2020. december 12., szombat

Segítség a gyermekágyi időszakban - kik a gyermekágyi segítők, dúlák?

Szülés után, a gyermekágyi érzékeny időszakban az anya, a család körül segítő szakember támaszt és biztonságot nyújthat az édesanyának, otthon, a kisbabás mindennapokban fizikailag és lelkileg egyaránt.

A gyermekágyas segítőknek a kompetenciahatáraikat betartva munkaköri feladatuk, hogy alázattal, elfogadással, empátiával segítséget nyújtsanak az anyának a babával való összehangolódásban, a baba-mama egység megerősítésében, illetve abban, hogy a válaszkész gondoskodás megvalósulhasson. A szakember támogatja a szoptatást, besegít a baba gondozásába, szorgalmazza az anya-baba közötti bőrkontaktus megvalósulásának lehetőségét, testileg és lelkileg is gondozza az édesanyát, segít a testvér(ek) felügyeletében. Besegít kisebb háztartási feladatokba (mosogatás, vasalás, takarítás, bevásárlás stb.).

A szakember ideális esetben evidence based (hiteles, naprakész) tanácsokat javasol. Viszont minden esetben az anya, a család a kompetens a kisbabát érintő kérdésben, döntésben. Ezt érdemes tudatosítani, megerősíteni. A segítő továbbá tiszteletben tartja a család intim szféráját és szokásait. Nem hagyja figyelmen kívül, hogy az apának is nehezebb és érzékenyebb ez az időszak.

Szakértelem, amivel a segítő rendelkezhet:
Milyen segítséget nyújthat a gyermekágyi segítő?

Felkészítés: szülés előtt egyéni beszélgetés vagy csoportos tanfolyam keretén belül.

Csoportos gyermekágyi felkészítés

Baba gondozása: válaszkész gondozás támogatása, igény szerinti szoptatásban támogatás, korszerű információk átadása. Tápszeres táplálás támogatása (előkészítés, baba megetetése). Hordozásban segítségnyújtás. Pelenkázás, büfiztetés, segítség az altatásban,a fürdetésben,a körömvágásban. A csecsemő altatása. A baba felügyelete, ameddig az anya a háztartásban néhány feladatot megold, illetve amikor az édesanyának el kell mennie a baba nélkül egy-két órára, vagy ameddig az anya én-időt biztosít magának. A nagyobb testér(ek) felügyelete, ellátása. Ha szükséges, kísérés orvosi rendelőbe. Ha beteg a baba, az ápolásban támogatás, szükség szerint az orrszívás megtanítása.


Anyák testi támogatása: masszírozás, a szoptatás alatt folyamatos folyadék utánpótlásról való gondoskodás. Ennivaló előkészítése, melegítése. Beszélgetés az anyával, a családdal. A síró, nyugtalan baba megnyugtatása, altatása ringatása ameddig az anya lazít egyet. Nagyobb testvérek felügyelete, ameddig az édesanya pihen.

Anya lelki támogatása: beszélgetés, az anya értő figyelemmel való meghallgatása, testi kontaktus, ölelés (ha az anyának szüksége van rá) vagy éppen a távolság tartása, ha arra van igény.

Háztartásban való segítség: lista alapján kisebb bevásárlás, kifőzdéből étel elhozása, főzés előkészítése. Étkezéshez terítés, a családtagoknak étel előkészítése, melegítése, tálalása. A konyha, étkező alapvető rendjének és tisztaságának a biztosítása, mosogatás, mosogatógép ki- és bepakolása. Szemét levitele, szemetesben zacskócsere. A csecsemő táplálásával kapcsolatos eszközök fertőtlenítése. Mosás, teregetés, vasalás, hajtogatás, ruhák szekrényekbe pakolása. Postai ügyintézés, gyógyszertárba elszaladás. Kisebb takarítás: porszívózás, felmosás, higiéniai helyiségek tisztántartása. Növények locsolása.

     

Munkavállalás körülményei, feltételei
Meg kell állapodni az alábbiakban:
- hetente hány nap (hétköznap, hétvége), naponta hány óra (délelőtt, délután, éjszaka) segítségre van szüksége a családnak
- mikor kezdi és fejezi be a szolgálatot a segítő (szülés előtt, szülés után, gyermekágy leteltéig stb.)
- pontosan mi lesz a feladat (csak az anya körül, csak a baba körül, csak a háztartásban)
- szükséges-e bemutatnia a képesítéseit igazoló dokumentumot, vagy ajánlólevelet a szakembernek
- díjazás feltételei
- egyéb, csak a családra jellemző igények, szokások megbeszélése


Évit itt tudjátok elérni: https://www.facebook.com/matyus.evi
Itt tudtok további segítséget keresni: https://www.facebook.com/groups/352697214912298

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub