2022. február 24., csütörtök

A kompetens kisbaba

Az újszülött más emlősállatokkal összehasonlítva biológiailag sokkal éretlenebbül jön a világra, jóval hosszabb ideig szorul szerető gondoskodásra. Mégis fontos tény, hogy a korábbi szemléletmóddal ellentétben, a kisbaba nem csupán egy magatehetetlen, passzív befogadóként van jelen a megszületése után, a méhen kívüli életében.

A kompetens szó azt jelenti, hogy valaki valamiben illetékes, szakértő vagy jogosult valamire.

Miben kompetens egy csecsemő? Miben illetékes, mire jogosult, miben szakértő a kisbaba?

Járjuk körbe a témát!

Az újszülött a megszületése pillanatától aktívan felveszi a szüleivel a kapcsolatot: rájuk néz, grimaszol, érzi az illatukat. Megtalálja illat, szín és forma alapján az anyamellet, szopizni kezd. 

- Az újszülött lát. Legélesebben kb. 20 cm-re levő dolgokat látja. Színeket lát. A távolságot is érzékeli. Kedveli az emberi arcokat, illetve a kontrasztos mintákat.
- Az újszülött hall: az édesanyja hangja a legédesebb a világon! Meg tudja különböztetni az emberi hangot, a gépi hangtól. Megismeri a pocakban hallott meséket, énekeket.
- Az újszülött érzi az ízeket, illatokat. Az ízlelőbimbók a magzati élet 15. hetében alakulnak ki. A magzat sok magzatvizet nyel, a mama által elfogyasztott táplálék ízét érzi, bizonyos ízeket jobban preferál, mint másokat, és az édes ízeket részesíti előnyben. Megszületésük után a babák megtudják különböztetni az édesanyjuk tejét, más anya tejétől. Az édes ízeket előnyben részesítik. A magzat már az anyaméhben kezd szagolni. A magzatvíznek nemcsak íze, hanem illata is van, az anya által elfogyasztott táplálék illatát és ízét hordozza. A baba a magzatvizet belélegzi és lenyeli, melynek illata nagyon hasonló az anyatejhez.
- A csecsemők képesek a keresztmodális észlelésre: ez egy olyan folyamat, ahol a különböző észleléseket egymással kapcsolatba tudja hozni a baba. A látás, hallás, tapintás útján származó észleléseket koordinálni is tudja.
- Az újszülött érzelmeiben differenciált: képes az érzelmei kifejezésére: érdeklődik, kíváncsi, csodálkozik, sőt viszolygást is mutathat. Egy hónaposan már örülni is képes, kicsit később már szomorú, akár dühös is tud lenni.

Az újszülöttet, pici csecsemőt a reflexei is segítik:
  • Moro reflex (átkaroló reflex): a reflex jelenléte az egészséges idegrendszeri fejlődés része. Gyakran ébreszti vele a babát, ezzel védi a hirtelen csecsemőhalál kockázatának kialakulása ellen, illetve a gyarapodását, a gyakori szopást/evést támogatja
  • markoló-szopó reflex: ha a baba tenyerét lágyan megnyomkodjuk, akkor a fejét elfordítva kinyitja a száját és szopó mozdulatokat végez
  • szopó és szívó reflexek: a nyelés-szívás-légzés koordinációja
  • fogó reflex: ha a csecsemő tenyerére az ujjunkkal nyomást gyakorlunk, akkor ő erősen megszorítja azt
  • kereső reflex: ha megérintjük a baba száját, arcát akkor az inger felé fordítja fejét, kinyitja a száját és szopó mozgásokat végez
  • nyelv és nyelés reflexek (pl. nyelés, öklendezés, nyelv kilökése, harapás)
  • mosoly: a magzat már az anyaméhben mosolyog, bár ezek még reflexmosolygások, korántsem szándékosak, később válik csak tudatossá, a kommunikációja részévé
Most nézzük meg, hogy milyen kommunikációs eszközöket használ a kisbaba!

- sír: a babasírás teljesen természetes jelenség. Kommunikációjuk e típusával jelzik, ha valami nem stimmel, ha valami fáj, ha segítségre szorulnak. A kisbabák sírásának rengeteg oka lehet: éhesek, szomjasak, fáznak vagy melegük van, fáj valamilyük, álmosak vagy mert magányosak és ölelésre vágynak stb. A sírás kommunikáció, nem manipuláció! A kisbaba nem tud hisztizni!

- használja a kezeit: a taktilis érzékelés a bőrfelületünkkel történő ingerfelvételt és ismeretszerzést jelenti (érintés, fájdalom, hőmérséklet, illat stb.). A kisbaba hallása, látása még nem elég fejlett, számára nagy jelentőségű az érintés, a testkontaktus. A bőr az egyik legérzékenyebb szervünk. Minden négyzetcentiméterén rengeteg idegvégződés található, amelyek segítségével fontos információk jutnak el az agyba a környezetünkről, az érintésről, a hőmérsékletről és magunkról is. A kezecskéit használva jelezheti az éhséget, de azt is, hogy már jóllakott. Szopizásnál a kezeivel segít megtalálni a mellet: felméri a távolságot, majd segíti a mellet a szájába vezetni. Szopás közben nyomogatja a mellet, evvel segítve stimulálja azt, elősegítve a tejleadó reflex kiváltását. Öklét, ujjait a szájába veszi, szopogatja: így tanulja megnyugtatni magát, ismerkedik a testével, majd a tárgyakkal.

- mosolyog: magzatként az anyaméhben már mosolyog, megszületése után ez még nem szándékos. A tudatos mosolygáshoz a látás, az agy, az idegrendszer összehangolt működése szükséges. Rájön, hogy a mosolygást a szüleivel való kapcsolatfelvételre is tudja használni. Később tudatossá válik, rájön arra is, hogy az érzelmei kimutatásával közvetlen hatást tud gyakorolni a szüleire.


A fentiekből láthatjuk, hogy a csecsemő szakértő a saját szükségletei jelzéseiben, illetékes abban, hogy a saját igényeit megmutassa és érvényre juttassa, jogosult, hogy a szülei ezekre figyeljenek és ezeket minél hamarabb kielégítsék.

Figyeljünk a babára, jelzéseiben teljes szívvel bízzunk és mindig vegyük nagyon komolyan őket!

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub