2024. április 26., péntek

Kérdések és válaszok #4

“Megtanítom apát a kötésre.” “A barátnőm megmutatta, hogy kell karikást kötni.”

Magyarországon a hordozási tanácsadók döntő többsége az itthon működő három hordozóiskola közül legalább egyet elvégzett, sikeres vizsgát tett, magas szintű, naprakész szakmai tudással és sokrétű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A képzés többlépcsős, hosszú hónapokon átnyúlik, a jelöltek csak az elméleti és gyakorlati vizsgák után kapnak bizonyítványt.

Egyszeri kendős kötés megtekintésével, vagy pl. klubalkalmon próbahordozás alkalmával nagy valószínűséggel nem lehet elsajátítani a biztos és biztonságos kendőhasználatot. A formázott eszközök próbája során az esetek nagy részében megtanulható a használat, de a gyakorlás és a hordozási tanácsadó instrukcióinak követése nélkülözhetetlen, és így is sokszor szükséges az utánkövetés, a finomítás.

A gyári hordozókhoz csomagolt használati útmutatók, leírások sok esetben pontatlanok, a videókról szinte lehetetlen ellesni az apró trükköket, illetve érezni a megfelelő feszességet. A helytelenül megkötött, lazán viselt, nem megfelelő testtájakra terhelő eszköz használata számtalanszor kényelmetlenséget, fájdalmat okoz.

A fentiek értelmében, tudás és gyakorlat és legfőképp kompetencia nélkül nem javasoljuk a tanítást, sem a másra kötést, hiszen a baba biztonsága is veszélybe kerülhet.


Az apák vagy más családtagok részt vehetnek a hordozási tanácsadáson, és a klubokban is szívesen látják őket. Azt javasoljuk, hogy minden szülő tanulja meg önállóan a hordozóeszköz használatát, akár elöl-, akár csípőn- vagy háton, hiszen így kényelmesebb, pontosabb és mindenekelőtt biztonságosabb is lesz a végeredmény.

Egy-egy szövött kendős kötés pontos és alapos megtanulásához a személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadás igénybevételét szoktuk javasolni.