2023. március 7., kedd

Tévhitek 4. - Hordozóeszköz-választás

“Nem szeretnék kendőt, szerintem nem biztonságos, nem stabil, túl félelmetes a megkötése!”
A hordozás alapvetően nem veszélyes a babára nézve. A hordozási tanácsadók felkészültek, biztonságos eszközhasználatot tanítanak, a velük való kötéstanulással, majd a szoros utánkövetéssel való kitartó gyakorlással megelőzhetőek a használatból fakadó esetleges balesetek.
A szövött kendő speciális szövéséből kifolyólag nem hasad, ugyanakkor képes egy felnőtt súlyát is megtartani.
Hordozókendő megkötéséhez nem feltétlenül szükségesek a finom, apró mozdulatok.
Érdemes a kendők, hordozóeszközök használatát is gyakorolni: minél többször kötjük a kendőt, minél többször gyakoroljuk a kötéseket, annál szebb, feszesebb, pontosabb lesz az eredményünk is. Ha az alapkötéseket begyakoroljuk, akkor akár a bonyolultabb kötésekkel is lehet próbálkozni. A formázott hordozók használata sokszor nem egyszerűbb, mint a szövött kendőké, hiszen a sok-sok heveder megannyi állíthatósági lehetőséget rejt magában. Ezek használatát is gyakorolni, tanulni kell.
Mélyebb eredetű lelki félelmek esetén célszerű feltárni ezek okait és ha szükséges, megkeresni a megoldást.

“Hordozási tanácsadáson már voltunk egy bababoltban…”
A bababoltban a szakképzett eladók általában nem hordozási tanácsadók, így nem ismerik a kisbaba anatómiai sajátosságait, a hordozóeszközök tulajdonságait és ezek babára gyakorolt hatásait.
Sok esetben a termékbemutatókat nevezik a szervezők hordozási tanácsadásnak, holott utóbbi személyre szabott, szélesebb körű és márkafüggetlen.

“Van egy márkás kendőm, de mégsem tudok vele kötni. Pedig annyira drága volt, sokan dicsérik!”
A szövött kendők mintájára, színére, összetételére, gyártójára vonatkozóan ma már elképesztően sok lehetőség közül választhatunk, csak a pénztárcánk szab határt a választáskor. Értelemszerűen a speciális összetételű vagy mintájú, drágább kendőnél a különleges alapanyagot fizetjük meg, nem pedig azt, hogy a kötés alapos megtanulása nélkül könnyebben bánunk majd vele.

“A kendővel sosem boldogultam, viszont a csatos hordozót már jól ismerem, ez áll hozzám a legközelebb, így ezt választom a 2 hónapos babámnak.”
Hordozóeszköz-választás, illetve -használat előtt érdemes informálódni a kisbaba anatómiai sajátosságait, a hordozóeszközök tulajdonságait, valamint ezek babára gyakorolt hatásait illetően.
Minél kisebb a baba, minél éretlenebb a csípője, annál inkább szeretnénk számára a tehermentes, élettani testtartást biztosítani hordozáskor. A kellő információ birtokában a szülő kompetens döntést tud hozni, hogy milyen hordozeszközben fogja gyermekét hordozni.
A kendőkön, illetve a csatos hordozókon kívül több eszköz is a család rendelkezésére állhat. Érdemes ezeket a lehetőségeket körbejárni és többféle hordozóeszközt kipróbálni.

“Ha elölre nem tudok jól kötni, hátra sem fogok tudni!”
Az összes hordozóeszköz használata esetén nagyon fontos a tanulás után a kitartó gyakorlás. Ha azt érezzük, hogy mégsem haladunk, érdemes (újra) hordozási tanácsadó segítségét igénybe venni akár személyesen, akár hordozóklubok alkalmain, akár online (videochat, fotók küldése stb.).

“A rugalmast kinőttük, de úgy hallottam, a csatost csak járni tudástól lehet használni. Akkor várok addig!”
A család számára megfelelő hordozóeszköz kiválasztása több tényezőtől függ: a kisbaba pszichés igényei (pl. testközelség iránti szükséglet), a számára optimális pozíció a hordozóeszközben, a család anyagi- és élethelyzete, hogy mire, milyen élethelyzetekben fogják használni a hordozást.
A kendőkön, illetve a csatos hordozókon kívül több eszköz is a család rendelkezésére állhat. Érdemes ezeket a lehetőségeket körbejárni és többféle hordozóeszközt kipróbálni.

“Videó alapján gyakoroltam, mégsem megy a kendőzés!”
Sajnos nagyon sok rossz hordozóeszköz-használati videó található az interneten, melyek nem a jó gyakorlatot mutatják be, illetve akár kifejezetten veszélyesek is lehetnek a babára nézve!
A hordozóeszköz-használati videókról szinte sajnos lehetetlen ellesni az apró trükköket, illetve érezni a megfelelő feszességet.
Egy-egy szövött kendős kötés alapos megtanulásához a személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadás igénybevételét szoktuk javasolni, illetve formázott hordozó használatát a hordozós klubokban el lehet sajátítani.
Érdemes a kendők, hordozóeszközök használatát is gyakorolni: minél többször kötjük a kendőt, minél többször gyakoroljuk a kötéseket, annál szebb, feszesebb, pontosabb lesz az eredményünk is.

