2024. május 23., csütörtök

Kérdések és válaszok #9

“A hordozási tanácsadó szerint csak a kendőt használhatom, mert az az optimális. Az engedékenyebb vagy a szigorúbb elvek szerint hordozzak?”

Nem mindegy, hogy a hordozási tanácsadó milyen szempontok alapján fogalmazza meg a tanácsait: figyelembe veszi-e az adott baba születésének körülményeit, korát, mozgásfejlődési szintjét, aktuális állapotát (pl. esetleges izomtónus-eltérés, csípő-probléma stb.), a család mindennapjait, élethelyzetét, ismereteit a hordozásról, a hordozóeszközökről.


A tanácskérés előtt, ha van lehetőség, tájékozódjunk a kiszemelt oktató szemléletéről, képzettségéről, referenciáiról, tapasztalatáról, felkészültségének naprakészségéről. Érdemes szem előtt tartani, hogy egyes tanácsadók, hordozóiskolák forgalmazhatnak, vagy akár maguk készíthetnek hordozókat, eszköztípusokat, mert ehhez igazodhat ajánlásuk is.

A szülők nézzenek utána maguk is alaposan a lehetőségeknek, kérdezzenek sokat.
A hordozási tanácsadó segíti a szülőket tájékozott döntésük meghozatalában, és azt tiszteletben tartja függetlenül attól, hogy végül hordozzák-e, és ha igen, milyen eszközben a gyermeküket. A babahordozás (vagy nem hordozás) minden család személyes ügye és felelőssége.

2024. május 16., csütörtök

Kérdések és válaszok #8

“Klub után videó alapján gyakoroltam, mégsem megy a kendőzés!”

Egy-egy klubos próbahordozás után a hordozóeszköz-használati videókról az esetek többségében szinte lehetetlen ellesni a kötéshez szükséges apró trükköket, illetve érezni a megfelelő feszességet. Mindezek mellett sajnos nagyon sok rossz hordozóeszköz-használati videó található az interneten, melyek nem a jó gyakorlatot mutatják be, illetve akár kifejezetten veszélyesek is lehetnek a babára nézve!


Egy-egy szövött kendős kötés pontos és alapos megtanulásához az egyéni, személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadás (elmélet, gyakorlat) igénybevételét szoktuk javasolni, illetve formázott hordozó használatát a hordozós klubokban el lehet sajátítani, de a gyakorlás és a hordozási tanácsadó instrukcióinak követése nélkülözhetetlen, és így is sokszor szükség van az utánkövetésre, a finomításra.

A szövött kendők kötéséhez biztos elhatározás, kitartó gyakorlás szükséges, és jó, ha időközben hordozási tanácsadóval is konzultálunk, akár személyesen hordozóklubban, akár fotók alapján.

Érdemes a kendők, hordozóeszközök használatát is gyakorolni: minél többször kötjük a kendőt, minél többször gyakoroljuk a kötéseket, annál szebb, feszesebb, pontosabb lesz az eredményünk is.

2024. május 9., csütörtök

Kérdések és válaszok #7

"Mit jelent a béka-tartás?”

A kifejezés hordozás szempontjából nem helytálló!
A békapóz, békatartás (avagy 'M-tartás') a nagy terpesztésre és egyben a térdek felhúzott helyzetére utal. Ám a kisbaba combjai nyitásának ideális mértéke sokkal kisebb, így azok a törzse előtt helyezkednek el, nem pedig mellette, tehát a békára utaló kifejezés hibás. Nézzük meg közelebbről egyiket-másikat!

A béka laposan ül, terpesztése nagy, lábait felhúzza, medencéjének síkjában vannak lábainak ízületei is. Embereknél ez a pozíció az ízületek (boka, térd, csípő) számára egy terhelt állapot lenne, a szalagok, izmok nyúlnak, a boka kifordul.


Az embergyermek optimális terpesztett guggoló lábtartása esetén a térdek a törzs előtt helyezkednek el. A combok enyhe terpesztésben vannak, a térdek pedig köldökmagasságig vannak felhúzva. Ez az élettani testhelyzet támogatja az optimális csípőfejlődést és egyben tehermentes állapotot biztosít a gerincet tartó izmoknak is. A szövött kendő bizonyos kötéseit feszesre húzva támaszthatjuk meg a babát ebben a pozícióban.


A fix derékpántos eszközökben a derékpánt elhelyezkedéséből adódóan a hordozott gyermek combjai csak vízszintesig vannak alátámasztva, a terpesztésének mértékét a szülő teste, törzse határozza meg. A széles terpesztés a keresztcsonti ízületen keresztül hat a gerincre, mely így homorításra kényszerül, ebből fakadóan a baba az élettani tehermentes pozíciótól eltérő testhelyzetben lesz.

(forrás: sweetberry.hu)

A térdek egyszerű feltolásával nem fixálható a baba testhelyzete, egyben ez a mozdulat a hordozóeszköz lazaságát is feltételezné. A medence billentése is csak átmeneti lehet, hiszen a hordozás közbeni mozgással (szülő, gyermek, ruházat) a gyermek testhelyzete is változik, vagyis a combok visszacsúsznak a hordozóeszköz kínálta pozícióba.


2024. május 2., csütörtök

Kérdések és válaszok #6

“Mit jelent, hogy ergonomikus a hordozó?“

A hordozóeszköz gyártók előszeretettel használják ezt a kifejezést, habár az ergonómia az ember-gép-munkakörnyezet kapcsolatát vizsgáló tudományág.

