2023. április 12., szerda

Mire figyeljünk mei-tai, félcsatos, csatos hordozó vásárlásakor?

Sok szempontból írtunk már a fix derékpánttal rendelkező hordozóeszközök (mei-tai, félcsatos, csatos stb.) sokszínűségéről, kiválasztásának alapjairól, használatáról, most azonban igyekszünk röviden összefoglalni, mire is kell figyelni a vásárlás kapcsán.

(forrás: sweetberry.hu)
  • a hordozóeszköz body-jának maximális magassága ugyanakkora, vagy valamivel kisebb legyen, mint a maximális szélessége
  • lehetőség szerint legyen fokozatmentesen (tépőzárral) állítható a body szélessége, hogy minél hosszabb időintervallumban tudjuk használni a hordozót a combok térdhajlattól-térdhajlatig alátámasztása érdekében
  • a szélesség-állítás legyen fixálható /ha ez nincs meg, hátraforgatáskor, illetve a baba mozgásának következtében is elmozdulhat a beállítás/
  • a derékpántnak legyen tartása, jó, ha a közepén extra támaszték is van benne
  • a vállpántok párnázottak legyenek, ennek hossza ne legyen túl hosszú, ne nyomjon hónaljban
  • jó, ha a hordozóeszköz magassága is állítható a body teljes szélességében (pl. derékpánt-átfűzés, cipzáros megoldások (a body két oldalán lévő behúzó csak finomhangolásra alkalmas))
  • ne vászonszövésű legyen a body, vállpántok, derékpánt alapanyaga
  • a hordozó body része legyen megerősített, hogy hosszú távon ne öblösödjön ki a baba súlyától
  • ugyanakkor ne legyen a body vastagon (pl. flízzel) bélelt
  • legyen alvócsuklyája
  • a varratok erősek és hibátlanok, a vállpántok X-box-szal megerősítettek legyenek - ezek a biztonság miatt elengedhetetlenek
  • ne legyen túl olcsó, álljon mögötte vállalkozás és legyen rá garancia
Próba-próba-próba!
A legtöbb esetben azt javasoljuk, hogy a család vásárlás előtt lehetőség szerint szakszerű, márkafüggetlen segítséggel próbáljon, vagy kölcsönözzön hordozóklubtól, hordozási tanácsadótól, hogy végül a számukra a legmegfelelőbb hordozóeszközt tudják megvenni.

Ha kikölcsönöz a család egy hordozóeszközt, több napon át ismerkedhet a használatával, az eszköz nyújtotta lehetőségekkel a különböző, rájuk jellemző élethelyzetekben. Mindezt anélkül, hogy akár több tízezer forintot rászánna egy ki nem próbált, ismeretlen hordozó túl korai megvételére, így spórolnak is.

Számos hordozóklub vagy hordozási tanácsadó szívesen véleményezi akár fotó alapján, online is a kötést, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Méretválasztás
Alapelvárások egy fix derékpántos hordozóeszköztől:
- a baba combjai támassza alá térdhajlattól-térdhajlatig
- ha a babának a body-ban vannak a karjai, érjen a tarkójáig
- ha a babának a body-n kívül vannak a karjai, legalább hónalj vonalig, lapockáig érjen fel a body magassága
- mindezeket úgy, hogy a derékpánt a hordozó személy derekán (nem csípőjén!) van, s arra teljes szélességében és magasságában felfekszik, nem áll el!

A "gyári, varrott" - általában külföldi - hordozók többsége sajnos nem állítható, így csak egy szűk időintervallumban passzolnak egy adott babára - s így sok eszköz túlzottan magas egy-egy kisbabának (értsd: a tarkója fölé ér feszesre húzott állapotban), vagy keskeny a szélessége (értsd: nem támaszt térdhajlattól térdhajlatig). Ezen problémák megoldásaként egyre több állítható hordozóeszközzel találkozhatunk.

A babát tekintve a gyártók általában konfekcióméret alapján ajánlanak “tól-ig” választási lehetőséget a készített különböző méretű (pl. standard/toddler, S-XL stb.) hordozóeszközeik kapcsán. Ezek a méretajánlások azonban minden esetben csak tájékoztató jellegűek, hiszen minden testalkat más és más.

Érdemes számolni azzal is, hogy az adott hordozóeszközt használóknak esetlegesen eltérhet a testalkata, s így a baba és az őt hordozó személyek egymáshoz viszonyított testaránya is.

