2020. május 18., hétfő

Betiltható-e a hordozás?

Pár nappal ezelőtt egy baba-mama csoportban azt írta az egyik anyuka, hogy ha tehetné, ő betiltaná a hordozást. Továbbá, hogy a baba gerincferdülést kap a hordozáskor, babakocsiban fektetve ez a veszély nem fenyegeti a gyereket, mert ott vízszintes, kemény felületen fekszik.

Nos, járjuk ezeket körbe, szépen sorban.

· Betiltható-e a hordozás?
Nem, nem lehet betiltani, a kisbaba evolúciósan kódolt szükséglete a testkontaktus.
Mi is az a hordozás? Hordozás, ha a baba a kezünkben van, ha öleljük, ringatjuk őt.
Az is, ha a kicsit beletesszük egy autós hordozóba, táskába, bőröndbe stb. és így visszük magunkkal. A hordozóeszközös hordozás is, ez azonban sok szempontból előnyösebb lehet a fenti megoldásoknál.
A hordozás egyidős az emberiséggel, a babakocsi közel 390 éves (1733. William Kent) múltra tekint vissza.

· Evolúciós szemszögből vizsgálva tény, hogy az ember hordozott élőlény.
Az emberi agy térfogata körülbelül 2,2 millió évvel ezelőtt indult hirtelen növekedésnek, ekkor jelenhettek meg az emberi törzsfejlődésben kulcsszerepet játszó babahordozók is (az újszülött testi-lelki fejlődése az anya testén ment végbe, javultak a csecsemők túlélési esélyei, a gyerekek védve voltak az időjárás viszontagságai és a ragadozók karmai ellen).

A törzsfejlődést vizsgálva nagyon sok jel mutat arra, hogy az ember hordozott élőlény (csípő-, gerincfejlődése, az újszülött sípcsontjának görbülete, reflexei, barna zsírszövet eloszlása, agyának felépítése és működése). Az éretlenül született utód folyamatos gondoskodásra szorul, ezért legalább az egyik szülőnek szünet nélkül mellett kellene tartózkodnia, gondoskodnia róla: etetni, itatni, szárazon és melegen tartani, altatni, ölelni, szeretgetni. A babák megszületésük utáni fejlődési folyamathoz fontos lenne, hogy folyamatosan a szülei testközelében legyenek.

· A magzatnak a pocakban folyamatos érintésben, masszírozásban van része.
Az baba az anyaméh védelmében folyamatosan hallgatja a mama szívdobogását és a kívülről érkező hangokat is. Meleg, sötét helyen él, állandó mozgásban van. Kilenc hónapon keresztül a mamával alszik együtt. Megszületése után ez a biztonságos, tökéletes világ megszűnik a számára. A kisbabának meg kell ismerkednie a számára ismeretlen és ijesztő kinti világgal. Testközelben - ahol hallhatja a mama szívdobogását, ahol anyaillat, anyameleg van, ahol ringatva van – tudjuk a számára folyamatosan biztosítani a biztonságérzetet, a szeretve létezést (várandósság meghosszabbítása mind a baba, mind az anya számára).

(fotó: Mátyus Évi)
· Mi a helyzet a gerincferdülés és a hordozás kapcsolatával?
A gerincferdülés okainak (serdülőkori ismeretlen eredetű scoliosisok, veleszületett, genetikai tényezők, mozgásszegény életmód) semmi közük a babahordozáshoz!

Milyen a kisbaba gerince? Hogy fejlődik?
A csecsemő gerince nagyon érzékeny, a görbületek még nem alakultak ki (teljes kifózis) tehát egy C alakú ívet ír le. A gerinc mellett futó és a hát egyéb izmai fejletlenek. A mozgásfejlődés (fej emelgetése, felülés, felállás, járás) következtében fentről lefelé haladva alakulnak ki a baba gerincében a görbületek és így erősödnek az azt tartó izmok is. A csigolyák között porckorongok helyezkednek el, ami egészen a fiatal felnőttkorig érhálózattal vannak tele szőve. A porckorongoknak lengéscsillapító funkciójuk van: a mozgás keltette rezgéseket elnyelik. Mivel az ember lételeme a függőleges testhelyzet (minden szerv, szervrendszer ehhez alkalmazkodik), így a gerinc számára is a függőleges lenne az élettani, tehermentes állapot. Emiatt kisbabák hordozásánál is nagyon fontos, hogy a számukra megfelelő és feszes hordozóeszközben csigolyáról csigolyára meg legyen támasztva a gerincük, illetve pontról pontra az egész törzsük. Ez anatómia, az anatómia egzakt, tehát pontosan, tudományosan meghatározott.

Ezek babakocsiban nem kivitelezhetők. Fekve a baba gerince nem tudja felvenni az élettani C alakú formáját.

Valóban, vannak olyan hordozóeszközök, melyek egy kritériumnak (finoman támassza meg a baba gerincét, lehetőleg az élettani C görbületben, stabilan, pontról pontra ölelje körül a baba törzsét, combjait teljes hosszában, egészen a térdhajlatokig támassza alá, biztosítsa az enyhe terpesztést, a köldökmagasságig felhúzott térdek helyzetét) sem felelnek meg. Ezek a babahordozás ortopédiai szempontjainak nem tesznek eleget, illetve az alap biztonsági követelményekől is részben vagy teljesen egészben eltérhetnek.

Érdemes elmenni hordozós klubba vagy tanácsadótól személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadást kérni, vásárlás előtt kipróbálni a hordozást, a hordozóeszközöket!

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub