2020. augusztus 31., hétfő

Gyermekágyi időszak, vagyis a negyedik trimeszter

A szülés utáni kb. 6 hetet hívjuk gyermekágyi időszaknak. Ekkor az anya szervezete kipiheni a várandósságot, a szülést, feldolgozza testileg és lelkileg ezt a hosszú folyamatot.
Ez természetesen nem megy egyik-napról a másikra, sőt, az sem baj, ha nem megy minden egyből zökkenőmentesen!

Miért pont 6 hét?
Ez egy régi, bibliai történetre vezethető vissza, Mózes harmadik törvénykönyvének indítványai alapján került a nyugati kultúrába. Azt a bizonyos első negyven napot foglalja magába, amit a Biblia „tisztátalannak” ír le.

Régen…
Réges-régen (nem is olyan régen, az 1960-as évekig), a magyar népi hagyomány a szülést követő időszakot boldogasszony ágyának hívta.
A lefüggönyzött, elkerített ágy előkészítése a bába dolga volt. Ennek az elkülönítésnek egyrészt a rontás, szemmelverés elleni védelem volt a célja, másrészt a baba-mama egységének, háborítatlanságának a támogatása volt, nem utolsó sorban a szoptatás támogatása is kulcsfontosságú volt!
Hat hét teljes kiszolgálás járt a frissen szült anyának: a család, a rokonok, a barátok jöttek segíteni, takarítani, főzni, illetve komatálat készítettek. Szigorú szabályok is kötődtek a boldogasszony ágyához. Pl. tilos volt a kismamának a főzés, mosás, vasalás, sőt a látogatók fogadása is!


Cigánd, 1952


Radinát vivő csángó asszonyok (Déva, Magyar Néprajzi Lexikon)

Napjainkban…

Napjainkra sajnos ez teljesen megváltozott, átalakult.
Azzal, hogy a kisbaba megérkezik, a családi rendszer is változik: a nőből anya, a férfiból apa, illetve a kisgyermekből testvér lesz. Ez - az első gyermek születése után - egy életciklusváltás (normatív krízisnek nevezik). Fontos a rugalmasság, a és a nyílt, őszinte kommunikáció a családtagok között!
Átformálódnak a baráti kapcsolatok: vannak, akik elmaradnak, vannak akik megmaradnak.
Az apa szülési szabadsága igen csekély, a nagyszülők vagy messze élnek vagy még maguk is aktívak, dolgoznak, az édesanya nagyon gyorsan magára marad a babájával.

Ki segíthet ebben az érzékeny időszakban?
• nagyszülők (generációs szakadék lehet, előfordulhat, hogy elavult tanácsokat kap az anya)
• „fehérköpenyesek” (gyermekorvos, védőnő stb. - sajnos sokszor nem korszerű javaslatokat tesznek)
• alapítványok
• szoptatásban: szaktanácsadók vagy önkéntes segítők
• gyermekágyi segítők vagy dúlák (szülésre/gyermekágyra való felkészítő tanfolyamok)
• hordozási tanácsadó
• barátok, rokonok (pl. komatál)
• vásárlás-házhozszállítás, takarítás, ételrendelés
• internet, facebook csoportok

Nagyon fontos, hogy az első napokban, hetekben nagy családi-, baráti látogatásokkal ne zavarjuk meg az éppen összeszokó családot. Ez az időszak egyrészt az összeszokás, az összebújás, másrészt a tanulás időszaka is: a szülők megismerkednek a kisbabával, az édesanya gyakorolja a szoptatást stb. Ehhez pedig nyugodt légkör és minőségi idő szükséges.