“Apa nem tud kendőt kötni.”
Az apák aktívan részt vehetnek a hordozási tanácsadáson is, mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. A férfiak agya általában könnyebben dolgozza fel a térben megfigyelt információkat, sőt, gyakran mozgáskoordinációjuk is jobb, így sok esetben jobban átlátják a kötések térbeli futását, dinamikáját, így érdemes lehet legalább kipróbálni a kendőzést is.
Azt javasoljuk, hogy minden szülő kezelje önállóan a hordozóeszközt, akár elöl-, akár csípőn- vagy háton, hiszen így kényelmesebb, pontosabb és mindenekelőtt biztonságosabb is lesz a végeredmény.
A férfiakra jellemző magas és széles hát meghatározzák, hogy kinek melyik hordozóeszköz lesz megfelelő, illetve egy-egy eszköz másképp viselkedhet az eltérő testalkatoktól függően. Fix derékpántos hordozóeszközöknél fontos a vállpánt párnázottságának a hossza, a párnázás elhelyezkedésének állíthatósága, s a vállpánt body-ba kapcsolódásának magassága, hiszen a hevederek vághatnak hónaljban. Ezek figyelembevételével mindenképpen ajánljuk a próbát vásárlás előtt.
S ne feledkezzünk meg megemlíteni a kifejezetten férfiaknak megálmodott kendők szövésmintáit és színeket, melyek megjelennek a hordozóeszközök széles palettáján, nem beszélve a hordozós öltözékekről, melyeket egyenesen az apukáknak gyártanak!

“Létezik baby méretű mei-tai is, így korábban kezdhetjük a formázottak használatát!”
Valóban léteznek kisméretű mei-tai/félcsatos-ok, ám a baba bennük felvett pozíciója, vagyis az optimálisnál szélesebb terpesztés, s ennél fogva homorodó gerinc (mely csak önálló üléskor kerülne ebbe a helyzetbe) adott lesz. Kisméretű hordozóeszköz esetén fel szoktuk hívni a figyelmet arra is, hogy a babák hamar kinövik (értsd: nem támasztja térdhajlattól térdhajlatig a hordozó a babacombokat, illetve magasságában sem ér fel a tarkójáig, esetleg vékony, megerősítés nélküli a body, tehát nagyobb súly alatt kiöblösödhet), így új hordozó beszerzésére lehet szükség rövid távon. Állítható hordozóeszközben viszont a nagy méretű hordozó szűkítése nem feltétlenül ad megfelelő alátámasztást.
Érdemes lehet a fentieket megfontolni, s a baba igényeit (enyhe terpesztés, s így tehermentes gerinc) ezekkel együtt szem előtt tartani.
A szövött kendő és a karikás kendő egyébként hordozós kor végéig használhatók, nem szükséges váltani formázottra.

mei-tai, illetve karikás kendő használat közben
(forrás: hoppediz.de)

“Fáj a vállam és a hátam a hordozástól, gyenge vagyok, puhább kendőt, vagy szélesebb csatos vállpánttal rendelkező hordozót keresek!”
Ha a hordozástól bármilyen testrészben fájdalmat érzünk, célszerű megvizsgálni a hordozás gyakorlatát: hordozóeszköz választás, annak beállítása, használata, feszesre húzása megfelelő-e. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a hordozó személynek van-e bármilyen fennálló, hordozást befolyásoló mozgásszervi problémája (diagnózis) és ennek kapcsán terápiában részesül-e.
A várandósság, a szülés és a kisgyermekes lét erősen igénybe veszik a női szervezetet, ezért javasolt, akár már a terhesség alatt is, de a gyermekágyas időszak letelte után valamilyen testmozgással kondícióban tartani a testünket.
A hordozóeszközök tulajdonságainál fontosabb a pontos, precíz kötés kivitelezése. Vásárlás előtt célszerű szakszerű segítséget kérni és próbálni.

“A barátnőmnek nagyon bejött az a hordozó, a kislánya is szerette. Nekem mégis nagyon kényelmetlen, hogy lehet ez?”
A különböző testalkatok, és főként különböző babák (méret, növekedés üteme, mozgásfejlődési szint, ritmus), különböző igények stb. mind mások és mások az egyes családoknál.
Fix derékpántos hordozóeszköz kiválasztásánál alapvetően is rengeteg szempontra oda kell figyelni. Az egyes gyártmányok méretei, arányai, alapanyagai, a váll- és derékpántok párnázottsága (hossz, keménység-puhaság) eltérőek, nyomhatnak vagy vághatnak különböző testalkatokat, illetve nem fekszenek fel a hordozó személyre, elállnak. A sok-sok heveder megannyi állíthatósági lehetőséget rejt magában. Az eszköz alapos megismerése és használatának megtanulása mellett a baba biztonságos felvételét, levételét is javasolt elsajátítani.
Eltérő testalkatú szülőpárosnál pedig minden esetben testre kell szabni (kiengedni, behúzni a hevedereket) a hordozót.
A lazán viselt, nem megfelelő testtájakra terhelő eszközök sajnos számtalanszor jelentik a hordozás végét a fájdalom, kényelmetlenség miatt, a túlfeszülő hevederek pedig rongálhatják a hordozó felépítését.

