2022. április 9., szombat

Csatos hordozók 1. rész: Alapok

Kétrészes bejegyzésemben igyekszem választ adni a gyakori, csatos hordozók különbözőségeinek kapcsán felmerülő kérdésekre. Elsőként az alapfogalmakkal, másodjára a beállítási módokkal, lehetőségekkel, esetleges felmerülő problémákkal foglalkozom.

Csatos hordozónak (SSC
- Soft Structured Carrier) nevezzük azokat az eszközöket, melyek body részből, valamint csatolható váll- és derékpántokból állnak. 

A fix derékpántos eszközökben a derékpánt elhelyezkedéséből adódóan a hordozott gyermek combjai a vízszintesig vannak alátámasztva, a terpesztésének mértékét a szülő teste, törzse határozza meg. A széles terpesztés a keresztcsonti ízületen keresztül hat a gerincre, mely így homorításra kényszerül, ebből fakadóan a baba az élettanitól eltérő testhelyzetben lesz. Emellett a fix derékpántos eszközökben a baba törzse nincs megtámasztva pontról pontra, mint egy szövött kendőben. Így ezeket az eszközöket csak önálló üléstől, de inkább totyogó kortól ajánljuk.


A különböző gyártmányok
  • típusai (hagyományos, popópántos, hibrid stb.),
  • méretei,
  • lehetséges állítási megoldásai,
  • párnázottsági módjai, s annak mértéke (mind hosszban-szélességben, mind tömörségben),
  • alapanyaga, béleltsége,
  • alvócsuklya formái
eltérőek, ezért minden esetben próbát ajánlunk vásárlás előtt.

Elsőként a típusok jelentését tisztázzuk!
- hagyományos csatos: a body oldalába kapcsolódnak be a vállpántok, a derékpánt csatos
- popópántos csatos: a vállpántok a derékrész középső részébe vannak bevarrva, a derékpánt csatos
- hibrid csatos: a vállpántok befűzhetők a derékpántba is, ill. a body oldalába is, a derékpánt csatos
- ring-tai: a body oldalába a vállpánt karikákon keresztül vezethető, ezáltal a hónaljat érő, hevederek okozta esetleges bevágás elkerülhető, a derékpánt csatos
- inverz félcsatos: a vállpántok általában a body oldalába csatolhatók, a derékpánt megköthető

A gyári, varrott hordozók többsége sajnos nem állítható, így csak egy szűk időintervallumban passzolnak egy adott babára - így sok eszköz túlzottan magas egy-egy kisbabának (értsd: a tarkója fölé ér feszesre húzott állapotban), vagy keskeny a szélessége (értsd: nem támaszt térdhajlattól térdhajlatig), vagy éppen túlzottan széles egy alacsonyabb, rövidebb combú gyermeknek. Ezen problémák megoldásaként egyre több állítható hordozóeszközzel találkozhatunk.

Állíthatósági lehetőségek:
- cipzáros magasságállítás: a body felső harmadában elhelyezett cipzár összehúzásával csökkenthető, szétnyitásával növelhető annak magassága
Maraya csatos

- átfűzős magasságállítás: a derékpánt alacsonyabb/magasabb állásba való átfűzésével növelhető/csökkenthető a body magassága (ha a felső állásba van fűzve a derékpánt, az alsó állás egy kis "szoknyaként" jelenik meg a hordozón)

Ringa csatos

- alvócsuklyával történő magasságnövelés: a bodyba varrt alvócsuklya vállpántra való rögzítésével növelhető a body magassága
- tépőzáras szélességállítás: a derékpántra, valamint a body aljába bevarrt tépőzár segítségével csökkenthető/növelhető a body szélessége, hogy a térdhajlattól-térdhajlatig való alátámasztást biztosíthassuk

(forrás: Pinterest)

- megkötős szélességállítás: a derékpántba, bodyba, azok oldalára bevezetett zsinór segítségével csökkenthető/növelhető a body szélessége
- hevederes szélességállítás: a derékpántba bevezetett, annak középén lerögzített hevederek szorítón való behúzásával csökkenthető a szélesség
- gombolós/kötős szélességállítás: a body két oldalán a derékpántba, varrt kiegészítők felgombolásával/felkötésével növelhető a body szélessége
- szélesség-bővítő (legtöbbször helytelenül "terpeszbővítő" néven található meg) kiegészítők: nem az eszköz állandó részei, de cipzárral, derékpántra való ráfűzéssel vagy más megoldással hozzáerősíthetők ahhoz, s így alakítják a derékpántot megfelelő szélességűre

