak megfelelő - hordozóeszköz, melyek az órán a vendégek által díjtalanul használhatók.
(fotó: BikeWithBaby Pest)
Nagy segítsége lehet az edzőnek az órán a hordozási tanácsadó, aki szakszerű segítséget adva, szükség esetén a mamára köti/csatolja a babát, illetve az anyukák rendelkezésére bocsáthatja az óra idejére saját tulajdonú eszközeit is. A babák, kisgyermekek felügyeletében is segítséget tud nyújtani a tanácsadó, illetve ha elfogyna az órán résztvevők innivalója, utántöltheti a vizeskulacsokat.

(fotó: BikeWithBaby Pest)
Az eszközválasztás mindig az adott baba-mama párosra érvényes, a javaslattétel erre vonatkozóan a hordozási tanácsadó kompetenciája. Csak stabilan tartó, biztonsági varrással ellátott eszközök alkalmazhatók: derékpánt nélküli formázott eszközök, karikával záródó, rugalmas anyagú hordozók használata sportoláskor nem biztonságosak! Fontos, hogy az elalvó baba fejét megtámasszuk alvócsuklya vagy akár egy textilpelus segítségével.

Alapvetően sportoláskor a háton hordozás ajánlott, a csípőkötések aszimmetrikusan terhelnek, illetve zavarhatják a mozgásban az anyát, az elölkötés megterhelő a gerincre, valamint a medencealapi szervekre.
Hordozás közben tilos rázó, ugráló mozdulatokat végezni, s a nagy lendülettel járó mozgások sem megengedettek.

(fotó: Maminbaba)
A legtöbb itthon is elérhető mozgásformához nem szükséges különleges öltözék. A bokát tartó cipő, pamut viselet elengedhetetlen, a babának szintén pamut body-t, zoknit, esetleg harisnyát, babylegs-et vigyünk, illetve az összeizzadás okán a váltásruháról se feledkezzünk meg! Egyéb szükséges felszerelésekről mindig az oktató tájékoztat.

Ne féljünk attól sem, hogyan fogjuk az órán megetetni babánkat, a legtöbb helyen ezt szem előtt tartják és biztosítanak rá helyet, időt.

Hazánkban elérhető mozgásformák honlapjai, elérhetőségei:
Maminbaba
BikeWithBaby
Hordozós jóga

Érdemes lehet tájékozódni a különböző hazai hordozós sportok fejlődéséről, az oktatók képzettségének, képzésének mélységéről is. Figyelembe lehet venni még az egyes mozgásformák elköteleződéseit bizonyos hordozóeszköz-gyártók irányába, hiszen ennek megfelelően ajánlhatják az oktatók az órán elérhető eszközöket használat céljára (esetlegesen hordozási tanácsadói végzettség nélkül is).

Külföldön a fentieken túl hordozós balett, rúdtánc stb. is elérhető.

Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Török Ági