“A klubban a tanácsadó kötötte a párom hátára a babánkat és hordozós edzésen is voltunk már így. Otthon mégsem sikerül jól a kendőzés, pedig tudunk segíteni egymásnak.”
Próbahordozáskor a hordozási tanácsadó, esetleg a hordozós sport instruktora a szülőkre köti a a kiválasztott hordozóeszközben a saját gyermeküket, hogy megtapasztalják, milyen érzés a testükön hordozni a babát. A kötések lépéseit, aprólékos mozzanatait, a megfelelő feszességet, az apró praktikákat ekkor nincs lehetőség megtanítani, elmondani, sőt, a valódi kötéstanulástól ez nagyon messze áll.
Egy-egy szövött kendős kötés alapos megtanulásához a személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadás igénybevételét szoktuk javasolni, illetve formázott hordozó használatát a hordozós klubokban el lehet sajátítani. Minden esetben elengedhetetlen azonban a kitartó gyakorlás.
A hiányos elméleti és gyakorlati tudás miatt bekövetkező balesetekért hordozási tanácsadó nem vállal felelősséget.

"Már nagy a babám, nem kezdünk el a hordozni, Ő is nehéz, kinőttük már!"
A kisgyermek életkora és súlya nem befolyásolja a hordozás elkezdésének lehetőségét. Érdemes megvizsgálni a család élethelyzetét, a gyermek igényeit, a szülő szándékait, mire szeretnék használni a hordozást.
Kirándulás, városnézés, tömegközlekedés stb. esetén mérlegelendő, hogy könnyebb és praktikusabb hordozóeszközben utazni a gyermekkel, akár biztonságosabb is, mint kézben vinni, s így a baba súlya is jobban eloszlik a szülő testén.

"Már 3 éves elmúlt a gyermekem, ilyenkor ugye már hordozhatom bárhogy, bármilyen hordozóban?"
A fix derékpántos eszközökben (mei-tai, félcsatos, csatos) a derékpánt elhelyezkedéséből adódóan a hordozott gyermek combjai a vízszintesig vannak alátámasztva, a terpesztésének mértékét a szülő teste, törzse határozza meg - ez kompromisszumot jelent, akkor is, ha már önállóan felült, vagy elindult a gyermek.
Kényelmetlen lehet, elzsibbadhat a gyermek lába, ha a hordozó szélessége már nem támasztja alá gyermek combjait teljes hosszában egyenletesen, de hosszú távú negatív hatás nem ismert.

“Meddig tart egy formázott hordozó élettartama?”
A minőségi hordozók élettartama az anyag (pl. kendőanyag, hevederek) elöregedéséig tart. Sávoly hordozóknál ez normál használat mellett több év. Az élettartam függ a hordozóeszköz használatának gyakoriságától, s annak megfelelő technikájától (a lazán viselt hordozó nyúlhat, kophat, a túlfeszülő hevederek a varrást rongálhatják), valamint a hordozóval való alapvető bánásmódtól (ld. mosás, illetve garancia).
A kendős vállpántok a babafogacskák esetleges rágcsálásától, de az alapvető használattól is kophatnak, a derékpánt megtörhet a terhelés alatt. Utóbbinál érdemes figyelni arra, hogy a babapopsi alatt lehetőség szerint meg legyen erősítve, illetve a hordozó személy derekára teljes magasságában feküdjön fel.
A használaton kívüli hordozót biztonságos, száraz, kisgyermek, kisállat elől elzárt helyen tároljuk, napfénytől óvjuk.
Érdemes lehet egy váltóeszközt tartani (jó esetben a cipőből sem csak egy pár van használatban).

“Mennyire öltöztessem be a babám, ha hűvös van? Kell az eggyel több réteg?”
Minél kisebb a gyermek, annál inkább ajánlott közös kabát alá bújni, ha beköszönt az ősz, és így melegíteni egymást hordozáskor. Ekkor a babát nem kell túlöltöztetni, elég rá benti, szobai ruházat. A közös kabát alatt, a baba és a hordozó személy közt minél kevesebb ruharéteg legyen. A lábakat plusz zoknival, a fejet, fület, homlokot sapkával védjük. Kiegészítő ruházat lehet a közös pulóver, poncsó, hordozós takaró, esőköpeny vagy akár egy polár takaró is.
Amikor ősszel megérkezik az első hideg szél, akkor érdemes körbenézni, és átgondolni, milyen ruhadarabokat szerezzünk be, amelyek melegen tartják a hordozó személyt és a babát téltől egészen tavaszig. Sokféle típus, forma és gyártó közül válogathatunk, a hordozásra kitalált ruhafélékből széles a kínálat.