Fontos megjegyezni, hogy bármely szélesség-magasságállítási lehetőség nem oldja meg a pontról pontra való támasztás problémáját, mindemellett sokszor így sem lehet pontosan a babára igazítani a body-t (ld. cipzározás esetén egyszerre 3-7 centiméterenként, átfűzésnél 9-10 centiméterenként állítható a magasság). A különböző állítási lehetőségek máshogy hatnak a babára is!
Cipzáros magasságcsökkentés esetén az összehúzott anyag a body belső részén egy vízszintes sávban megvastagítja az anyagot, mely akár nyomhatja is a baba hátát.
A szélesség-szűkítés minden esetben összeráncolja az body-t, s így a combok alátámasztása nem teljes. Minél nagyobb a body mérete, s minél kisebb a gyermek, annál pontatlanabb a babacombok megtámasztása.
Szélesség-bővítéskor a kiegészítők felgombolása, cipzározása, kötése nem egyenletesen veszi fel a baba combjának-lábának súlyát, hiszen statikailag törik a hosszanti megtámasztás, a tartozék bővít, de nem támaszt.
Fontos figyelni arra, hogy a baba tarkójánál magasabb hordozó eltakarhatja a baba légutait, illetve a kilégzett levegő is meg tud rekedni!
A body két oldalán lévő behúzókkal magasságot nem lehet állítani, csak finomhangolni, ölelősebbre tudjuk igazítani a hordozót!

A fentiek fényében érdemes elgondolkodni az egyes gyártók a baba korának túl széles időintervallumán használható eszközajánlásain (pl. 3 hónapos kortól 3 éves korig).

Nem utolsósorban a body-ra varrott, body-n átvezető szélesség-magasság állítási lehetőségek, esetlegesen akár díszek, minták, zsebek, anyag-betétek varratai, illetve azok anyaga (pl. műszálas háló) az arra érzékeny babák bőrét zavarhatja, így kényelmetlenné téve a hordozást számukra.
Vizsgálandó, hogy egy-egy variálható eszköz (pl. onbu-csatos) valójában mennyire állja meg a helyét az egyes felhasználási módjaiban: engedi-e egyik-másik tulajdonsága (párnázottságok, hevederek hossza-lefutása), hogy ténylegesen és kényelmesen kiszolgálja a családot.

Ha a baba sokkal kisebb ahhoz, hogy a body részen túlérjenek a lábai, az újszülött-szűkítővel bele kellene állítani vagy guggoltatni a hordozóeszközbe. Ez a testhelyzet nem támogatja az optimális csípő- és gerincfejlődést, ugyanakkor megterhelő a baba boka- és térdízületének, amellett, hogy a talpat is nyomja, így ennek használatát nem ajánljuk.

Párnázás
A váll- és derékpánt párnázottságai (hossz-szélesség, keménység-puhaság, esetleges plusz merevítések) is eltérőek az egyes gyártmányokon, nyomhatnak vagy vághatnak különböző testalkatokat, illetve nem fekszenek fel a hordozó személyre, elállnak. A pántok szélessége sem mindegy: ha a derékpánt magasabb, mint a hordozó személy legalsó bordaíve, valamint csípőlapátjának távolsága, nem fekszik fel a derékra, így megtörhet; egy túl vaskos vállpánt viszony lecsúszik a keskenyebb vagy kerekebb vállakról.

Vékonyabb anyukákon a túl hosszan párnázott derékpánt teljesen körbeér a derékon, így nem húzható maradéktalanul feszesre, ugyanígy csatos eszközöknél a vállpánt párnázottságának hossza is fontos, hogy azt megfelelően a hordozó személyre lehessen igazítani (ne legyen túl laza, ne nyomjon hónaljban a párnázás vagy ne vágjon a heveder).

A túl keskeny, vagy puha derékpánt kevésbé tudja a baba súlyát a hordozó személyre átvezetni és eloszlatni.