Az is kérdés lehet, hogy meddig szeretné a család használni a hordozót. Ha sokáig, akkor érdemes lehet egyből nagyobb méretet venni, ám ebben az esetben a szélesség-szűkítés nagyobb mértékű lesz a kisebb gyermek combjai alatt. Ám ha kistestvért is terveznek és nála minél előbb szeretnék használni az adott eszközt, a kisebbre eshet a választás, ám nem lehet előre látni egyik gyermek növekedési ütemét, későbbi testalkatát sem.

Másként fogalmazva a kisebb babát (esetleges kistesó) a szűkítést illetően a kisebb méretű hordozóban kisebb kompromisszummal lehet hordozni, ugyanígy a kisebbet a nagyobb baba hamarabb kinövi.
Ugyanakkor a kisméretű hordozók kapcsán hosszú távon váltásra lesz szükség a teljes térdhajlattól térdhajlatig való alátámasztás érdekében.

Ha megszületett a döntés, hogy melyik gyártótól milyen méretű hordozóeszközt szeretnénk megvásárolni és mindenképpen újat vennénk, akkor elsőként a készítő honlapján nézzünk szét.
Amennyiben készletről választunk, hamarabb hozzájutunk a hordozóeszközhöz, ám ha nem találtunk nekünk tetsző mintát a kinézett méretben, járjunk utána, van-e raktáron szövött kendője, amiből varr, vagy fogad-e olyat, amiből szeretnénk egyedit varratni, s ha igen, akkor milyen kritériumoknak kell megfelelnie (összetétel, használt-e vagy új, hossz stb.). Vannak gyártók, akik sávolyból (munkaruhavászon) is készítenek hordozókat, ez egyszínűek, ám olcsóbbak is.

A formázott hordozó alapanyagául szolgáló szövött kendőt lehet venni újonnan is, forgalmazónál (ez általában jóval drágább, mint a "használtpiac"), ill. marketplace-en, vinted-en stb., ahol akár új kendőket is találni (ajándékba kapta az eladó, egyszer-kétszer próbált darabok), de vannak kifejezetten hordozóeszközök adásvételére specializálódott facebook csoportok is. Itt is meg kell nézni, rá kell kérdezni a kendő előéletére, összetételére, ha nincs megadva a leírásban.

Vásárlási döntés előtt vegyük figyelembe, hogy a kölcsönzött hordozók paraméterei sok esetben eltérhetnek a piacon megtalálható, azonos márkájú és típusú, újonnan készült hordozóktól. A gyártók általában tudnak segíteni ezen kérdések pontosításában.

A piacon friss gyártmány esetén járjunk utána a készítőnek (milyen szakmai tapasztalata van, ért-e a hordozáshoz, mire alapszik az ajánlása, biztonságosság stb.), ne csak maga a gyártó hirdetéseire, illetve a forgalmazó ajánlására hagyatkozzunk (kizárólagos forgalmazás esetén az ajánlás igazodhat az érdekeltséghez is)!

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a hordozókészítés egy dinamikusan fejlődő terület, gyakran eltérés lehet az azonos márkájú és típusú eszközök között, valamint egy-egy gyártmánynak rejtett hibái is lehetnek, melyekre csak évek múltán derül fény. Ilyen esetben, ha tudjuk, keressük meg a gyártót!

Használt hordozóeszköz vásárlása esetén érdemes megtudakolni a hordozó korábbi életútját, esetleges javításait! Figyelembe kell venni, hogy sok esetben nem visszakövethető a kinézett eszköz útja, használódása, s azt sem tudjuk, hogy csak állásukban is mennyit amortizálódnak a hordozók, illetve azok varrása, csatjai, hevederjei stb. Nem tudhatjuk biztosra azt sem, hogy a korábbi tulajdonosok hogy bántak a hordozóeszközzel. Az eladónk értékesítési múltjáról, megbízhatóságáról feedback csoportokban tájékozódhatunk.

Szerencsésebb esetben megvan a számla, és a garancia is él még a használt hordozóra.

Lehetőség szerint még vásárlás előtt személyesen vizsgáljuk meg a hordozót (méret, folt, szakadás, szálkihúzódás, csatok, hevederek, tartozékok stb.)!

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a kinézett használt hordozó eredeti-e vagy hamisítvány (nagynevű gyártók esetében előfordul a kínai másolat), valamint kevésbé ismert márkanevekkel, termékekkel kapcsolatban, illetve javítással kapcsolatban itt lehet kérdéseket feltenni, segítséget kérni.

Az eszköz és beállításainak (szülők eltérő testalkata, különböző élethelyzetek, öltözetek stb.) alapos megismerése és használatának megtanulása mellett a baba biztonságos felvételét, levételét is javasolt elsajátítani.

Szerző: Török Ági, Zuglói Babahordozó Klub