2017. április 11., kedd

Ki a babahordozási tanácsadó?

Magyarországon a hordozási tanácsadók (facebook-os csoportokban "ht") döntő többsége az itthon működő három hordozóiskola közül legalább egyet elvégzett, sikeres vizsgát tett, magas szintű, naprakész szakmai tudással és sokrétű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A képzés többlépcsős, hosszú hónapokon átnyúlik, a jelöltek csak az elméleti és gyakorlati vizsgák után kapnak bizonyítványt. Alapesetben a tanácsadó egészséges szülő és -gyermek hordozásának tanításában  szerez szaktudást: anatómia, pszichológia, alap kötésmódok, melyek támogatják a baba fiziológiás testtartását, valamint egyéb hordozóeszközök, tanácsadói szituációk.

A hordozási tanácsadó ismeri a baba anatómiai sajátosságait, a hordozóeszközök tulajdonságait, és azok babára gyakorolt hatásait, s ennek megfelelően személyre szabottan ajánl eszközt és hordozási módot.

A babahordozási tanácsadó nem feltétlenül kell ismerje az eszköz- és kendőgyártók valamennyi termékét, azok fantázianeveit, anyagösszetételeit, szövéssűrűségeit stb., valamint a kötések, kötésbefejezések mindegyikét, hiszen ez egy dinamikusan fejlődő terület, azonban természetesen véleményezni tudja használatukat.

Némelyik tanácsadó a személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadáson kívül is elérhető a hordozós klubokban, valamint e-mail-ben is tud segítséget nyújtani. Érdemes szem előtt tartani, hogy a tanácsadók forgalmazhatnak, vagy akár maguk készíthetnek hordozókat, eszköztípusokat, így ehhez igazodhat ajánlásuk is.

A speciális esetekre szakosodott tanácsadók külön képzésben részesültek a koraszülött-, illetve valamilyen rendellenességgel született kisbabák, valamint mozgásukban, látásukban stb. akadályozott szülők különleges helyzetével kapcsolatban. Ha bármilyen, a hordozást befolyásoló egészségügyi probléma merül fel, szaktudásukkal és a birtokukban lévő speciális hordozóeszközeikkel segítik a családot. Ha szükséges, részt vesznek a kezelőorvossal, gyógytornásszal, konduktorral stb. való találkozón, konzultáción.

Egyes hordozási tanácsadók szoptatási témákban is jártasak, bátran lehet kérdezni tőlük.

A hordozási tanácsadó, ha babahordozó klubban is vállal - általában önkéntes - feladatot, munkája és felelősségvállalása alapvetően az adott klubtól független és egyéni.