2018. augusztus 1., szerda

Koraszülött babák hordozása

A hordozás anatómai vonatkozásait figyelembe véve, most nézzük meg milyen szempontokat kell szem előtt tartani koraszülött babák hordozásakor.

A koraszülött baba jellemzői
Hazánkban a koraszülés minden tizedik kisbabát és édesanyát érinti.
Koraszülöttnek neveznek minden olyan újszülöttet, aki a terhesség 24-37. hete között jön világra, ezen belül kissúlyú a 2500 grammnál kisebb súllyal, igen kis súlyú az 1500 grammnál, extrém kissúlyú az 1000 grammnál kisebb születési súlyú újszülött.

Koraszülés okai
- anyai okok:
életkörülmények
testi-lelki traumák
várandósság szövődményei
anyai betegségek, fertőzések
genetikai betegségek
korábbi többszörös abortusz stb.

- magzati okok
fejlődési rendellenességek
méhen belüli fertőzések
ikerterhesség
méhlepény működési elégtelenség, autoimmun betegségek
magzatvíz mennyiségének eltérései stb.

A koraszülött babák koponyája viszonylag nagy. Bőrük vékony, érzékeny, ráncos.
A bőr alatti barna zsírszövet még nem fejlődött ki, ezért hőszabályozásuk nagyon instabil, testhőmérsékletük ingadozhat. Izomzatuk fejletlen, hipotón az izomtónusuk. Keringésük éretlen, alacsony a vérnyomásuk, tüdejük, légzőközpontjuk fejletlen.
Szopási, nyelési zavarok is előfordulhatnak.
A koraszülött babák érzékenyek a fényre, zajra, sőt akár az érintésre is.
Gyenge az immunrendszerük, emiatt fogékonyabbak a fertőzésekre.

(fotó: Szegvári Bori)
A kengurumódszer
A kengurumódszer (KMC – kangaroo mother care) korai, megszakítás nélküli és hosszan tartó bőrkontaktust jelent a baba és (elsősorban) az édesanya közt. A szülők mellkasán, az ő testhőjüktől átmelegedve, a baba hőmérsékletét az optimális szinten lehet tartani, ezzel a baba több energiát fordíthat a gyarapodásra, növekedésre.
A koraszülött babák etetése nem egyszerű feladat, de a kengurumódszer hatása a szoptatásra rendkívül jó hatással van: az anyukák nagyobb arányban kezdik szoptatni a kisbabát, hazaadáskor is nagyobb arányban szoptatnak kizárólagosan, illetve a szoptatási időszak is hosszabb. A baba folyamatosan a mellek közelében van, érzi az anyatej illatát és bármikor szopizhat is.
A testkontaktusban részesülő baba légzési frekvenciája, légzése, oxigénellátása és -felhasználása, vércukorszintje és általános viselkedése kiegyensúlyozott.
A kengurumódszer alkalmazásakor a kicsi biztonságban érzi magát, hisz ismerős hangok és illatok veszik körül, így többet alszik, ezzel is energiát spórol.
A nyálból kimutatható kortizol-szint (stresszhormon) jelentősen alacsonyabb, ha a baba kengurumódszerrel megkapja a folyamatos testkontaktust a szüleivel.

Hipotermia, hipoglikémia, szepszis, apnoé (légzéskimaradás) szem- és tüdősérülés/károsodások is ritkábban lépnek fel a kenguruzással.
A császármetszéssel szült anyák fájdalma is kisebb mértékű, ha a babájával bőr-bőr kontaktusban lehetnek. Az édesanya kompetenciaérzése nő, hisz ő gondoskodik babájáról.
A kengurumódszer erősíti a kötődést anya és gyermeke között.

(fotó: Török Ági - kenguru-módszer)
A kenguru módszer ugyan nem igényel semmilyen (hordozó)eszközt, ám léteznek kifejezetten erre a célra készült segédeszközök. Ezeket a kórház biztosítja a szülők számára. Nagyon fontos, hogy nem használhatók a baba biztonságos hordozására, kifejezetten kenguruzáshoz alkalmazhatók. Négyféle méretben, különböző színekben, hosszú- vagy rövidujjas verzióban gyártják, a Didymos cégtől lehet vásárolni vagy kölcsönözni ezeket az eszközöket.



