2024. május 23., csütörtök

Kérdések és válaszok #9

“A hordozási tanácsadó szerint csak a kendőt használhatom, mert az az optimális. Az engedékenyebb vagy a szigorúbb elvek szerint hordozzak?”

Nem mindegy, hogy a hordozási tanácsadó milyen szempontok alapján fogalmazza meg a tanácsait: figyelembe veszi-e az adott baba születésének körülményeit, korát, mozgásfejlődési szintjét, aktuális állapotát (pl. esetleges izomtónus-eltérés, csípő-probléma stb.), a család mindennapjait, élethelyzetét, ismereteit a hordozásról, a hordozóeszközökről.


A tanácskérés előtt, ha van lehetőség, tájékozódjunk a kiszemelt oktató szemléletéről, képzettségéről, referenciáiról, tapasztalatáról, felkészültségének naprakészségéről. Érdemes szem előtt tartani, hogy egyes tanácsadók, hordozóiskolák forgalmazhatnak, vagy akár maguk készíthetnek hordozókat, eszköztípusokat, mert ehhez igazodhat ajánlásuk is.

A szülők nézzenek utána maguk is alaposan a lehetőségeknek, kérdezzenek sokat.
A hordozási tanácsadó segíti a szülőket tájékozott döntésük meghozatalában, és azt tiszteletben tartja függetlenül attól, hogy végül hordozzák-e, és ha igen, milyen eszközben a gyermeküket. A babahordozás (vagy nem hordozás) minden család személyes ügye és felelőssége.