A hordozásban két értelmezésben értelmezhetjük ezt a jelzőt: a hordozóválasztásra, valamint magára a hordozóeszközre. Az eszközválasztás ergonomikus lehet, ha látszólag nem szükséges sokat gyakorolni annak kényelmes használatához. Nos, ez mindenkinél más és más lehet, van, akinek egy kendő jobban kézre áll, mint egy formázott hordozó.

A hordozóeszköz kapcsán pedig arra utalhat, hogy a baba számára kényelmes, rá és a hordozó személyre jól idomul a hordozó - ez pedig a hordozás anatómiai tényezőitől is függ.




2024. április 26., péntek

Kérdések és válaszok #5

“Csatost szeretnék próbálni otthon, a hordozási tanácsadónak biztosan van sok hordozóeszköze.”

A fix derékpántos hordozókból (mei-tai, félcsatos, csatos eszközök) nagyon sok érhető el már a magyar piacon is. Ezek eltérő paraméterűek (szélesség, magasság, esetleges állíthatóság, párnázottság, kényelem – ez az adott baba-szülő párosra egyedileg jellemző stb.), áruk a legtöbb esetben igen borsos, s ezeken felül terjedelmük és össz-súlyuk sem teszi lehetővé, hogy a hordozási tanácsadó minden egyes terméket tartson, s azt a család otthonába szállítsa, hogy ott elérhetővé tegye a próbát. Általában előzetesen nem meghatározható, melyik hordozóeszköz lesz a család számára az ideális megoldás.


Jó esetben egy széles választékkal rendelkező – általában így is nonprofit módon gazdálkodó - hordozóklubhordozóklub a tanácsadó rendelkezésére tud bocsátani egy-egy előzetesen kinézett márkájú eszközt egy tanácsadás erejéig, de a klubokban lehetőség van egyszerre több hordozót megnézni, szakszerű segítséggel felpróbálni.

Kérdések és válaszok #4

“Megtanítom apát a kötésre.” “A barátnőm megmutatta, hogy kell karikást kötni.”

Magyarországon a hordozási tanácsadók döntő többsége az itthon működő három hordozóiskola közül legalább egyet elvégzett, sikeres vizsgát tett, magas szintű, naprakész szakmai tudással és sokrétű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A képzés többlépcsős, hosszú hónapokon átnyúlik, a jelöltek csak az elméleti és gyakorlati vizsgák után kapnak bizonyítványt.

Egyszeri kendős kötés megtekintésével, vagy pl. klubalkalmon próbahordozás alkalmával nagy valószínűséggel nem lehet elsajátítani a biztos és biztonságos kendőhasználatot. A formázott eszközök próbája során az esetek nagy részében megtanulható a használat, de a gyakorlás és a hordozási tanácsadó instrukcióinak követése nélkülözhetetlen, és így is sokszor szükséges az utánkövetés, a finomítás.

A gyári hordozókhoz csomagolt használati útmutatók, leírások sok esetben pontatlanok, a videókról szinte lehetetlen ellesni az apró trükköket, illetve érezni a megfelelő feszességet. A helytelenül megkötött, lazán viselt, nem megfelelő testtájakra terhelő eszköz használata számtalanszor kényelmetlenséget, fájdalmat okoz.

A fentiek értelmében, tudás és gyakorlat és legfőképp kompetencia nélkül nem javasoljuk a tanítást, sem a másra kötést, hiszen a baba biztonsága is veszélybe kerülhet.


Az apák vagy más családtagok részt vehetnek a hordozási tanácsadáson, és a klubokban is szívesen látják őket. Azt javasoljuk, hogy minden szülő tanulja meg önállóan a hordozóeszköz használatát, akár elöl-, akár csípőn- vagy háton, hiszen így kényelmesebb, pontosabb és mindenekelőtt biztonságosabb is lesz a végeredmény.

Egy-egy szövött kendős kötés pontos és alapos megtanulásához a személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadás igénybevételét szoktuk javasolni.

Kérdések és válaszok #3

Méretválasztás

A gyártók az általuk készített különböző állítható méretű (pl. standard/toddler, S-XL stb.) hordozóeszközök kapcsán általában konfekcióméret szerinti “tól-ig” ajánlást jelölnek meg. Ezek a méretajánlások, melyek legtöbb esetben a body maximális szélességét jelzik (ld. a baba térdhajlatától-térdhajlatáig mért távolság), minden esetben csak tájékoztató jellegűek, hiszen minden testalkat más és más, amellett, hogy a hordozóeszköznek magassága is van, ugyanakkor a babán lévő ruha vastagsága és számos egyéb más tényező is befolyásolja, hogy adott esetben a hordozóeszköz beállításai megfelelőek-e.
 
A hordozóeszköz szélességét(!) cm-ben, a baba terpesztésének a mértékét fokban mérjük.

Az is kérdés lehet, hogy meddig szeretné a család használni a hordozót. Ha sokáig, akkor érdemes lehet egyből nagyobb méretet venni, ám ebben az esetben a szélesség-szűkítés nagyobb mértékű lesz a kisebb gyermek combjai alatt, vagyis a hordozó body-ja jobban ráncolódik, kevésbé támasztja alá azokat. Ám ha kistestvért is terveznek és nála minél előbb szeretnék használni az adott eszközt, a kisebbre eshet a választás, nem lehet előre látni egyik gyermek növekedési ütemét, későbbi testalkatát sem.