Az anya teste és lelke gyermekágy idején
Az anya teste
A méh a kilenc hónap alatt kétszázszorosára nő, ez az átalakulás visszafelé jóval gyorsabb. A bőr, a bőr alatti kötőszövet és a hasizmok jelentősen kitágultak, több hónapot is várni kell, mire ezek visszaszerzik az eredeti rugalmasságukat. A belső szervek visszarendeződnek a helyükre.
A hüvely és a gát sérülhet a szülés alatt, ödémás (vizenyős, duzzadt) lehet. A sebgyógyulás (gátseb, császárseb) is több időt vesz igénybe.
Gyermekágyi vérzés: a méhlepény tapadásának helyén tenyérnyi seb keletkezik a lepény leválása után, fájdalmasan össze-összehúzódik a méh, így egyre kisebb lesz a seb. Ennek következtében nagyobb mennyiségű vér is távozhat a hüvelyen át. Ezeket az utófájásokat leginkább szoptatás közben érezheti a kismama, ám a vérzés fokozatosan váladékká válik, majd kb. a hatodik hétre megszűnik. A várandósság alatt, illetve a tejbelövellés hatására a mell mérete megnő, a mellbimbó érzékennyé válik.


Továbbá előfordulhat még:
· aranyér
· vizeletcsepegés (inkontinencia)
· szédülés, ájulás

A pihenés, a regenerálódás természetesen nem azt jelenti, hogy egész nap az ágyban kell feküdnie az anyának. Mozgásra, sétára a friss levegőn mindenkinek szüksége van, a kismamának és az újszülöttnek sem esik semmi baja a szabad levegőn! Bátran ki lehet vinni őt magunkkal!
Az intimtorna, hasregeneráló gyakorlatok, a császárheg kezelése sokat segíthet a felépülésben.

Az anya lelke
Érzelmi hullámhegyek, -hullámvölgyek váltakoznak, a határtalan boldogság helyét pillanatok alatt felvállthatja a félelem, a kétségbeesés, az aggódás.
Ez teljesen normális jelenség, baby bluesnak nevezik, a szülés utáni pár napban fordul elő. Hangulati ingadozások, eufória és sírás váltogatja egymást, nem jelez további problémát.

Szülés utáni depresszió további fajtái
· A posztp. depresszió a szülés utáni 1 év alatt bármikor előfordulhat. Komolyabb tüneteket lehet felfedezni: akár pánikroham, halucinániók, a babával szembeni közömbösség, az ő mechanikus gondozása. Itt már közbe kell avatkozni, szakszerű segítséget kérni az anya számára.
· Poszpartum pszichózis: az első 3 hétben alakulhat ki, a többedik gyereknél is előfordulhat, azonnal be kell avatkozni, kórházi kezelés szükséges!
· Poszp. posztraumas stressz szindróma pl. traumás szülés, életveszély megélésekor alakul ki.
· Vannak olyan depressziós szindrómák is, melyek gyermekkori bántalmazásból, saját szülővel való kapcsolat vonatkozásából, koraszülés kapcsán vagy abból fakad, hogy az anya nem kapott megfelelő információt és támogatást a kisbabás életről, élethez.

Érdemes még a kisbaba megszületése előtt szülés-, gyermekágyas felkészítőkön részt venni ill. a kicsi megszületése után, ha szükséges, szakember segítségével szülésfeldolgozó terápiákat igénybe venni. Persze az is fontos lenne, hogy az anyának legyen segítsége szülés után, ne maradjon egyedül! A szoptatásnak, hordozásnak (testkontaktus) nagy szerepe lehet a test és a lélek gyógyulásban is!
Az alváshiánnyal is meg kell ismerkednie az anyának, a kisbaba éjszaka is többször ébred, szopizni szeretne. A családoknak a nyugati társadalom által hangsúlyozott merev elveket rugalmasan kell kezelnie, sőt, ha szükséges, el is lehet ezeket engednie (időhöz kötött szoptatások/etetések, külön babaszobában kiságyban alvó baba stb.). Az ember az egyetlen emlős, aki ezen nyomások hatására képes elszeparálni magát a saját utódjától, a kisbabájától.
Fontos, hogy a kismama megtalálja a korszerű információkat a kisbabájáról, az ő gondozásáról (szopizás, alvás, sírás, szükségletek stb.), mert sajnos nagyon sok helyen kéretlen, korszerűtlen tanácsokkal találkozhat. Az anya, a család a kompetens, minden a kisbabájukat érintő kérdésben, döntésben. Ezt érdemes tudatosítani, megerősíteni.
Tanuljunk meg nemet mondani, tanuljunk meg segítséget kérni, ha szükségünk van rá! Ne tekintsünk kudarcként arra, hogy másra támaszkodunk!

Mi tud segíteni a szülés utáni időszakban?
· Naponta akár többször is lehet zuhanyozni, a gát környékét, a császársebet is!
· Olykor jóleshet ezen tájékok hűtése, jegelni is lehet.
· hegkezelés, gyógytorna, mozgás (pl. Császárvonal)
· gyógy(gát)párnán (pl. úszógumi) ülni
· fekvés, pihenés, mozgás, séta
· egészséges táplálkozás (nincs tiltólista!)
· rokoni, baráti segítség (még a szülés előtt meg lehet beszélni, kinek mi lesz a feladata): pl. a háztartásban, étel-, bevásárlás rendelés, komatál készítése

Az újszülött teste és lelke - a kisbaba élettani szükségletei
Ahhoz, hogy megértsük, hogyan „működnek” a kisbabák, egy kicsit vissza kell tekintenünk a magzati életbe…
Ha ezeket megértettük, akkor könnyebben fogunk boldogulni majd az első hetekben.



A magzat az anyaméhben az idő 95-98%-át alvással tölti, folyamatos mozgásban van: a baba saját magát is mozgatja, illetve az édesanyja is ringatja őt a saját mozgásával (alvás közben sem mozdulatlan a magzat). Szüntelenül hallja a mama szívdobogását, a kívülről jövő zajokat is. Állandóan érintésben, simogatásban, sőt masszírozásban van része az egyre szűkülő pocakban. Nem fázik, nincs melege, hiszen odabent állandó a hőmérséklet. Kilenc hónapon keresztül a mamája segíti őt az elalvásban és vele alszik szoros testkontaktusban.


Mire van tehát szüksége a kisbabának, miután megszületett annak érdekében, hogy biztonságban és szeretve érezze magát?
· hogy igény szerinti szophasson (pici a gyomra, az anyatej gyorsan emésztődik)
· hogy mindig testkontaktusban legyen a szüleivel
· hogy folyamatosan a szüleivel lehessen (társas lény!)
· hogy szeretve legyen
· hogy válaszkészen gondoskodjunk róla: sírására, jelzéseire azonnal reagáljunk
· hogy segítsük az (el)alvásban
· hogy melegítsük vagy szükség esetén hűtsük (labilis hőszabályozás)
· hogy tisztán, szárazon tartsuk (ürítés)


I. Igény szerinti szoptatás - biológiai norma
Emlősök vagyunk: a szoptatás a csecsemő gondozásának és táplálásának a biológiai normája! Az anyatej mindig az optimális táplálék a csecsemő számára (összetétele mindig a kisbaba igényeihez igazodik).
A szoptatás nem csak az anyatejes táplálást jelenti! A szoptatás multifunkcionális tevékenység: rengeteg szükséglet kielégítésére szolgál, nem csak az éhség csillapítására! A szoptatás a baba és a mama közötti kommunikáció szerves része.
Első napok: a kolosztrumot (előtej) a kisbaba első védőoltásának is nevezik. A kolosztrum bevonatot képez a baba bélcsatornájának a felszínén, így védi a szervezetet a kórokozók bejutása ellen. Ha a pici vizet vagy teát is kap, akkor ennek a jótékony bevonatnak egy részét a folyadék lemossa, emiatt az anyatejen kívül másra nincs szüksége a babának! A kolosztrum mennyisége kicsi, ez pont megfelel a baba kicsi gyomrának, illetve éretlen veséinek.


(forrás: anyatejut.hu)

Tejbelövellés: a szülés után, a placenta távozásával, olyan hormonok szabadulnak föl, melyek hatására a szülés utáni 36-96 órával megjelenik a bőséges tejtermelés (császárműtét esetén is)!

A tejbelövellés tehát hormonhatásokon múlik, a tejtermelés viszont az elfogyasztott tej mennyiségétől függ. Tehát minél többet, minél gyakrabban szopizik a baba, annál több tej fog termelődni. Ennek érdekében fontos a baba igény szerinti, kizárólagos szoptatása.
Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtartama a kisbaba szükségleteihez igazodik (nem órához vagy könyvhöz) - a kisbaba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy mikor szopott utoljára. A kizárólagos szoptatás pedig azt, amikor a baba az anyatejen kívül nem kap mást, nem használnak cumit, cumisüveget sem.

Cumi-mellbimbózavar: a cumival, az etetőcumival és a bimbóvédővel összefüggésbe hozható szoptatási problémák összességét nevezzük cumizavarnak. Ennek oka az anyamell és a műanyag eltérő tulajdonságai és eltérő viselkedésük a baba szájában. A cumi, a cumisüveg használata a természetes folyamatokba avatkozik bele. Rövidíti a baba mellen töltött idejét, ezzel veszélyezteti az anyatej termelődését, a baba megfelelő gyarapodását. A babáknál tapasztalható az orális imprinting, ami azt jelenti, hogy ha anyamellet kap, akkor megfelelően vésődik be a szopizás technikája. Ha mást is szopik, pl. cumisüveget, cumit, az megzavarhatja őt, és elkezdhet rossz technikával szopni, ami vagy nem hatékony, vagy fájdalmat okoz az anyukának (pl. kisebesedett mellbimbó), vagy akár a kettő együtt is előfordulhat. A mellbimbó szopás közben a kisbaba torkáig hátranyúlik, a cumi erre a megnyúlásra nem képes. Ahhoz, hogy a cumisüvegből folyjék a folyadék, ahhoz a babának rá kell harapni. A ráharapás a mellen fájdalmas. A mellet a babának fejnie, a cumit viszont szívnia kell. Az anyamellnek van tejleadó reflexe, a cumisüvegnek nincs. Ha a baba rájön, hogy a cumisüvegből folyamatosan és egyenletesen jön a folyadék, az anyamellből pedig szakaszosan (a tejleadó reflex miatt időnként erősebben, időnként pedig gyengébben), ezért elutasíthatja az anyamellet, a baba elkezdheti a cumit előnyben részesíteni. Van olyan baba, akinél nem okoz zavart a cumi, viszont van olyan is, akinél a szoptatás végét jelentheti az üveges pótlás és/vagy a játszócumi használata. Nem tudhatjuk előre, hogy kinél okoz problémát az etetőcumi, a cumisüveg, ezért célszerű úgy tekinteni rá, hogy minden babánál megvan rá esély.

Kérjük szoptatási tanácsadó segítségét!

II. Testkontaktus
A testkontaktus, az érintés élettani szükséglet, egész életünk folyamán rendkívüli fontossággal bír! Rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, oldja a stresszt, csökkenti a fájdalomérzetet, gyógyít, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. A baba megtapasztalja a szeretve levés, a biztonságérzet érzését. A simogatás, az érintés boldogsághormonokat (pl. oxitocin) termel.
Alternatíva lehet a baba hordozóeszközben hordozása is.


Hordozás gyermekágy idején - újszülött baba hordozása
· A baba a megszületése után azonnal, akár a 0. perctől hordozható
· A kisbaba számára a hosszú szövött kendőben vagy karikás kendőben való hordozás az optimális, ezekkel valósítható meg számára az élettani, tehermentes testtartás, valamint a optimális gerinc-, és csípőfejlődés támogatása.
· lehet ülve is kötni
· lehet együtt pihenni, aludni a hordozókendőbe kötött kicsivel (a baba biztonságban van, nem gurul le a mama testéről)
· császár műtét után olyan kötéseket alkalmazzunk, amik a sebet elkerülik
· törekedjünk kötés közben és után is a természetes testtartásra
· óvatosan, fokozatosan ismerkedjünk a hordozással, mindig figyeljük a testünk jelzéseit!
· hordozhat a többi családtag is (apa, nagyszülők, nagyobb testvérek is stb.)

Kérjük (speciális) hordozási tanácsadó segítségét!

III. Társas l
ény
Evolúciós szempontból három nagy félelme van az embernek:
· nagy tér
· egyedüllét, magány
· sötétség

Az ember társas lény, a kisbaba is az!
Ennek értelmében, a baba mindig legyen mindig ott, ahol a családi élet zajlik. A pici babának nincs szüksége külön szobára, külön kiságyra! Hiszen az éjszakai kötődés szükséglete még magasabb, mint a nappalié.
Ráadásul az éjszakai szoptatások rendkívüli fontossággal bírnak! Hatással vannak a baba megfelelő gyarapodására, az anyatej termelődésére is.

IV. Válaszkész gondoskodás
A válaszkész gondoskodás azt jelenti, hogy a kisbaba jelzéseire mindig reagálunk: figyelünk a jelzéseire és ezekre azonnal, adekvát választ adunk. A testi és érzelmi szükségletek kielégítése egyaránt fontos!

A válaszkész szülői gondoskodás magában foglalja:
· éjjeli-nappali gondoskodást
· igény szerinti szoptatást
· azonnali reagálást a baba sírására
· segítséget az (el)alvásban
· a szigorú napirend elengedését, a baba saját ritmusára figyelést (babának nincs időérzéke, nem ismeri az órát)
· nem sürgeti a baba egyéni fejlődési ütemét

A kisbabák alvása
A kisbaba az anyaméhben az idő 95-98%-át alvással tölti. Non-stop testkontaktusban van az anyukájával. Alvás közben folyamatosan mozog: vagy magát mozgatja vagy az anya mozgása ringatja vagy mindkettő egyszerre. Soha nincs csöndben, hiszen hallja egyrészt a belső hangokat (véráram, bélhangok), másrészt a kívülről érkező zajokat is. Kilenc hónapig az anyukája segítő őt az (el)alvásban.

Mivel segíthetjük tehát a kisbabánk alvását?
· testkontaktus (hordozás) biztosításával
· ringatással
· szoptatással (anyatej összetétele, szopómozgás)
· énekléssel, dúdolással, az élet hangjaival 


Nincs „rossz alvó” baba!
Hiszen az alvás érési folyamat: érik a kicsi idegrendszere is és érik az alvásciklusa is.
A baba alvásciklusa eltér a felnőtt ember ciklusaitól. A ciklusok közötti ébredéseket mikroébredéseknek nevezzük (1-2 perc hosszúak).
Mennyi alvásra van szüksége a kisbabának? Ez teljesen egyedi, változó! Több tényező is befolyásolhatja.
Mit jelent az alvástréning: az alvástréning módszeres, szándékos sírni hagyás. Ez pedig bizonyítottan hosszú távon árt a babáknak, kisgyerekeknek, mivel síráskor stresszhormon termelődik (kortizol), ami károsan hat az idegsejtek fejlődésére. A másik ok, amiért nem javasolt az alvástréning: a gyerekek, ha ébrednek és segítséget kérnek éjszaka, annak mindig oka van. A gyerek jelez nekünk: segíts! Ha erről sírni hagyással leszoktatjuk őt, akkor bizalmát veszti és nem jelez többé. Továbbra is fel fog ébredni éjszakánként az alvástréningen átesett baba is, ám csendben marad.
Az éjszakai ébredések hozzátartoznak a kisgyermek életéhez, kb. 3 éves korig teljesen természetes jelenség.

Biztonságos az együttalvás? Ez a biológiai norma!
Az UNICEF és az AAP (Amerikai Gyermekgyógyász Társaság) a baba legalább 6 hónapos, optimális esetben 1 éves koráig azt javasolja, hogy a kisbaba aludjon egy légtérben a szüleivel. A SIDS (hirtelen bölcsőhalál) esélye is csökkenthető ezáltal.