A fenti szempontokat a babát hordozni kívánó összes személynél érdemes megvizsgálni - a derékpántok-vállpántok íveinek (kialakítás, párnázottság) is fel kell feküdnie a szülő vonalaira, más-más lehet a feszesre húzás határa is, valamint a gyermek súlyának kényelmes elosztása a különböző testalkatokon. Pl. a vállpánt hevedereinek body-ba kapcsolódásának iránya másképp mutat egy alacsony édesanyán, mint egy vállas, magas édesapán - utóbbit akár vághatja is hónaljban.

Alapanyagok
A fix derékpántos hordozók készülhetnek erős vászonszövött vagy sávoly anyagból, akár pamutvászon dekorral, ám a legnépszerűbbek mégis a szövött kendőből készült, úgynevezett kendős eszközök.

A hordozókendő használatával ellentétben a formázott hordozóeszközöknél nem valósul meg a sávonkénti meghúzás, illetve szabott, vagyis gyengített elemekből varrják, s emellett a terhelés is ugyanott lép fel minden alkalommal, így fontos, hogy strapabíró anyagot válasszunk. Ezenkívül egyéb erőhatásoknak is meg kell felelni, tehát nem elegendő csupán a kendő, mint alapanyag használata.

Béleltség
Hogy nagyobb súlyt hosszabb távon bírjon a kendős hordozó, szükségessé válik a sávolykötésű anyaggal történő megerősítés közbeiktatása, illetve az erősen igénybe vett, dörzshatásnak kitett felületek (pl. pántbelsők) sávollyal, erős keresztsávollyal helyettesítése. Varratás előtt mindenképpen konzultáljunk és pontosítsunk a gyártóval a felhasználni kívánt kendő típusáról, összetételéről, szövésmódjáról, előéletéről stb.!

Ha nincs bélelve a hordozó, azaz nincs sávolyerősítés a két kendőréteg közt a body-ban, nagyobb súlynál a baba popsija alatt kiöblösödhet az anyag. Ezzel a gyermek medencéje lejjebb kerülhet, így dupla nyújtóerőnek kitéve a csípőízületet: nem csak kifelé a széles terpesztésből adódóan, hanem felfelé is.

Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan hordozók, melyek a fenti sávolykötésű anyaggal való megerősítésen túl plusz bélést kapnak - akár a teljes body felületét tekintve, akár csak a body szélén, mely akár egy vastagabb flíz anyagot is jelenthet. Ez a vatelin anyag télen melegen tart, ám nyáron melegíti a babát!

Alvócsuklya
A fent említett kiegyenesedő gerinc, valamint a törzs pontról pontra való megtámasztásának hiánya okozza a fix derékpántos, s így csatos eszközökben elalvó gyermek fejének hátrabicsaklását.

Emiatt a formázott hordozók döntő többségén alvócsuklyát is elhelyez a gyártó, melyet bevarrással, gombokkal/patentokkal, megköthető zsinórokkal rögzít a body-ra, melyet a hordozó személy rövidebb-hosszabb pántokkal tud rögzíteni a hordozó vállpántján, ha elaludt a baba.

Alvócsuklya típusok:
- lapcsuklya: négyzet/téglalap alakú, fixálja a baba fejét
- manócsuklya: csúcsos, az alvó baba fejének, elhelyezkedésének, esetleges alvás közbeni mozgásának több teret enged.

Mellkaspánt
A mellkaspánt fontos kiegészítő lehet a csatos hordozón, de fontos megemlíteni, hogy a biztonságot önmagában nem garantálja! Elöl- és hátonhordozáskor annak összecsatolásával rögzíthetők a vállpántok a megfelelő helyen a vállunkon, így megelőzve azok lecsúszását, de a hordozó feszesre húzását nem pótolja!

Egyéb kiegészítők
Érdemes megvizsgálni azt is, hogy milyen plusz praktikus kiegészítők vannak a hordozón, legyen az akasztó, gumik az épp nem használt hevedereknek, a vállpánt párnázottságának kényelmes elhelyezését biztosító állítási lehetőség (létracsat a vállpánt felső body-ba kapcsolódásánál).