Koraszülött baba hordozása
A koponya, a gerinc, a medence és lábak szoros kapcsolatban vannak egymással (a gerincet a lábakkal a medence, a medencét és a gerincet pedig a keresztcsont és a szakroiliákális ízület köti össze). Az egyik elmozdulása hatással van az összes többire.
A csecsemő fejlődésben lévő gerince nagyon érzékeny. A gerinc melletti és a hát többi izma fejletlen. A mozgásfejlődés (fej emelgetése, felülés, felállás, járás) következtében fentről lefelé haladva alakulnak ki gerincében a görbületek és erősödnek a gerinc melletti izmai is.
Tény, hogy a csípőfejlődés szempontjából az az optimális lábtartás, ha a baba lábai enyhe terpeszben vannak (60-90 fok) és a térdei fel vannak húzva a saját köldöke magasságáig (110-120 fok).
Amíg a baba nem tudja önállóan tartani magát, ameddig nem kellően erősek a gerinc melletti izmok, érdemes olyan hordozóeszközt választani, ami képes a gerincét csigolyáról csigolyára ill. a törzsét pontról pontra támasztani, illetve a csípőízület szempontjából fontos optimális terpesztő guggoló lábtartást fixálni.

Nicole Rudolf munkája alapján


(forrás: endoprotezis.hu)
Mit várunk egy hordozóeszköztől, ha koraszülött babát szeretnénk hordozni?
● finoman támassza meg a baba gerincét teljes hosszában az élettani C görbületben,
● stabilan, pontról pontra ölelje körül a baba törzsét,
● combjait teljes hosszában, egészen a térdhajlatokig támassza alá,
● biztosítsa az enyhe terpesztést, a köldökmagasságig felhúzott térdek helyzetét.

Nagyjából 1500g felett lehet elkezdeni a koraszülött baba hordozását - alapvető biztonsági szabályokat betartva.
A koraszülött babáknál rendkívül fontos a kötések feszes, precíz kivitelezése és az optimális terpesztett guggoló lábtartás biztosítása (enyhe terpesztés (akár teljesen zárt combok), köldökig felhúzott térdek). Szövött kendőben, kenguru kötésben vagy karikás kendőben javasolt a koraszülött kisbabák hordozása, mert ezekben megvalósítható az élettani, tehermentes testtartás. Fontos, hogy olyan egyrétegű kötésben legyen a baba, ahol az arca mindig látható (így a stresszjeleket azonnal észlelhetjük), és gyorsan ki lehet venni őt a kendőből.

Stresszjelek:
- megnövekedett vagy nagyon lelassult pulzusszám
- sápadt, kékes, márványos bőr
- a száj-orr-homlok háromszög kékes elszíneződése
- a baba grimaszol, ráncolja a homlokát
- csuklás, ásítás
- hideg, ragadós izzadság
- a baba szétfeszíti az ujjait
- szorosan behúzza a karjait, lábait
A rugalmas anyagú hordozóeszközök nem alkalmasak koraszülött babák hordozására! A rugalmas anyagot nem lehet sávonként feszesre húzni, így nem tudja a baba gerincét csigolyáról csigolyára alátámasztani. Kötéseikkel nem lehet teljes mértékben biztosítani az élettani, tehermentes testtartást. (Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a rugalmas kendő használata indokolt lehet.)

A koraszülött babáknak ajánlott kendők keresztsávoly vagy gyémántsávoly szövésűek és keskenyebbek, mint a standard kendők, így kevesebb kendőanyag kerül a térdhajlatokba. Speciális hordozási tanácsadóktól kölcsönözhetők koraszülött babáknak készült hordozókendők.

Speciális hordozási tanácsadók
A különleges esetekre szakosodott tanácsadók az alapképzésen túl külön képzésben részesültek a koraszülött-, illetve valamilyen rendellenességgel született kisbabák, valamint mozgásukban, látásukban stb. akadályozott szülők különleges helyzetével kapcsolatban is. Ha bármilyen, a hordozást befolyásoló probléma merül fel, szaktudásukkal, tapasztalatukkal és a birtokukban lévő speciális hordozóeszközeikkel segítik a családot.

Ha a család szeretne hordozni, akkor mindenképpen kérjék ki a szakorvos véleményét! Ha szükséges, a hordozási tanácsadó rész vesz a kezelőorvossal, gyógytornásszal, konduktorral stb. való találkozón, konzultáción.

A különleges hordozási igényekre szakosodott hordozási tanácsadó rendelkezik megfelelő hordozóeszközökkel és speciális demóbabákkal, amelyekkel segíti a különleges hordozási igényű családokat. A legtöbb esetben az eszközöket díjmentesen egy bizonyos időszakra kölcsönözni is tudja a család részére.

A tanácsadó és a család közötti kapcsolat, a tanácsadás menete a különleges helyzetre való tekintettel több alkalmas, az utánkövetés is hosszabb lehet. Személyes tanácsadás alkalmával a szülők koraszülött méretű demóbabával gyakorolhatnak.

(fotó: ZBK - egyéni tanácsadás a család otthonában)
Forrás:
www.mellettedahelyem.hu
www.koraszulott.com
www.facebook.com/groups/csaszarvonal/ 
www.who.int/elena/titles/kangaroo_care_infants/en/
Tina Hoffmann előadása az I. Magyar Babahordozó Konferencián

Egyéb olvasnivaló a témában:
W. Ungváry Renáta: Zsebibabák

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub