2021. augusztus 12., csütörtök

Vázas háti hordozók

A túrázni vágyók sokszor keresik a csővázas háti babahordozókat, melynek praktikus rekeszei és a váz stabilitása igen vonzónak tűnik. Ám a legtöbb esetben azon túl, hogy ezek plusz terhet jelentenek (önsúlyuk 2,3-3,5 kg között mozog, míg a legnagyobb méretű hagyományos csatos babahordozók súlya 0,6-1,5 kg közt van), a megannyi hasznosnak látszó alkatrész, heveder, csúszó és csat sok esetben bonyolulttá teheti a vázas túracsatos használatát.

Deuter Kid Comfort Pro
(forrás: decathlon.hu)
/A kép figyelemfelkeltő! Az ilyen jellegű hordozást nem ajánljuk!/

A vázas hordozókat szinte kivétel nélkül csak egy évesnél nagyobb, önmagát stabilan tartó, együttműködő gyermekkel ajánlják a gyártók használni. Ez elengedhetetlen, hiszen a baba nincs az eszközben stabilan, illetve a gyermek törzsét nem támasztja meg a hordozó, valamint a szülő törzse. Ez azt is jelenti, hogy nincs a hordozó személlyel folyamatos testkontaktusban, így eltávolodik annak súlypontjától, ezért ez a hordozási mód nagy erőkifejtést igényel. Ennek a távolságnak egyensúly-kompenzálás a következménye, ami hosszú távon derék- és vállfájdalmat okozhat a szülő számára. Ha a kicsi elalszik a hordozóban, testsúlyának instabilitása még nagyobb ellensúlyozást kíván, valamint az alvási pozíció megtámasztás nélküli, kényelmetlen, főként a gyermek fejét tekintve.

A baba elhelyezkedése a vázas hordozóban közel azonos a kenguruban felvett testhelyzethez, hiszen törzse nincs pontról pontra egyenletesen körbeölelve, combjai nincsenek teljes hosszukban alátámasztva, így típustól függően a gyermek súlya az ágyékára nehezedik, valamint kivitelezhetetlen az optimális, terpesztett guggoló lábtartás (ezen a beépített lábtartó kengyel sem segít, hiszen az sem mindig fix).

/A kép figyelemfelkeltő! Az ilyen jellegű hordozást nem ajánljuk!/

A vázas babahordozó előnyének tűnik az, hogy a hordozó személy, valamint a baba teste nem érnek össze, így nem izzadnak össze. Az izzadás nem feltétlenül jelent hátrányt, ha a hordozás egészét nézzük, hiszen az izzadással a babát hűti is a hordozó személy. Sőt, hordozáskor nagyon fontos, hogy a baba és az őt hordozó személy súlypontja azonos legyen, együtt mozduljanak!

Mindenképpen ajánljuk, hogy vásárlás előtt próbálj testközeli(bb) hordozókat is, mivel a baba számára tehermentesebb pozíciót biztosítanak, súlyeloszlatásuk optimálisabb, valamint teherbírásuk is azonos, vagy túlmutat a túrahordozókén (18-22 kg). Tartsuk szem előtt, hogy a fix derékpántos eszközök kiválasztása, használata sokszor nem egyszerűbb, mint a szövött kendőké, hiszen a sok-sok heveder, csúszó és csat megannyi beállítási lehetőséget rejt magában, melyek alkalmazását mind tanulni, gyakorolni szükséges. Számos formázott hordozó állítható szélességben-magasságban, azaz együtt nő a babával.

(forrás: Török Ági)

Érdemes megfontolni pár szempontot a hordozva kirándulás kapcsán:
  • ajánlott már jóval a kirándulás előtt ismerkedni mind a szülőknek (apukáknak sem feltétlen csak a csatos lehet a megoldás!), mind a gyermeknek a hordozóeszközzel, annak állítási lehetőségeivel, valamint magával a (háti) hordozással!
  • lehetőség szerint olyan hordozót válassz túrázáshoz, mely a szülő két vállára, valamint a hátára terhel
  • a terep biztonságosabb feltérképezéséhez, valamint az optimális súlyelosztás miatt válaszd a háton hordozást!
  • ha attól tartasz, hogy a kendő szárai, vagy a kendőszáras hordozó pántjai leérnek a földre és koszosak lesznek, köss hurkot a végükre vagy gyűrd a zsebedbe őket (ezek nem érnek hozzá amúgy sem a babához)!
  • ha a baba elalszik a hordozóban, húzzuk feszesre a hordozót, valamint támasszuk meg a fejét!
  • az öltözéketeket illetően is találhattok már praktikus kiegészítőket a túrához (közös esőkabát, közös pulóver, babylegs stb.), de ne feledjétek a már megszokott babaápolási készítményeket pl. a napégés ellen!
  • ha pedig a magunkkal vivendő felszerelés elhelyezése miatt aggódnánk, nézzünk körül a többrekeszes, nagy kapacitású övtáskák egyre szélesedő piacán (túraövtáskák, Pikk Pakk övtáskák), melyek megoldják ezt a problémát.
Keresd kérdéseiddel bátran a hordozós-túrázós oldalt és csoportot! Érdemes elmenni hordozós klubba vagy hordozási tanácsadótól személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadást kérni, kipróbálni a hordozást, a hordozóeszközöket.