 
(forrás: ZBK)

Tanúsítvány
Felmerülhet még, hogy egy-egy gyártmány rendelkezik-e bevizsgálási tanúsítvánnyal. Ez a kérdés több tényezőből állhat: az alapanyagoknak (textil, heveder, csat stb.) vagy magának a kész hordozónak van-e minősítése. Előbbiről általában a gyártók a beszállítóiktól kérnek igazolást (GOTS, Oeko-text, TÜV stb.). Utóbbinál viszont kérdés, hogy milyen szervezet, milyen szempontok szerint vizsgálta, ha vizsgálta-e egyáltalán, nem csak egy megvásárolható elismerés, mely mögött nem áll valódi ellenőrzés, illetve szakmai tartalom. Erre általában csak a nagyobb tőkével rendelkező - általában külföldi - gyártóknak van fedezete.

Hordozási módok
Csatos hordozóban általában elöl és háton hordozunk.
Egyes csatosokat lehetséges csípőn is használni - ekkor a vállpántok body-ba való kapcsolódása általában csattal valósul meg, így keresztbe csatolással a babát a szülő az oldalán is hordozhatja. Ekkor a vállpánt a hordozó személy nyakának-vállának találkozásánál fut, érdemes erre figyelni!

Amennyiben adott a vállpánt kicsatolási lehetősége, elölhordozáskor a vállpántokat keresztezhetjük a hordozó személy hátán.

(forrás: Pinterest)

Látható, hogy a család számára megfelelő fix derékpántos hordozóeszköz kiválasztásánál rengeteg szempontra oda kell figyelni. Sokszor nem egyszerűbb a használatuk, mint a szövött kendőké, hiszen a sok-sok heveder megannyi állíthatósági lehetőséget rejt magában - a lazán viselt, nem megfelelő testtájakra terhelő eszközök sajnos számtalanszor jelentik a hordozás végét a fájdalom, kényelmetlenség miatt, a túlfeszülő hevederek pedig rongálhatják a hordozó felépítését.

Itt szeretném felhívni ismét a figyelmet arra, hogy a baba anatómiai szempontjai szerint semmiképpen, de sok esetben a szülők számára sem feltétlenül a csatos hordozó a legkényelmesebb megoldás - még kirándulás esetén sem.

Próba
A legtöbb esetben azt javasoljuk, hogy a család vásárlás előtt lehetőség szerint szakszerű segítséggel próbáljon, vagy kölcsönözzön, hogy végül a számukra a legmegfelelőbb hordozóeszközt tudják megvenni.
Ha kikölcsönöz a család egy hordozóeszközt, több napon át ismerkedhet a használatával, az eszköz nyújtotta lehetőségekkel a különböző, rájuk jellemző élethelyzetekben. Mindezt anélkül, hogy akár több tízezer forintot rászánna egy ki nem próbált, ismeretlen hordozó túl korai megvételére, így spórolnak is.
Vásárlási döntés előtt vegyük figyelembe, hogy a kölcsönzött hordozók paraméterei sok esetben eltérhetnek a piacon megtalálható, azonos márkájú és típusú, újonnan készült hordozóktól, hiszen a babahordozás, illetve hordozókészítés egy dinamikusan fejlődő terület!

Vándor
A gyártók, számos facebook-os csoport vagy hordozási tanácsadó foglalkozik a standard hordozók mellett akár egyedi, ritka eszközök vándoroltatásával, hogy minél többen - értelemszerűen különösen azok, akik nem jutnak el valamiért hordozóklubba - megismerhessék az egyes típusok előnyeit-hátrányait. A klubok is gyakran csatlakoznak teszteléshez, esetlegesen a gyártók csak számukra állítanak össze bemutató csomagot. Érdemes keresni ezeket a lehetőségeket!

Az eszköz kiválasztása kapcsán, annak és beállítási lehetőségeinek alapos megismerése mellett a baba biztonságos, önálló, helyes felvételét, levételét is szükséges elsajátítani.
Érdemes elmenni hordozós klubba vagy hordozási tanácsadótól személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadást kérni, kipróbálni a hordozóeszközöket.

A következő részben alaposabban foglalkozom a csatosok közötti méretválasztással, felvételi- és beállítási lehetőségeivel.

Szerző: Török Ági, Zuglói Babahordozó Klub