Testközelben vagy karnyújtásnyi távolságban a baba és a vele együtt alvó, róla gondoskodó szülő alvása finoman összehangolódik, így a baba olyankor kelti az anyát, amikor az pont a legkönnyen ébred, ezért kevésbé zavarja őt a pihenésben. A szülő testközelében alvó baba szívverése egyenletes, a légzése stabil és ritmikus, testhője állandó, a vér oxigén- és a vércukorszintje kiegyensúlyozott.

Természetesen a biztonsági előírásokat be kell tartani!



A bababoltok kínálata, a reklámok, sőt egyik-másik mesefilm is mind azt üzenik, hogy sok-sok minden nélkülözhetetlen a baba számára. Ezzel szemben az újszülöttek első és azonnali szükségletei csupán a testkontaktus és a szopás. Ezeket nem találjuk meg a boltok polcain... a kisbaba élettani szükségleteit nem tudjuk mindenféle „kütyükkel”, anyapótlék-tárgyakkal kielégíteni.

Miért sír a kisbaba?
A kisbabák sírásának rengeteg oka lehet. Mindegyik ok ugyanolyan fontos!
· szopizni szeretne
· ölelésre, ringatásra vágyik
· álmos, fáradt
· túl sok inger érte
· bepisilt, bekakilt
· fázik/melege van
· magányos
· megijedt
· fáj a pocakja (reflux, allergia)
· fogzik
· születés-élmény, napközben átélt események feldolgozása
· frontok, szuperhold, Napkitörés stb.

Elkényeztetem?
Szeretettel, gondoskodással NEM lehet elkényeztetni, elrontani, felkapatni a babát! Ha válaszolunk a baba jelzéseire, a sírására, ha ki vannak elégítve a szükségletei, akkor azt fogja megtanulni, hogy számíthat a szüleire, hogy érdemes megszólítani a világot, így alakul ki a bizalma a szülei felé, majd a tágabb környezete, a világ felé, megtapasztalja a szeretve levést ezeket felnőttkorában is kamatoztathatja majd a társas- és párkapcsolataiban. Önálló, önbizalommal teli, kreatív ember válhat majd belőle!

Tud a kisbaba hisztizni?
NEM! A tiszta gondolkodás képességéhez szükség van arra, hogy a glutamát nevű agyi vegyület megfelelően működjön a homloklebenyében - a glutamátrendszer az első életévben kezd kifejlődni.

Mit tehetünk rokonként, barátként a kismamáért a gyermekágyi időszakban?
· alkalmas, előre megbeszélt időpontban látogassuk meg
· kérdezzük meg, miben kér segítséget, ajánljuk fel pl. vasalás, mosogatás, teregetés, bevásárlás elvégzését
· vigyünk neki finomságot enni, inni
· hallgassuk értő figyelemmel
· támogassuk, vigasztaljuk, dicsérjük (apát is!)
· anyai kompetenciájában erősítsük
· ne kérdezzük, hogy „jó a baba? vagy „jó alvó-e a baba”, vagy, hogy az „van-e az anyának elég teje”
· ne vigyünk ajándékba cumit, cumisüveget (a szülők kompetenciája annak eldöntése használnak-e ilyesmit)

Facebook oldalak, csoportok
· Császárvonal - támogató csoport császármetszés előtt és után (szakértőkkel)
· Édesanyák Szakértői Csoport
· Babahordozás kérdések-válaszok
· Szoptatási tanácsadás – kérdezz-felelek
· Természetes? Szülés! - kérdezz-felelek
· Kötődő családi együttalvás csoport
· BLW - falatkás avagy igény szerinti hozzátáplálás
· Mozgásfejlődés kérdezz-felelek
· Zuglói Babahordozó Klub

Hasznos oldalak:
· www.lll.hu
· www.ibclc.hu
· www.szoptatasportal.hu
· zugloibabahordozoklub.blogspot.com
· www.lll.hu/wp-content/uploads/2018/05/Alvas_fuzet_2013.pdf

Forrás:
· Maszol.ro
· www.lll.hu
· Magyar Néprajzi Lexikon
· Kismamablog
· www.hazipatika.com

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub